Kökénylikőr

A kökény az a kék bogyó, ami akkor finom, ha már megcsípte a dér. Ez elég ismert tény, de valamiért ez nekem ettől egy misztikus dolog lett. Idén véletlenül futottam bele mégiscsak egy jó kis összefoglalóba, hogy mit is lehet vele csinálni. Amikor sétáláskor kiszúrtam egy bokrot, már nem volt kérdés, hogy gyűjtögetésbe fogok kezdni.
A táska zsebeibe összesen 30 dkg kökény fért, de ez pont elég is volt a terveimhez: kökénylikőrt szerettem volna ugyanis csinálni.
A gyümölcsöt megmostam, megszárogattam, majd egy literes üvegbe tettem. Erre öntöttem 30 dkg cukrot.  A házi vaníliáscukromból még volt egy harmad üveg szerencsére, így csak egy kicsit kellett sima cukorból pótolni. Mivel ez igazi vaníliarúddal készült, így ez külön már nem került bele.
Az üvegbe dobtam még 2 fahéjrudat is,  majd az egészet felöntöttem 3,5 dl törkölypálinkával.
Összerázzuk. Az első pár napban még rázogatni kell, hogy a cukor felolvadjon, utána már maradhat békében 4-6 hétig. Persze én nem bírtam ki, és rázogattam egy-két naponta. Baja ettől sem lesz.
Amikor lejárt az idő, leszűrtem. A kökényt megkóstoltam, finom magában is, bár elég részeges. Most beraktam egy üvegbe, azt pedig a hűtőbe... pár napon belül majd kitalálom mi legyen a sorsa.
A fahéjat kiszárítom, és terveim szerint majd ledarálom "karácsonyi" fűszernek.
A likőrt üvegekbe töltöttem, persze egy pohárnyit kóstolónak kitöltöttem.
Párom szerint túl édes lett, szerintem viszont igazán finom kontyalávaló. (o;

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések