Birsalma lekvár

Mondom én, hogy idén csak olyan dolgokat teszek el télire, amiket nem is terveztem. Például álmomban sem gondoltam, hogy idén én birsalmához fogok jutni - holott a nagy kedvenc sajt és lekvár formájában is - és mégis így hozta a sors, hogy egyik kedves ismerődöm meglepett egy kisebb zacskónyival.
Az almákat megmostam, majd négybe vágtam, kivágtam a magházukat, és a kukacos részeket (házi, vegyszermentes fáról kaptam, de kifejezetten örülök neki), majd a héját is levágtam.
Minden darabot még kb. három részre vágtam, és hideg vízbe dobtam. Amikor mind elkészült, meggyújtottam a gázt, és feltettem főni. Pár pillanat alatt puhára főtt (akkor lesüllyed a víz alá már), akkor leszűrtem, és botmixerrel pépesre törtem.

30 dkg cukrot adtam a péphez (még pucolás után lemértem a gyümölcshúst, 1,35 kg volt tisztán), majd ezzel visszatettem a tűzhelyre, és főztem még pár percig. Amikor már megfelelően sűrűnek ítéltem, elzártam a gázt, és egy késhegynyi szalicilt adtam hozzá.
A lekvárt előre elmosott üvegekbe töltött (kettő nagy "Lidls nutellás" lett tele), a tetejükre egy icipici szalicilt szórtam még (majd leveszem, ha megbontjuk), és száraz dunsztba tettem őket.
Gyönyörű színe lett, sajnos a képeken nem is jön át teljesen. Igazi napsárgák lettek, azt gondolom, ez jócskán a héjazásnak köszönhető, mert amikor nem csináltam, sokkal-sokkal barnább lett.
Rózsika, nagyon szépen köszönöm a birsalmát még egyszer!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések