Narancsos-mascarponés répatorta

Sógornőm születésnapja pont húsvétra esett idén, a tortasütést én vállaltam, de ha már torta, akkor úgy döntöttem, legyen répatorta. Az finom is, és egészséges(ebb) is.

Tészta:
4 tojás
35 dkg margarin
3-4 ek méz
0,5 dl 100%o-os almalé, vagy a krémnél használt narancsok levéből ugyanennyi
70 dkg répa (tisztítva legyen ennyi)
1 kk fahéj
35 dkg liszt
1 cs sütőpor

A tésztához a tojásokat kikeverjük a margarinnal, hozzáadjuk a a mézet, és az almalevet (vagy ld. a krém készítésénél a narancslevet). Belekeverjük az apróra reszelt répát (én aprítógéppel csináltam), a fahéjat és végül a sütőporos lisztet. Jól kikeverjük, majd sütőpapírral bélelt kerek tortaformában (22 cm átmérőjű) az 1/3-át aranybarnára sütjük, majd kirakjuk hűlni. Így járunk el a másik két harmadával is. Kihűtjük őket.





Krém:
0,5 liter habtejszín (cukrászhab)
500 gramm mascarpone
6 ek kristálycukor
1 cs vaníliáscukor
1 ek zselatin
3 narancs

Először is a narancsokat kifilézzük, lecsöpögtetjük. Ha időben készítettük elő, akkor a répatortához almalé helyett használhatjuk ezt, vagy meg is ihatjuk. ;o)
A cukrászkrémet a cukorral kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a mascarponét is. A zselatint pár ek meleg vízben kikeverjük, majd hozzáadjuk a tejszínes-mascarponéhoz. Homogén krémmé keverjük. Az első lapra kenjük a krém majd 1/3-át, erre pakoljuk a narancsszeletek felét. Pici krémmel megkenjük (így kerüljön a krém 1/2-a a lapra), majd rárakjuk a következő lapot, újabb krémet, narancsot, krémet és a harmadik lapot.





Díszítés
:
0,5 liter habtejszín (cukrászkrém) 3 ek kristálycukor 1 ek zseletin 2 narancs A díszítéshez először is a narancsokat kifilézzük, lecsöpögtetjük. (a narancslé itt már jutalom a munkánkért), papírtörlőre szedjük. A tejszínhabot a cukorral kemény habbá verjük, a zselatint 1-2 el forró vízben feloldjuk, majd hozzákeverjük és a torta tetején és oldalán eloszlatjuk. A maradék habból habzsákkal halmokat nyomunk (16 szelethez 16 db), majd ezekre illesztjük a narancsfiléket szépen elrendezve. A maradékot narancsokat a közepére tesszük legyező alakban.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések