Tócsi, ahogy otthon tanultam

Hárskútról származom, ami egy igen-igen sváb település. Bár igaz, hogy az én családom azon 5%-ba tartozik, akik már a múlt században települtek csak be oda, de nagymamám, anyukám több receptet is megtanult ott.
Az egyik ilyen a tócsi. Szerintem ennél finomabb dolog kevés van a földön. Talán csak a 2-3 napos tócsi, amikor leszeljük és pici olajon megpirítjuk. Na az még jobb. (o;

Nagyon egyszerű és olcsó étel - mint a sváb ételek elég nagy része.
Kb. 1 kg krumplit nyersen megpucoljuk és lereszeljük - vagy mint én, aprítógépben péppé zúzzuk.
t, és 2-3 ek tejfölt adunk hozzá, majd annyi lisztet, hogy ne legyen folyós.
Több helyen ettem már tócsi, de olyan finomat még sehol, mint a hazai. Nem egy alkalommal derült ki, hogy az elkészítésnék tojást is tettek bele. Ez szerintem igazi vétek, mert így is összeáll, viszont a tojástól sokkal nehezebb lesz az egész.
A sütéshez egy kis olajat tettem a serpenyőbe,  felforrósítottam, majd egy-egy evőkanál masszát tettem bele, és kicsit ellapítottam. Amikor kezd aranybarnulni (én kifejezetten épp átsülten szeretem, de lehet ropogósabbra is persze), akkor megfordítottam, és a másik felét is megsütöttem.
Azon melegen, tejföllel, sajttal tálaltam.

És a másnap: amikor szerintem még tökéletesebb.
A megmaradt tócsit hűtőbe tettem, majd másnap kb. falatnyi darabokra vágtam. (először félbe, aztán ujjnyi csíkokra a sztenderd (o; ) Pici olajon átmelegítettem-pirítottam, majd azonnal ment a tányérra, szintén tejföllel.

Ilyenkor a darabkák külseje forró és ropogós, a belseje viszont puha. Mennyei kontraszt.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések