Póréhagyma krémleves sajtchipsszel

Ősszel mindig megszálló a zöldségevés szelleme, és azt jócskán sarkallja a most-még-lehet-kapni gondolat is. Így van ez most is: a hóeleji bevásárlásból hatalmas zöldséggel megtömött táskával jöttünk haza. Amiben többek között lapult két szép szál póréhagyma is. Krémlevesnek.
A póréhagymát felkarikáztam, egy kis olívaolajon megfonnyasztottam. Két gerezd fokhagymát összezúztam, és amikor a póré már szépen kezdett pirulgatni, hozzáadtam. Egy teáskanál cukorral meghintettem és picit karamellizáltam. 1,3 liter vízzel elöntötte, beleszeltem 2 krumpli, majd egy zöldségleves kockát morzsoltam hozzá. Kis lángok addig főztem, ameddig a zöldségek meg nem puhultak. Hozzáadtam 1 teáskanál balzsamecetet, elkevertem és levettem a gázról. Némi krémsajtot adtam hozzá, majd botmixerrel turmixoltam.

A sajtchips egy kedves ismerősömtől jött ötlet: a sajtot lereszeljük, tepsiben sütőpapírral halmozzuk és aranybarnára sütjük a sütőben. Ha kihűlt, akkor lehet darabokra törni (mert nincs az a távolság, amit az olvadó sajt nem tudna megtenni), és a leveshez feltétként adni.

És azért az tálalásról i idebiggyesztenék egy képet. (o;
Most végre sikerült eltalálnom a leves állagát: igazán sűrű és krémes. (o;

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések