Tökös kenyér

 Gödöllőre járok suliba, most szombaton is vizsgázni voltam. A suli mellett van egy coop, és oda szoktam beugrani reggeliért... no meg ez az egyetlen hely, ahol tudom, hogy lehet normális áron natúr kuszkuszt venni. Most ez utóbbiért mentem, de kiszúrtam, hogy van sikér is. Ezt felmarkoltam, mert azt már olvastam, hogy a búza sikértartalma jót tesz a kenyérnek... hát akkor próbáljuk ki!
A recept olyannyira a klasszikus, hogy egy marék összezúzott tökmag és a tökmagolaj, mint olaj volt az egyetlen faxni menne. No meg persze az egy evőkanálnyi sikér (ennyit írtam fél kiló liszthez).
Az eredmény: a kenyér valóba könnyű lett, szép nagy lyukakkal. Viszont egy kicsit lágy lett a tészta, mert keléskor nem annyira vertikálisan, mint inkább horizontálisan terjeszkedett az edényben. (vagy a tökmagolaj teszi, mert gyanús, hogy csak azoknál a kenyereknél van ez, amit azzal csináltam.

A kenyér szombat este készült, vasárnap reggelre meg egy kis házi kolbászos, házi olajos sajtos, házi lekváros, házi kenyeres reggeli kerekedett belőle.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések