Leveles krumplis pogácsa parmezánnal

Hétvégén volt a jegyes suli utolsó alkalma, egy grillezés kíséretében. Erre süteményeket vártak tőlünk, én pedig végre elérkezettnek láttam az időt, hogy készítsek egy leveles pogácsát. (o;
A tészta némiképp intuitív lett, pontos mértékegységeim nincsenek is:
fél kiló lisztbe beleütöttem 3 tojást, hozzáadtam némi t, 2-3 közepes burgonyát, amit héjában megfőztem és aprítógépben összetörtem, némi borsot, 2 evőkanálnyi disznózsírt, és kb. 2 dl vízben, 1 ek cukorral felfuttatott 1 csomag instant élesztőt.
 Hozzáadtam még annyi lisztet, hogy az egészből egy könnyen gyúrható, ruganyos tésztát kell kapjunk, ami nem ragad, nyújtható.

A lényeg a hajtogatás volt. A tésztát ujjnyi vastagra nyújtottam, megkentem zsírral és megszórtam frissen reszelt parmezán sajttal.
És hajtogattam: felülről harmadig; alulról rá; balról harmadig; jobbról rá.

Ezt megfordítottam, a deszkát liszteztem, és kinyújtottam még egyszer, majd a teljes zsírozós-sajtolós-hajtogatós metódust megismételetem. Aztán még egyszer.

Utána újra nyújtottam, de most már csak kétujjnyi vastagra, tojássárgájával megkentem és megszórtam parmezánnal. Ezt apró téglalapokra vágtam, és előmelegített sütőben aranybarnára sütöttem.
sajnos jobb képet nem sikerült készítenem, mert már nagyon késében voltunk, de szerintem jól is néznek ki, és szép leveles lett

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések