Sült tejberizs

Imádom a tejberizst, de 27 évig nem mertem csinálni. Igazából otthon sem csináltunk szerintem soha, szóval valószínűleg innen datálható az, hogy miért is nem csináltam.
Ellenben ha véletlenül a török étteremben ettünk, mindig úgy taktikáztam, hogy desszertnek a sült tejberizs kerüljön.
Ex-kolléganőm viszont rendszeresen csinált, és állítottam, hogy milyen könnyű... szóval mostanra úgy döntöttem, hogy én is megpróbálkozom vele.
A recept Horváth Ilona Szakácskönyvéből való, csak a sütéssel fejlesztetem tovább.
12 dkg rizst (én eddig csak rizottó rizzsel csináltam) 2 dl vízben felteszünk főni. Amikor ezt felszívja, hozzáöntünk 5 dl tejet, majd hozzáadunk 2 dkg vajat, 5 dkg cukrot, amibe belecsepegtettem 3-4 csepp vaníliaaromát.
Amikor felforrt, a gázt elzárjuk, és lefedve, át-átkeverve türelmesen megvárjuk, hogy a rizs felszívja az összes nedvességet.
Utána hőálló tálba kanalazzuk, egy pici tejet öntünk még hozzá (nehogy kiszáradjon), majd a sütőben grill funkcióval addig sütjük, ameddig a teteje szépen nem karamellizálódik.
Szerintem forrón, eperlekvárral frenetikus, párom az instant kakaóra esküszik. És persze hidegen is finom. (o;

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések