Táblafesték házilag

Boltban táblafestéket csak zöld és fekete színben lehet kapni, de egyik sem mondható túl szépnek. A  házi elkészítésére pedig több receptet is találtam, bár az alapanyagok szinte mindenhol azonosak voltak, de az arányokban igencsak eltértek. Így hát a jelszó: kémiai kísérletre fel! (o;
Ami egyezett: kell hozzá fugapor (homokmenteset írnak sok helyen, bár fogalmam sincs, hogy az milyen...) és fal,- vagy akrylfesték.

Persze nem tudom megmondani a tutit: gondolom minden festék, fugapor más, de nálam az alábbi keverési arány vált be:
5 evőkanál HÉRA Design falfesték (ez a leírás szerint vízzel hígítható, de száradás után teljesen lemosható - ideálisan hangzott, és be is vált)
2,5 csapott evőkanál Weber fehér fugapor (az a Praktikerben kapható legdrágább volt, de tapintásra a legfinomabbnak tűnt)
3 teáskanál víz
Így egy elég sűrű, kissé szemcsés, de ecsettel tökéletesen felvihető folyós anyagot kell kapni.
(ha több fugaport teszel hozzá, akkor az egész egy cuki, szinte törékeny gömbbé áll össze kb. 5 másodperc alatt... próbáltam (o; )

A festéket érdemes minimum kettő, egymásra merőlegesen rétegben felvinni. Több weboldalon találtam arra utalást, hogy utána finom csiszolópapírral csiszoljuk meg... szerintem tök fölösleges.

Száradás után pedig már birtokba is vehető az új táblánk. (o;

Megjegyzések

  1. Kedves Juci, mekkora területre lett elég ez az 5 ek falfestékből kiinduló koktél? Köszönöm, Juli

    VálaszTörlés
  2. Kedves Juli, hát jó kérdés... a festett falfelület nekem cca. 2 négyzetméteres volt, két rétegben festettem, és 2, de lehet, hogy 3 alkalommal kevertem festéket.
    Már nem emlékszem pontosan, de nekem ezek az adatok rémlenek. Majd erre is figyelek máskor. So:
    Szóval ezek szerint valahol az 1,5-2 nm között kellett akkor lennie a fedőképességnek.
    Sajnálom, hogy pontosabbat nem tudok mondani. Juci

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések