Farmer házicipő

Mivel otthon és a munkahelyemen is szinte mindig mezítláb vagyok, így már egy ideje felmerült az igény bennem, hogy kellene valami puha házicipő, ami védi a lábam, viszont érzésre nem több, mint egy zokni. Nemrég a C&A-ban láttam ilyet, vettünk is egyet, de épp akkora, mint a lábam, meg vékony anyag is... szóval annyira nagy élettartamot nem jósolok neki. Viszont most, hogy a kezemben volt egy, igazából rájöttem, hogy a szabásmintája nem is olyan bonyolult, mint gondoltam, ezt még talán én is meg tudnám csinálni. Szóval újult erővel vetettem bele magam a keresésbe, hogy legyen egy jó mintám, leírásom.

Meg is találtam a tökéleteset Prudent Baby oldalán: minden lépés képekkel illusztrálva, gyakorlatilag olvasás nélkül elkészíthető az egész. Sőt, még szabásmintát is ad hozzá, bár nekem otthon nem volt nyomtatóm, így csak monitorról nézve, szabad kézzel alkottam valamit... de nem is lett olyan rossz. (o;
Szóval ha szeretnél ilyet varrni, néz meg az ő oldalát, én pedig megmutatom, hogy az én ügyködésem folyamán hogy alakultak a dolgok.

Először is az anyagválasztás: még mindig túltelített állapotban vagyok elszakadt farmernadrágokból, illetve azt gondoltam, hogy valami erősebb anyagból kellene csinálni, így lett farmercipő. A talpának - kísérleti jelleggel - egy  - szerintem - még erősebb anyagot választottam: puhább bőrt.
az elkészült házicipő
A szabás némiképp volt izgalmas, mert mint írtam, nem volt igazából mintám hozzá. A bolti verzió alapján a talpat át tudtam rajzolni (plusz megtoldani 1-2 centivel,a hol kell), az oldalsablont már szabad kézzel produkáltam. És nem is nagyon szabtam el, csak egy picit lett magas az oldalfal (orr és sarokrésznél jó volt), amit úgy korrigáltam a kész cipőné, hogy belülről oldalt levarrtam egy lencse formájú részt szűkítésnek. Ez nem is lett rossz, mert oldalmerevséget ad a cipőnek. De előre szaladtam...
A szabás
A varrás jó játék, mivel nem sok tapasztalatom van abban, hogy hogy is hajtogassuk az anyagokat, hogy beférjenek a varrógép alá. Nem mondom, bontottam pár varrást fel, mert véletlenül nem jól illesztettem az anyagok színe-fonákja sztorit, de fejlődök. (o;
A varrás fázisfotói
A gumizás már rutinmunka volt ehhez képest. A talpba a Deichmanban megvásárolható legolcsóbb "mezítlábas" talpbetétet tettem bele, majd kézzel befejeztem a záró részeket is.
Gumizás-záró részek levarrása
A farmert szerettem volna fehérítővel mintázni, erre némi kísérletezés után a Domestos vállt be a legjobban. Végül hímeztem is, hogy jobban érvényesüljön a minta.
A rózsa fehérítővel és fonállal hímezve
És elkészült! Most tesztüzemben van otthon. (o;

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések