Kuglóf, ahogy nagymamám csinálta

Ez a recept egy nagyon pozitív gyermekkori emlékem. Nagymamám sütötte mindig (pléh formában,e egyszerre mindig kettőt), és alig értem még fel az asztalt, amikor már segítettem neki: és szórtam a lisztet a keverőtálba, meg a mazsolát is én adagoltam szépen egyenletes a formába. Most már én sütöm egyedül, de a nagymamám mindig eszembe jut, amikor keverem a tésztát.

A sütemény triviálisan egyszerű, pár hozzávaló szükséges csak hozzá.
25 dkg cukrot kikeverünk 4 tojás sárgájával. Hozzáadunk egy csipet sót, 8 ek vizet (szénsavas a legjobb) és 8 ek olajat.
Hozzákeverjük az 1 kk sütőporral elkevert 25 dkg lisztet.
A 4 tojás fehérjét kemény habbá verjük, majd ebbe óvatosan beleforgatjuk a tojásos masszát.
1/3-át külön vesszük, ehhez hozzáadunk még 2-3 ek kakaóport.
Kivajazott sütőformába rétegezzük (alul-felül a fehér massza kerüljön. Igény szerint tehetünk bele mazsolát (nálunk ez nem került, párom nem szereti).
Sütőben tűpróbáig sütjük 200 fokon, majd kiborítjuk tálra, és teljesen kihűtjük.

Idáig tartott nagymamám receptje. Ez pedig már az én "újításom":
Csokit gőz fölött megolvasztjuk, majd bevonjuk vele a kuglófot. Én ezek után egy új tálra szoktam rakni, hogy ne legyen a maszatos csokis tálon.

Az olvasztó edény tisztításáról: tegyünk bele tejet (ettől átmenetileg rá fog dermedni az edény falára a csoki), és abba oldjuk fel a csokimaradékot. És kész a kakaó, no meg mosogatni is könnyű már. (o;

És végül egy piros tojásos húsvéti hangulatkép. (o;
(merthogy akkor készült a fázisfotózás, csak hát néha elmaradnak dolgok...)



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések