Szilvalekváros hájas tészta

Majd évtizedes tervem vált valóra, végre megsütöttem életem első hájas sütijét, anyós receptje alapján, az ő iránymutatása szerint.
Az eredény pont olyan letehetetlen lett, mint gyerekkoromban volt, amikor utoljára ettem ilyen sütit. :)


A recept eredetije egy megsárgult, foltos füzetlapról került elő. Igazából imádom az ilyen megsárgult, zsírfoltos recepteket, a finoman zizegő papirosukkal, amikben néha ki is marad egy-egy mértékegység vagy információ, mert aki leírta, úgy is pontosan tudta, hogy mit süt. És imádom, ahogy óvatosan kell fogni a papírt, hogy ne maszatoljuk el, hogy ne tépjük szét, és a betűket rajta, amiket talán több évtizeddel korábban írt fel valaki.


Elkészítés:



A receptnél 1 adagra adom meg a mértékeket, ahogy a papíron is szerepelt, a képeken viszont majd látszani fog, hogy két adagot készítettünk egyszerre.



a hájas rétegek

30 dkg sertéshájat lehártyázunk, ujjnyi csíkokra vágjuk majd húsdarálón ledaráljuk, és elkeverjük 10 dkg liszttel.
Három egyforma gombócot formázunk belőle, majd hideg helyre tesszük kicsit dermedni.


A rétestészta-lapok

2 deciliter vízben elkeverünk 1 ek ecetet, 1 ek cukrot és egy borsószemnyi timsót. Ez utóbbi gyógyszertárban kapható, és fogalmam sincs, hogy miért kell bele, de az interneten kutakodva nagyon sok hájas tészta receptben megtaláltam, szóval valami okának biztos kell lennie.
40 dkg lisztet elkeverünk 1 tojással, egy csipet sóval, 1 evőkanál olvaszott zsírral és a vízben oldott keverékkel.
Ezzel megalkottuk életem legrémesebb tésztáját: kemény és ragad... finom kihívás kidagasztani. A lényeg végülis az, hogy gyorsan kell vele doglozni, egy idő után ki lehet venni deszkára is, csak ott is goyrsan, mert különben leragad. Nagyon jól ki kell dagasztani, egy selymes tészát kell kapnunk a végére.
Ezekből 3 egyforma gombócot hengergetünk, majd liszezett deszkán konyharuhval letakarva pihentetjük.


Az összeállítás

Pihentetés után kinyújtjuk a tészát sodrófával vékonyra és lehetőlegy tégglalap alakúra. A liszes hájat egyenletesen elkenegetjük rajta kézzel. A hűtő után pont annyira lesz megdermedve, hogy a kézmelegre lágyul és kenhető, viszont nem folyik meg.
Utána kézzel (mint a rétestésztát) kinyújtjuk a következő tésztát (én ezt anyósra és páromra bíztam, mert rájöttem, hogy ez nem lesz az én skillem...), majd ráterítjük a hájjal lekent tésztára, körben kihúzzuk a méretére és ujjal körben lenyomogatjuk, összeragasztjuk.
Újabb réteg hájas krém, majd újabb tészta, és a végén még egy hájas krém következik.


A hajtogatás

Hát, hogy ezt leírni le tudom-e... :)
A hosszabbik oldala mentén a tészta 1/3-át felhajtjuk, majd fentről lefelé a fedetlen 1/3-ot szintén. Utána balról 1/3, majd a fedetlen 1/3 jobbról is rá.
De inkább beszéljen a gif kép (ami 90 fokkal elforgatva készült, de szerintem értelmezhető. ;)


Egy nagyon szépen régetzet tésztát kell kapnunk, amit kilsztezett tálra téve, letakarva 20-30 percet pihentetünk a hűtőben.
Utána ugyanúgy tesszük le a deszkára, mint ahogy felvettük (anyósom azt mondta, és én hiszek neki), majd nyújtjuk és megismételjük a hajtogatást. Aztán újabb pihi, újabb hajtogatás és a végén még egy pihi.
Tehá összesen 3x lett az eredeti lapunk meghajtogatva.


Utána téglalapra (négyzetre, ahogy a hely futja) nyújtjuk, kb 0,5 centi vastagságúra.
Egy régi de nagy pengéjű kést a gázon átforrósítünk, majd azzal felvágjuk kb 8-10 centis téglalalpokra, négyzetekre. Ha a kés már nem serceg és elkezdi húzni a tésztát, akkor újra melegítsük fel, nekem egy adt vágásához 2 vagy 3 alkalommal kellett tűzben tartanom.
Ez fontos, mert különben a kés lezárja a rétegeket, és nem fog szépen szétnyílni a tészta.


Tölteni kalsszikusan házi szilvalekvárral lehet, de bármi jó, ami nem folyik és a sütést is bírni fogja. Vagy, mint párom szereti: dió, citromhéj, cukor és pár csepp meggyszörp keverékéből is mehet bele a töltelék.

Hajtani lehet félbe a téglalapot (akkor csak a két hosszabbik oldal összeillesztésnél nymkodjuk össze); háromszögbe (akkor a csúcsnál); vagy épp bagyuba, ami hót zihet, hogy szét fog nyílni, de attől még jól néz ki. ;)


Sütni pedig forró sütőben (220 fok, vagy nagy láng) mindaddig, amíg szépen szét nem nyílik és fel nem levelesedik. Lassan fog átmelegedni, majd hirtelen fog pirulni, szóval kell rá figyelni.
És óvatosan, hogy az alját ne kapja meg (gázsütőnél esetleg az elején érdemes alufóliát tenni a tepsi alá).

Hivatalosan porcukorral szórva kell tálalni, de ennyi kalória mellett azt mondtam, hogy az már aztán tényleg sok lenne.

Macerás és időigényes süti, de ami a végén a tányérra kerül... az a magyar süteményművészet letökéletebb példánya lesz. Szóval megéri. ;)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések

Címkék

alkohol állatorvos alma aludoboz amerikai konyha angyal anyag anyagmaradék arab konyha arctisztító koronk aszalás aszalógép aszalt paradicsom atombomba autó babapiskóta babérlevél bacon Balaton balzsamecet bambusz banán barack baracklekvár bárány barokk batyu bazsalikom befőtt befőzés bento box bérlet birsalma bodza bogár bogyó bonbon bonsai bor bordűr bors bortartó bögre bőr bőregér brokkoli burgonya buszjegy bútor camembert canelloni cékla ceruza chili chips címke cipő cipőszekrény cirkusz citrom cukkini cukor curry család cseresznye csicseriborsó csiga csipke csirke csokoládé csokoládémousse csomagolás csomózás darálthús dekorgumi dekortapasz dekupázs démon denevér Depeche Mode dió dísztök divat DIY DM dobókocka dobos doboz drót dugóhúzó ebéd ecet édes édesség egér éjjeliszekrény ékszer emlék eper eperlekvár erkély erotikus esküvő étcsokoládé ételfesték évforduló evőeszköz Excel fa fagyasztó fagyi fagyigép fagylalt fagylaltgép fagylatkészítő gép fahéj fairy garden falfesték farkas farmer fasírt fatál fehér csokoládé fehérbor fekete kömény feketeribizli felhő felújítás fémdoboz fény fénykép fenyőfa festés Figaro filc film fizika flow fokhagyma fonal fonál fotó francia manikür frankfurti frotír fuga függőfotel fülbevaló fürdőkád fürdőszoba fürjtojás füstölt sajt fűszeres fűszernövény gabonagolyó geometrikus gépház gnocchi gobelin gólya gomb gomba gombóc gorgonzola grafit grahamliszt grappa gyapjú gyertya gyertyaöntés gyertyatartó gyors gyöngy gyöngyállat gyöngyfűzés gyöngyszövés gyurma gyümölcs gyümölcscentrifuga gyűrű gyűrűpárna habcsók háború hagyma háj hájas hajó hal halak halloween hangulat hasznos házi házi tészta házi vegeta házicipő háztartási keksz hímzés hímzésminta hímzőfonal hókifli hold honda hópihe horgolás hungarocell húskrém húsmentes húsvét Ikea indák indigó ing irodalom izzó japán jégkrém jegy jelölő jing-jang jobb agyfélteke jog joghurt kakaó kaktusz kakukkfű kalász kanál káposzta karácsony karácsonyfa karamell katolikus kecskesajt kefír kefírgomba keksz kelbimbó kelt tészta kelta kém kenyér képkeret keresztszemes kert kertes ház kés készülődés kevert tészta kéz királyfi királylány klasszikus sütemény kókusz kókusztej kókuszzsír kolbász konfitálás konzervdoboz konyha konyharuha koponya koriander koszorú kotta kovász köd kökény kökénylikőr könyv könyvtámasz köret köröm körömlakk körte köszönőajándék kötél kötött kötszer krémes krémleves krémlikőr kréta krizantém krumpli kuglóf kulcs kulcsosszekrény kuszkusz láda laminált lámpa lámpás lampion lecsó lekvár lencse lepény lepke lestyán levegőn száradó gyurma leveles tészta levendula leves lézernyomtató liba libamáj likőr lila káposzta liliom linóleum linzer lista lisztmentes maci macska madár mag mágnes magyar magyar konyha mák mákos guba makramé mandala mandula mandulalikőr manga mártás márványsajt mascarpone másolás matricafesték medál meditáció medve medvehagyma meghívó megrendelésre meggy méh méhkas menyasszony méz mézeskalács mikróban mikulás mogyorókrém mogyoróvaj moha morzsa mousse Mozart muffin murva mustár mustármag műanyag lencse nádcukor nadrág nap naplemente napraforgó naptár narancs nászajándék natúr zsineg nemez népművészet névnap novella nők lapja konyha növénytermesztés nyaklánc nyúl olaj olajban olajfesték olasz konyha olívaolaj óra organza orgona oroszlán osztrák konyha öntapadós fólia öntapadós tapéta öntet öröknaptár ősz őszi bakancslista őszibarack pác padlizsán palacsinta pálinka panelház papír papírkivágás papírmasé papírvirág paprika paprikakrém paradicsom parafa parafadugó parketta parmezán párna pasztellkréta patchwork pecsétviasz perec petrezselyem pezsgő pillecukor pipacs pirogravírozás piskóta piskótatekercs pite pitypang pogácsa pohár pohárkrém pók póréhagyma pörkölt Praktika puding pulyka puncs raffaelo rafia ragasztó rajz raklap recept recycling répa répatorta repesztőlakk repülőgép rétes réz ribizli rizs rizsliszt római tál rozmaring rózsa ruhamoly rukkola rum sajt sajtchips Sajttorta sál saláta salzburgi konyha sárkány sashiko savanyú káposzta savanyúság scrapbook serpenyő sertés sikér sminklemosó korong sonka sós sör sörösdoboz spárga spenót sport steampunk stóla Studio Ghibli suzuki sütemény sütés nélkül sütőben sütőtök sváb konyha swarovski szalag szalvéta szalvétatechnika szanszkrit szappan szardella szárítás szarvas szaténszalag szék szelet szellem széncinege szendvics szendvicskrém szerecsendió szezámmag szikla szilikonforma sziluett szilva szív szivárvány szójaszósz szoknya szósz szőlő szörp születésnap szűzpecsenye táblafesték tahini tál tálca tárkony tárolás tartósítás táska tavasz távirányító tea teadoboz teamécses teapapír tej tejberizs tejcsokoládé tejföl tejkrém tejpor tejszín tejszínhab teknős tempera templom tenger tengerimalac tepertő terhesség térkép termés testvér tészta textil textilszalvéta tibet Tihany tisztálkodás tócsi tojás toll tonhal torony torta Totoro tök töklámpás tökmag tökmagolaj töltött tészta töpörtyű törlőkendő török konyha törölköző transzferálás transzfertechnika trüffel tulipán túró tükör tündér tűnemezelés türkiz tűz tyúk Udvarhely újság ültetés üveg üvegfesték üzenet vágódeszka vaj vajkrém vanília vár varrás vásárlás vászon váza vegetáriánus Velence vendégkönyv vendégváró vessző viasz vidék villa vintage virág virágcserép virágcsokor virágláda virsli vitorlás víz vízfesték víziló vonat vonatjegy vőlegény zabpehely zacskó zebra zene zero waste zöldborsó zöldparadicsom zöldség zsák zsálya zserbó zsír zsiráf
További lehetőségek