2014. április 13., vasárnap

Túrós almáspite

Az eredeti receptet a Praktika magazinban találtam már jó pár évvel ezelőtt, megsütöttem, és azóta nagy kedvenc lett nálunk.
nagy kedvenc a recept nálunk, sokszor sütöttem már
Az alapanyagokat egy tálba öntjük és összegyúrjuk: 25 dkg liszt (sokszor úgy csinálom, hogy 20 dkg graham, 5 dkg finomliszt), 25 dkg túró, 25 dkg margarin, 10 dkg cukor és egy tojás.
Picit ragacsos tésztát kapunk.

A hűtőben pihentetjük legalább egy órát, de szívesen eltölt akár egy napot is ott. (kivéve tökéletes állaga lesz, már nem ragad, szépen formázható)
Én általában több adagot szoktam készíteni, és porciózva lefagyasztani, mert azt is jól bírja.
Ha azonnal csinálom, akkor ameddig pihen, addig készítem elő a tölteléket:
5-7 szem almát megpucolok (héját is), vékonyan felszeletelek majd mézzel és fahéjjal jól összekeverem.
A tészta 2/3-ával kibélelünk egy kivajazott piteformát, majd sütőpapírt teszünk bele és egy jó zacskó száraz babot/lencsét. A kedvencem: a vaksütés.

Amikor kissé megsült, beleteszem a kinyomkodott (a leve finom innivaló) almát, majd a tetejére teszem a maradék tésztát. Ezt van mikor csíkokban, van amikor kiszúróformával készített csillagokkal, szívekkel, stb. csinálom.
a csillagos (még egy korábbi sütéskor készült kép, ez csak finomlisztes)
Alufóliával lefedve (az én sütőmben kell) még kb. 25 percig sütöm, majd még 10 perc fedés nélkül.

Finom melegen (vanília vagy diófagyival), hidegen (tejszínhabbal), vagy bárhogy magában is.

100 gramm tartalmaz:
365 kcal - 18,2 g zsír - 38,2 g szénhidrát - 12,6 g fehérje

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...