Sváb krumplis pogácsa

Ezt az ételt kisgyermek korom óta csinálta (általában) nagymamám. Bableves után szokott lenni, de bármilyen combosabb leves után szerintem finom második fogás magában. A régi burgonyából jobb csinálni, az új még elég vizes hozzá. (persze ebből sem lehetetlen, lásd pl. most engem, de így sokkal több liszt kell hozzá, és tömörebb lesz a végeredmény) Most nálunk egy kis chilis-paradicsomos mártogatóssal volt feltálalva, és Párom azt találta ki vele, hogy majd köretnek fogja kérni vadas marhához következő alkalommal. Szóval a felhasználási tere igen nagy.
Pontos mértékegységeket előre mondom, hogy ne fogok tudni adni, ez olyan érzésre készülő étel. (o;
A krumplit héjában megfőztem, majd hideg vízben kicsit kihűtöttem, meghéjaztam. Eredetileg krumplinyomón kellett volna átküldeni, de olyat már évek óta nem lehet kapni normális minőségben... otthon volt, nekem már nem sikerült vennem... Szóval jobb híján a bitmixer aprító részében zúztam szét. Ez bevált. (o;
Hozzáadtam 2 kisebb tojást, t, borsot és egy diónyi margarint. Picit összegyúrtam (ragacsos lesz), majd lisztet adtam hozzá. (Ettől még ragacsosabb lesz). Aztán még lisztet. És még lisztet... mindaddig, ameddig a tészta egy közepes, inkább kemény gombóc nem lesz, és nem fog szerelemmel ragaszkodni mindenhez, amihez hozzáérhet.
Utána lisztezett gyúródeszkán 3 mm vastagra nyújtottam felülről is liszteztem, hogy a sodrófához se ragadjon véletlenül sem), és egy pohárral köröket szaggattam belőle. A maradékot összegyúrtam, újra szaggattam, újra gyúrtam.. amíg el nem fogyott mind.
Palacsintasütőben fél ujjnyi olajat (vagy zsírt, vagy vegyesen) hevítünk, majd ebben a pogácsák mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Utána papírtörlőre szedjük, jól leszárogatjuk, és azon forrón tálaljuk. (o;

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések