Konyhai törlőkendő - környezetbarát módon

Igyekszem a lehető leginkább környezettudatos életmódot élni, ahol lehet, spórolni a bolygónk erőforrásaival, hiszen cak kölcsönbe kaptuk.

Ezért sok mindent készítek újrafelhasznált anyagokból, főképp a régi ruhákat próbálom még másodvirágzásra bírni. A legutóbbi (és még mindig futó) projektem a mosható sminklemosó korongok voltak.
Azt gondolom, hogy még mindig kisebb környezeti terhelést adok a természetnek azzal, hogy valamit többször kimosok (a mosógép úgyis megy, ezeket csak bedobálom a ruhák mellé, mert ennyi hely mindig akad), mint hogy valamit megvegyek (amit előtte legyártottak, műanagba csomagoltak, kiszállítottak), és egyetlen 20 másodperces használat után kidobjam a kukába.

Egy ideje már szúrta a szemem a koyhai papírtörlő, és bár próbáltam minimalizálni a használatát (például konyharuhával, ami ugye szintén mosható), de könnyen kéznél van, és el-elcsábultam a használatára, amikor nedvességet kellett felitatni.

De most már vége! :)

Egy réges-régi (amikor feljöttem Budapestre, akkor vettem, szóval kb 13 éves) és ezerszer 90 fokon kimosott ágyneműhuzatom már igencsak megérett a cserére. Eddig is "vendághuzat" volt, de szegényke ahányszor kimostam, mindig csak lyukadt valahol. De mit lehet kezdeni 2-szer 4 négyzetméter pamut anyaggal, ami agyonmosott, puha, szöszmentes... megvan! Ő lesz az én mosható könyha törlőkendőm alapja.



Egy papírtölő kockát vettem alapul, azt szabtam ki 2x az anagból, majd kifordítva körbevarrtam, úgy, hogy csak egy kb. 3 centis szakasz maradt ki, amin keresztül kifordítottam, a kis "handmade" szalagomat is beletéve pedig bevarrtam. Végül az egészet kb a szélétől 1 centire körbevarrtam, majd egy határozott X-el keresztben is levarrtam, hogy nem csússzon el a két réteg egymáson.
Ebből varrtam majd egy tucatot egy lendülettel, és tervezem a továbbiakat is, mindaddig, amíg a huzato tartanak. ;)

Az eredmény tökéletesen bevállt: a sokat mosott anyag csíkmentesen töröl és jó nedvszívó; mivel fehér, még kifőzhető is, így nem sajnálom egy-egy olajos, színes folt feltörléséhez sem. Ha átázott vagy koszos lett, egyszerűen fogom és bedobom a szennyeskosárba, és veszek elő egy újat. Mosás, szárítás után pedig vasalom is őket... így aztán tényleg öröm kézbe venni a virágos kis csodákat.

És bízom abban, hogy mire végleg tönkremennek, addigra már vidéken fogunk lett lakni, és a komposzton (címke nélkül komposztálható lesz) indulva harmadik életükként növényként fogják élni. ;)

És kedves píprtörlő, a soha-viszont nem látásra! :)




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések