Omlós túróspite feketeribizlivel

Pékségekben sikerült néha vásárolnom olyan túrós pitét, aminek a tésztája omlós, a túrótöltelék kellemesen édes, de nem túlságosan, és valami émelyítő vastagságban van a tészták között.
Hát megirigyeltem, hogy ezt csak vásárolni tudom, és elkészítettem a saját verziómat. :)


A tészta:
50 dkg fimonlisztben elmorzsolunk 15 dkg sertészsírt (zsír kell, mert ettől lesz tényleg omlós a tészta), majd hozzáadunk 1 csomag sütőport, 15 dkg tejfölt, 2 darab tojást, 1 csipet sót és 10 dkg cukrot. Jól kidolgozzuk, majd kétfelé választjuk.

A töltelék:
1 kg túrót kikeverünk 2-5 ek tejföllel (a túró szárazságától függ), 2 csomag vanilincukorral, 8 ek kristálycukorral, 1 csipet sóval, és egy citrom reszelt héjával. Felütünk kettő tojást, a sárgáját közvetlenül a túróhoz adjuk, a fehérjét felverjük, majd óvatosan a végén a krémbe forgatjuk.


Az összeállítás:
A két tészta küzöl kiválasztjuk a nagyobbat (úgyse sikerül pont kettébe vágni), kinyújtjuk, majd a tepsibe fektetjük úgy, hogy az oldalfalaira is jusson.
20 dkg feketeribizli lekvárt (vagy bármi más savanyú lekvár) elkenünk rajta.
Utána rákanalazzuk a túrókrémet, és egyenletesen elosztjuk.
Erre jön a második lap kinyújtott tészta, amit a pereménél összenyomkodunk az alsó tésztával, majd a tetejét villával megszurkáljuk.
Bár én kifelejtettem, de a tetejét meg lehet kenni tojással, akkor szép fényes lesz.

180 fokon 40 percig sütjük, amikor kezd aranysárga lenni, akkor van kész.
A sütőből kivéve kihűtjük (melegen a tészta törik, a tűró pedig nem stabil), majd felszeleteljük, porcukorral megszórva tálaljuk.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések