Szerelmes piskótatekercs

Jegyesoktatásra járunk Párommal, ami nagyon romantikus dolog ugye... csak picit nekünk későn van. Pontosabban nagyon. Ugyanis mi reggel 7-re járunk dolgozni, a jegyessuli pedig este 8 és 10 között van... amikor is az én biológiai órám már igencsak az alvás felé orientálódna. És hiába érdekes, sajnos energiaügyileg már nem vagyunk a toppon.
Talán pont ezért kezdtem el sütit sütni minden alkalomra: pici ráhangolódás, ébredezés maga a sütés, no meg ott is jelzem valahogy, hogy motivált vagyok én, csak álmos is. (o;
Sütöttem már répatortát, Gabi-féle költözős sütit (majd egyszer ezt is leírom), legutóbb pedig mandulalikőrös trüffelkrémmel töltött piskótatekercset. Ennek most nagy sikere volt, még el sem kezdődött a program, amikor már el is fogyott. Pedig nem is volt annyira szép, mint szerettem volna...

A trüffelkrém a szokásos: 200 ml tejszínbe beleolvasztottam egy tavalyi fehércsoki hóembert (o; és étcsokit, összesen 20 dekát. Kihűtöttem - most már sajnos csak a hűtőben volt erre alkalmas hely. Ezt már előre elkészítettem, hogy másnap csak kenni keljen.

A piskótához egy roppant egyszerű receptet örököltem: ahány tojás, annyiszor 4 dkg cukor, annyiszor 6 dkg liszt és annyiszor 2 evőkanál szódavíz. No meg sütőpor a lisztbe. És egy pici só.
A tojássárgájával elkeverjük a cukrot, lazítjuk a szódavízzel, majd hozzáadjuk a sütőporos lisztet és csipet sót. A tojásfehérjét felverjük, lazán beleforgatjuk a masszába, és mehet is a sütőbe.
Én most négy tojással csináltam.

Volt egy nem is olyan rég felfedezett technika, amit már nagyon ki akartam próbálni: a piskótatekercs mintázása színes tésztával, sütőpapíron.
Így a massza elkészülte után kivettem pár evőkanálnyi masszát, amihez piros ételfestéked adtam. A tepsit sütőpapírral béleltem, és erre szívószállal szíveket festettem a rózsaszín masszából: két pötty egymás mellé, majd összehúzzuk őket.
A sütőt előmelegítettem, és ezeket a szíveket betettem a sütőbe, hogy egy picit szikkadjanak. Jelzem, én túl sokáig tartottam bent, szerintem max 1 perc elég! Következőleg így fogom csinálni.
Utána ráöntöttem a színtelen masszát is, elegyengettem, tűpróbáig sütöttem. (ja, és ami maradt piros massza, azt is ráöntöttem sütés előtt... rosszat nem tehet alapon)
Amikor megsült, kifordítottam egy konyharuhára, gyönyörködtem egy sort a megpirult szívekben, majd feltekertem szorosan. Arra kell csak figyelni, hogy a minta kifelé kerüljön.
Feltekerve hűtöttem ki, amikor már langyos volt, kicsit lazítottam a tekercsen, mozgattam, hogy ne törjön majd el.

A krémet habverővel habosítottam, majd megkentem vele jó vastagon a kihűlt tekercset. Feltekertem, és a hűtőbe tettem, hogy a krém szilárduljon még egy kicsit.
Tálalás előtt szeleteltem.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések