Csokoládélikőrös fagyi

Most fagyi-szezon van otthon, ami azt jelenti, hogy ha hazaérek, előcibálom a gépet, és már kotyvasztok is. Bár azt hiszem, hogy a lelkesedésemhez jócskán köze van a kánikulának is. (o;

elfelejtettem behűteni a tálkát, így a fagyi széle azonnal megolvadt, de maga a produktum állagra tökéletes volt (o;

Anyósomék Olaszországban voltak nemrég, és kaptunk egy üveg csokoládé (más helyeken nugát) krémes likőrt, aminek az alapja az olasz "pálinka" a grappa. Finom-finom, de egy pohárkához alkalom kellene, többhöz meg úgyse krémlikőrt iszik az ember, szóval áll már egy ideje a hűtőben, és most rájöttem a tutira: ebből lesz a fagyi!
az a bizonyos krémlikőr...
Hazafelé a buszon pedig ki is találtam a receptet:
4 tojást szétválasztottam, a sárgáját (szépen "kifilézve", hogy semmi nem-homogén-tojássárgája ne kerüljön bele) kikevertem 0,5 dl csokoládélikőrrel (nevezzük így) és 5 dkg cukorral és egy csipet sóval. Betettem a hűtőbe... alapesetben úgy dolgozom, hogy amit épp nem csinálok, akkor minden a hűtőben van.
A tojásfehérjéket kemény habbá vertem. 2 dl habtejszínt szintén. Majd a tejszínhez hozzáöntöttem a tojásos-likőrös keveréket, és elkevertem. Ekkor vesztette el hab-mivoltát az egész, és kezdett kicsit folyni, de no para. Utána belekanalaztam a kemény tojáshabot, és lazán összeforgattam (a fagyigép úgyis homogenizálni fogja).
És ezek után ment az egész a gépbe, 40 percig körbe-körbe. Kicsit izgultam, mert alkoholos, az alkohol meg nem épp arról híres, hogy szeretne fagyni, de a végeredményen egy cseppet sem látszott meg szerencsére.
Krémes lett, épp kellemesen édes, és nagyon jól érvényesült a likőr íze is, ellenben tolakodó sem lett. Párom szerint az eddig legjobb, szóval ajánlom mindenkinek!
És szerintem frissen a legfinomabb, mert ha utána még fagyasztóba kerül, akkor túlságosan kemény lesz. De ennek nem volt ideje már erre... (o;

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések