Töpörtyűs pogácsa burgonyával

Már hetek óta ült egy adag tepertókrém a hűtőben, és nagoyn szemeztem vele, hogy ideje lenne elkészíteni végre. Hát, most hétvége volt, a húsleves, hagymás pulykamáj, krumplipűré menü után pont jól jött ki egy kis sós süti. Szóval megsütöttem.


Az alap kiindulásom a már bevált receptem volt, apróbb módosításokkal.
2,5 dl tejfölben elkevertem egy csomag szárított élesztót és egy tk cukrot, majd meleg helyre tettem (húsleveses fazék teteje XD). Összekevertem cca 60 dkg liszttel 10 dkg margarint és 15 dkg főtt áttört krumplit (sós vízben főtt, a krumplipürének szánt krumpliból vettem ki), mert elméletben a burgonyás tészta tovább marad puha. Hozzáadtam 2 tojást, csipet sót és a tejfölös-élesztűs keveréket, majd jól kidagasztottam. A liszt nagyon körülbelüli, mert 50 dkg-ról indultam, a krumoli miatt többet vett fel. A lényeg: egy lány nyújtható tésztát kapjunk.
Nyújtottam, kentem (lidl 250 grammos hagymás tepertőkrémmel most épp), hajtottam, pihentettem, nyújtottam, kentem, hajtogattam, pihentettem, nyújtottam. :)
És szaggattam. Most - ember bocsi szemekkel nézése miatt - pohárral, szép nagyokra, a leeső maradékokat pedig külön kisütöttem.
A krumplitól valóban tartósan puhább... már ha beszélhetünk tartósságról, de pár tesztdarb kihúzta az éjszakát. :)
A szaggatáshoz pedig valami nagyon élet szaggató kellene nekem, mert a pohár most "leragasztotta" kicsit, és nem tudott olyan nagyon szépon feljönni.
Szóval ultimátum lesz: máskor is csinálom úgy, ahogy Pék mama csinálta (nagy pogácsa), de akkor kérek egy éles nagy szaggatót. ;o)


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések