Költöznek az orchideák

Az orchidei az egyetlen növény, ami életben marad nálam (oké, füllentek, mert van egy agglegénypálmám és egy jukkám is, iki hasonló kitartással viseltetnek). De ami virágzik, és virul... az egyedül az orchideia.
Belőlük viszont hét tő is lakik otthon. Viszont évek óta ugyanabban a cserépben élnek, és már igencsak kinőtték őket.
Két blokkban sikerült a költöztetés, de örömmel jelentem, mindenki a helyén van, és túlélte a megrázkódtatást!

Az első kiköltöző:


Igen, tudom, virágzó virágot nem bolygatunk. Csakhogy hónapok óta várok arra a pillanatra, hogy ne virágozzon, az állomány... aminek az lett az eredménye, hogy van olyan, ami élete legnagyobb virágtelepeit hozta létre. Viszont a cserépben már nem fért, igy az óvatos költözés mellett döntöttem.


Az átültetés egyébként pofonegyszerű. A orchideát óvatosan kiemeled először is a cserőpból. Utána a műanyag lakását körbenyomogatod finom, hogy elengedje a falait. Ha alul kinőtt, nagyon nincs már választás, mint sűrű bocsánkérések és bíztatások közepette levágni (hidd el, a virágok értik, ha beszélnek hozzájuk). Nekem a 8 virágból 6-nől simán kicsúszótt a műanyagból a gyökér, kettő esetében viszont kénytelen voltam ollóval felvágni és lefejteni.
Utána finom rázogatássál, eltávolítjuk az összes kérget a gyökerek közül. Mintha a hajad fésülnéd az ujjaiddal. A cél, hogy az összes gyökér kigabalyodjon és elveszítse az eredeti cserép formáját. Igen, itt fog felötleni az emberben, hogy először is hogy fért ez el a cserépben, másodsorban, hogy hogy a fancba fogja beletenni az újba. No para, belemegy.
De először is: amikor szétfésültük a gyökereket, akkor jöhet az olló  (éles legyen, ne okozzuk fölös fájdalmat a virgának) és minden elhalt, törött, vagy Amazonast megszégyenító hosszúságú léggyökeret levágjuk.
Utána az orchideát az új műanyag cserepébe noszogatjuk, majd felöntök friss orchideafölddel és nem túl nagy erővel, de azért teletömjük.
Elméletben egy hétig ne kapjon vizet, de én ezt olyan szívtelennek gondoltam, hogy én mindegyikre locsoltam egy nagy marák vizet.

Íme a jelenlegi állomány, a tavaszi nagytakarítás elötti (ergo koszos) ablakok előtt. :)


Itt a két lila cserép-lakóról szeretnék mér pár szót ejteni. Másfajta orchidei, nagyon ritkán nyílik, viszont apró illatos virágokat hoz. És az a sok levél (plusz még 4-5 csonk, amin levél volt) bizony egy cserépben lakott. Hát már igencsak kicsi volt neki. Tehát őt nem csak kicibáltam, hanem ollóval fel is vágtam a tövet kettőbe, illetve eltávolítottam az összes régi szárát is, és így, két lakásba költöztek. És nagoyn bízom, hogy most újra fog virágozni.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések