Rántott darált hús és társai

Párom lelkes rajongója a sajtal töltött mirelit húsoknak. Én nem annyira. Őszintén megvallva utálom, mert fajlagosan drága, és a tápérték szempontjából nagyon gáz szerintem.
Viszont megvan az az előnye, hogy gyorsan elkészíthető, akár sütőben is, és pikk-pakk feltétként szolgálhatnak akár főzelékekhez, akár valami gyors és egyszerű köret mellé - ami a hétköznapi vacsorák esetében nem elhanyagolható szempont.
Én valami tápláló, természetes, de ugyanígy gyorsan elkészíthető alternatívát szerettem volna.
Így találtam meg a rántott darálthús ötletét valameny online női magazinban. (Hivatkoznék forrással, ha emlékeznék.) Akkor csak elolvastam, de pár hónapja kipróbáltam, és nagyon bejött.
Így pár hete hétvégén nagyüzemű gyártásba kezdtem és már cifráztam is. :)
Hát erről készül most a képes beszámoló.


Lapocka nagyon jó árban volt a boltban, ráadásul friss is volt, így vettünk egy ránézésre 2 kg-os darabot, és le is daráltattuk. A "ránézésre 2 kiló"-ról kiderült, hogy a valóságban 2,8 kg lett. No para, nagy a fagyasztó. :D
A húst otthon három felé szedtem. Csak azért, mert nem akartam tök egyformát készíteni....

Klasszikus rántott darált hús
A körülbelüli arányok: 1 kg darált hús és 0,5 kg reszelt sajt. Ezt összegyömöszöljük, zzuk, borsozzuk. Hozzáadtam egy csapott kávéskanál szódabikarbónát is, mert ez az első próbálkozás nagyon finom lett, csak épp tömör... Hát jelentem, hogy egy kis szódabikarbóna mindenre megoldás. :)

Nos, ezek után jött az első pepecs rész: első alkalommal kézzel lapogattam pogácsákra, de most professzionálisabb kivitelezést akartam már:
így befogtam egy fém pogácsaszaggatót. Nekem az vált be a legjobban, hogy sűrűn lisztezve mind a formát, mind a kezem: egy-egy gombócnyi húst kivettem, majd belelapogattam a formába egyenletesen. Aztán forma levesz, pogácsa lisztbe forgat, majd félrerak. Sok időt nem tud így tölteni, mert idővel átázik a liszt és ragad, de annyi időre tökéletes, amíg minden pogácsa el nem készül panírozásra.



Mozzarellával töltött rántott darált hús
Mennyiségeket nem tudok (én kb 80 dkg hússal dolgoztam), de ízlés szerint tényleg. :)
A darált húst ztam, borsoztam, fokhagymaport szórtam rá, hozzáadtam egy fej reszelt vöröshagymát, majd végül 2-3 tk Worcestershire szószt adtam hozzá. És persze az elmaradhatatlan 1 csapott tk szódabikarbóna.

A formázás hasonló az előbbiekhez, csak épp kb 2/3 adagnyi húst nyomtam a formába, erre tettem egy darabka mozzarella sajtot (a sós lében eltettel dolgoztam: lecsepegettem, félbevágtam, majd így vágtam kb 0,5 cm vastag szeletekre), majd erre a maradék masszát, hogy a sajtot mindenhol körbevegye a hús majd. Lisztbe forgatva ezt is félre raktam.

Fűszeres rántott darált hús
Ez amolyan fantázia-dolog. Hozzávalók: darát hús, só, fűszerkeverék, szódabikarbóna. Csak ezért említeném meg, mert nekem volt itthon mititei fűszerkeverékem, és azzal valami olyan zseniális lett, hogy ha következőleg megyünk Romániába, teljesen biztos, hogy nagyüzemű bevásárlást fogok tartani. :)
De ami az üzenet: nem kell mindig a recepteket követni: egyszerűen merni kell improvizálni.



A végén, egészben paníroztam az összes pogácsát. Annyit flancoltam, hogy a morzsát elkevertem reszelt érlelt kemény sajttal, meg volt pár darab, ahol fűszeres (boltban így kapható) morzsát is használtam.
Amikor az összeset kipaníroztam (ekkor már a jóisten se mondta volna meg, hogy melyik milyen ízű :D ), elővadásztam a fagyasztó legüresebb fiókját. Kb egyenesre egyengettem benne a dolgokat, majd folpackkal béleltem. Egy réteg húspogácsát tettem rá, majd újabb réteg folpack és újabb pogácsa. A tetejére folpack jöjjön, aztán az egész mehet be a fagyasztóba.
Pár nap múlva (amikor lesz időnk) a pogácsákat kiszedjük, a folpackra már nincs szükség, és bezacskózzuk a húsokat. Így olyan, mint a bolti: egyesével csomagolt, pikk-pakk kivehető.



Hétköznap pedig gyorsan alkotható belőle vacsora: pár darabot kiveszek, sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, ecsettel átkenem olajjal mindkét oldalát, majd 200 fokos sütőbe teszem kb 35 percre. Félidőnél érdemes átforgatni egyszer.

Nálunk nagyon bevált, mint a bolti fasírt alternatívája. Mert egészségesebb, jobb alapanyagokból van, biztosabb élelmiszer.
Persze van hátránya, nem vitatom: egy cseppet sem olcsóbb, és 2,8 kg hús elkészítése kb fél napom volt.
De megérte.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések