Éva halmai

Az elnevezés tényleg olyan pajzán, mint amire gondol az ember. Ez bizony egy párosával készülő, fél almácskákat magába rejtő édes és egészséges sütemény.
Ezzel a sütivel bioboltban találkoztam először, és nagyon-nagyon szeretem. Ellenben piszok drága, és amikor a túrós-almás pitét készítettem, rájöttem, hogy annak a tésztája valószínűleg ehhez is tökéletesen fog passzolni. Így születtek az én "Éva halmai"-m. (o;
A tészta teljesen megegyezik, de ezt mindig grahamliszttel készítem. És általában az szokott a menet lenni, hogy a tésztát a pite készítésekor gyúrom le, majd a lefagyasztott második adagból lesznek a halmok később.
De azért emlékeztetőnek leírom a receptet is. A tésztához az alapanyagokat egy tálba öntjük és összegyúrjuk: 20 dkg grahamliszt, 5 dkg finomliszt25 dkg túró25 dkg margarin10 dkg cukor és egy tojás.
Picit ragacsos tésztát kapunk. Hűtőben pihentetjük, majd négy részre osztjuk.
Kettő keményebb húsú almát félbevágok, magházát kivágom, héját levágom, és bedörzsölöm fahéjjal. Utána átkenem mézel is, majd fogpiszkálóval megdöfködöm, hogy a mézes fahéj mélyebbre is kerüljön. Így érlelem kicsit.
A tésztát kézzel jó tenyérnyire nyújtom úgy, hogy a közepe mindig kicsit vastagabb legyen. Az almát magházzal fölfelé rárakom, majd a tészta széleit az üregbe gyömöszölve egy cipót képezek belőle. (ezért kell a szélén vékonyabbnak lennie, itt úgy is sok tészta lesz) Sütőpapírral kibélelt tepsibe rakom a magházzal lefelé.
A többivel is ezt művelem, majd az egészet előmelegített sütőbe teszem. Én szoktam rá tenni alufóliát is, de ez sütőtől függ. Amikor az alja kezd pirulgatni, akkor leveszem, hogy a teteje is aranybarna legyen. Igazából akkor szoktam megsültnek nyilvánítani, amikor egyik-másik picit elkezd megrepedni alul, és a mézes almalé elkezd kicsurogni.
A sütőpapíron hűtöm ki, akkor a kifolyt lé finom fényes mázt fog csak a szélére húzni. Melegen könnyen szakad a tészta!
Több napig eláll, isteni reggeli vagy uzsonna lesz belőle. És szerintem még egészséges is. (o;

100 gramm tartalmaz:
365 kcal - 18,2 g zsír - 38,2 g szénhidrát - 12,6 g fehérje

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések