Leveles krumplis pogácsa parmezánnal
Hétvégén volt a jegyes suli utolsó alkalma, egy grillezés kíséretében. Erre süteményeket vártak tőlünk, én pedig végre elérkezettnek láttam az időt, hogy készítsek egy leveles pogácsát. (o;
A tészta némiképp intuitív lett, pontos mértékegységeim nincsenek is:
fél kiló lisztbe beleütöttem 3 tojást, hozzáadtam némi sót, 2-3 közepes burgonyát, amit héjában megfőztem és aprítógépben összetörtem, némi borsot, 2 evőkanálnyi disznózsírt, és kb. 2 dl vízben, 1 ek cukorral felfuttatott 1 csomag instant élesztőt.
Hozzáadtam még annyi lisztet, hogy az egészből egy könnyen gyúrható, ruganyos tésztát kell kapjunk, ami nem ragad, nyújtható.
A lényeg a hajtogatás volt. A tésztát ujjnyi vastagra nyújtottam, megkentem zsírral és megszórtam frissen reszelt parmezán sajttal.
És hajtogattam: felülről harmadig; alulról rá; balról harmadig; jobbról rá.
Ezt megfordítottam, a deszkát liszteztem, és kinyújtottam még egyszer, majd a teljes zsírozós-sajtolós-hajtogatós metódust megismételetem. Aztán még egyszer.
Utána újra nyújtottam, de most már csak kétujjnyi vastagra, tojássárgájával megkentem és megszórtam parmezánnal. Ezt apró téglalapokra vágtam, és előmelegített sütőben aranybarnára sütöttem.
A tészta némiképp intuitív lett, pontos mértékegységeim nincsenek is:
fél kiló lisztbe beleütöttem 3 tojást, hozzáadtam némi sót, 2-3 közepes burgonyát, amit héjában megfőztem és aprítógépben összetörtem, némi borsot, 2 evőkanálnyi disznózsírt, és kb. 2 dl vízben, 1 ek cukorral felfuttatott 1 csomag instant élesztőt.
Hozzáadtam még annyi lisztet, hogy az egészből egy könnyen gyúrható, ruganyos tésztát kell kapjunk, ami nem ragad, nyújtható.
A lényeg a hajtogatás volt. A tésztát ujjnyi vastagra nyújtottam, megkentem zsírral és megszórtam frissen reszelt parmezán sajttal.
És hajtogattam: felülről harmadig; alulról rá; balról harmadig; jobbról rá.
Ezt megfordítottam, a deszkát liszteztem, és kinyújtottam még egyszer, majd a teljes zsírozós-sajtolós-hajtogatós metódust megismételetem. Aztán még egyszer.
Utána újra nyújtottam, de most már csak kétujjnyi vastagra, tojássárgájával megkentem és megszórtam parmezánnal. Ezt apró téglalapokra vágtam, és előmelegített sütőben aranybarnára sütöttem.
| sajnos jobb képet nem sikerült készítenem, mert már nagyon késében voltunk, de szerintem jól is néznek ki, és szép leveles lett |


Megjegyzések
Megjegyzés küldése