Az idei karácsonyi sütik: a zserbó és a vendégváró

Az idei karácsonyra már igazi sütisütést rendeztem: kivettem egy nap szabit, és egész nap a konyhában voltam. És bár elfáradtam, de igazán élveztem minden percét, rág töltött fel ennyire bármi is.
Hát igen, a női energiák női energiák. :)


Vendégváró
Ez úgy gyermekkorom íze, még nagymamám sütötte. Nem egy olyan pikk-pakk süti, de istenien finom, megéri megküzdeni vele. És az eredmény is látványos, feltéve, ha tudsz szépen szeletelni. (nekem nem szokott sikerülni...)
Ez mindenképp 1-2 nappal a tálalás előtt elkészítendő süti, mert puhulnia kell a kakaós lapoknak.

A barna réteg:
40 dkg liszt
16 dkg margarin
2 tojás
1 csomag szalakáli
4 dkg kakaópor
esetleg némi tej

A sütőt előmelegítjük 170 fokra.
A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk. Tipp: a margarint érdemes picit megmikrózni, hogy lágy legyen (de ne folyjon!), illetve nekem múltkor elég kicsi tojásokat sikerült kifognom, ezért egy löttyintésnyi tejet adtam hozzá. Egy elég kemény, furcsa állagú (és a szalakálinak köszönhetően nagyon büdös) tésztát kell kapnunk.
Ezt két részre vágjuk, és bőven lisztezett asztalon (még felülről is lisztezzük kicsit a tésztát, hogy a sodrófára se ragadjon) tepsi méretűre nyújtjuk. Most mondom, ez nekem az életben nem sikerült még szépen: szakad, törik, nyúlik, totál egyenletlen lesz... arra szoktam törekedni, hogy az egybefüggő felülete kb elérje a tepsi méretét... de ezt kinyújtani, sütni, és összeállítani (hehe... erről még később) nem egy leányálom.
A tepsi hátlapjára teszünk egy sütőpapírt (ez fontos, illetve nagyon hasznos lesz), és erre tesszük át a tésztát. Ezt csak úgy lehet, ahogy nagyi csinálta: a sodrófára lazán feltekerjük, majd a tepsire legöngyölgetjük.
Az előmelegített sütőben pár perc alatt megsütjük (akkor van megsülve, amikor megkeményedik), majd a tepsit az asztal mellé illesztjük és egy határozott mozdulattal a sütőpapírral együtt áthuzzuk rá a lapot.
Az egész műveletet megismételjük a másik lappal is. Félretesszük hűlni őket. Mind a sütéskor, mind elkészültekor büdös lesz, olyan, mintha frissen dauerolta volna melletted valaki a haját. Sőt, még az összeállítás után is ilyen lesz, de másnapra ki fog menni már a szaga.


A citromos réteg:
4 tojás
4 ek szódavíz
1/2 citrom leve és héja
16 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor
18 dkg cukor
csipetnyi só

A tojások fehérjét kemény habbá verjük, félretesszük. A tojássárgáját kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a szódavizet (én citromos ízesítésű szénsavas ásványvizet adtam hozzá, de végszükség esetén a csapvíz is jó), a citrom levét és héját, majd a sütőporral elkevert lisztet is. Végül hozzákeverjük a tojásfehérjehabot. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 180 fokon tűpróbáig sütjük.
Félretesszük hűlni.

Tejkrém:
1/2 liter tej
3 ek liszt
20 dkg vaj (tényleg vaj, margarinnal nem lesz jó)
20 dkg cukor
1 csomag vanillincukor

A tejet feltesszük főn egy nagyobb lábosban, hozzáadjuk a lisztet és sűrű krémmé főzzük. Tényleg sűrűre. Kevergetve kihűtjük. (ezt és a robotgépre bíztam... elkavargatta magában kitartóan...) Tényleg KIHŰTJÜK! Ha nem, akkor valóban könnyebb elkeverni a cukorral és a vajjal, de az életben nem fog krémmé összeállni. Szóval kikeverjük a hideg tejkrémet a cukorral és a szobahőmérsékletű vajjal. Kicsit hűtőbe rakjuk.

Az összeállítás:
Az amorfabbra sikerült kakaós lapot egy vágódeszkára, vagy nagyobb műanyag tálcára tesszük. (a technika: óvatosan a sütőpapírral átemeljük, majd egy határozott mozdulattal kihúzzuk a tészta alól.
A tejkrém felét rákenjük, majd ráhelyezzük a citromos piskótát is. Erre kerül a tejkrém másik fele, majd jön az igazi nasi-feladat: a második kakaós réteg. Ugyanis ez a valami törik. Nem kicsit. Ami nekem most leginkább bejött, az az volt, hogy a sütőpapír szélére húztam a lapot, és a tejkrém egyik szépéhez illesztettem, szögben tartva, majd óvatosan csúsztattam le a papírról, illetve a papírt ki alóla. Így csak kicsit tört meg... de nem gond, a csokiréteg lesz a mentőmellény, szóval nyugodtan össze lehet puzzle-ozni a darabokat a tejkrémen.
És igen, a tetejére kb 150 gramm csokit olvasztunk, és elterítjük. Megvárjuk, hogy megszilárduljon, de még ne legyen kőkemény, és forró vízbe mártott (és rendszeresen lemosott) késsel felvárjuk. Nekem az jött be leginkább, hogy először a csokis téreget várom át, majd utána vágok az aljáig át.
Hideg helyen tároljuk.


"Jeges" citromos süti
Ez úgy készült, hogy a vendégváró citromos rétegét sikerült némiképp túltolnom (dupla adagot készítettem, de úgy nagyon sok lett a piskóta), ezért egy részét egy szögletes süteményes formába tettem, és abban sütöttem meg.
Amikor kihűlt, egy bögre kristálycukrot ledaráltam kávédarálón,, majd 1/2 citrom levével és 2 ek tejjel sűrű pasztára kevertem. Fél percig megmikróztam, majd a sütemény tetejére öntöttem. Meglepően hirtelen dermed rajta, viszont csodaszépen csillog. :)



Zserbó
Hát ezt pedig nem kell bemutatni, tavaly is készült, és minden évben fog is. :)
Az Apróséf receptje alapján készült, ami úgy ahogy van, tökéletes, a linken a részletes leírást is megtalálható.

A tészta
400 g búzaliszt
200 g vaj
40 g porcukor
2 db tojássárgája
80 ml 2,8%-os tej

16 g élesztő (friss)
2 g sütőpor

A töltelék
280 g kristálycukor
480 g dió (darált)
fahéj (őrölt)
2 db citrom reszelt héja
vaníliás cukor - bourbon

1200 g sárgabarack dzsem

A tészta alapanyagait összegyúrjuk, hűtőben pihentetjük, majd 5 részre osztjuk. Ez úgyse sikerül egyenletesre, szóval a legnagyobbat vesszük előre és papírvékonyra nyújtjuk, majd kibéleljük vele a száraz nagy tepsit, úgy, hogy az oldalára is kerüljön.
Erre kerül a baracklekvár 1/4-e, majd a diós-fahéjas-citromos-cukros keverék 1/4-e is.
Erre újabb papírvékonyra nyújtott tészta, és újabb lekvár-dió kombó. Összesen négy rétegünk lesz, és a tetejére is kerül még egy tészta.
Villával megszurkáljuk, majd 180 fokon légkeveréssel 40 percig sütjük.
A sütőből kivéve teljesen kihűtjük (ergo egy éjszakát állni hagyjuk), ha valahol kifolyt lekvár, ott késsel körbevágjuk, majd egy vágódeszkát helyezünk rá és óvatosan kifordítjuk. (ki fog jönni, no para)
200 gramm olvasztott csokival vonjuk be a tetejét, majd ahogy a vendégvárónál, itt is akkor szeleteljük fel, amikor a csokoládé már megszilárdult, de még nem vált kőkeménnyé. Apróra vágjuk, laktató és nagyon-nagyon finom. :)


Boldog Karácsonyt mindenkinek!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések

Címkék

alkohol állatorvos alma aludoboz amerikai konyha angyal anyag anyagmaradék arab konyha arctisztító koronk aszalás aszalógép aszalt paradicsom atombomba autó babapiskóta babérlevél bacon Balaton balzsamecet bambusz banán barack baracklekvár bárány barokk batyu bazsalikom befőtt befőzés bento box bérlet birsalma bodza bogár bogyó bonbon bonsai bor bordűr bors bortartó bögre bőr bőregér brokkoli burgonya buszjegy bútor camembert canelloni cékla ceruza chili chips címke cipő cipőszekrény cirkusz citrom cukkini cukor curry család cseresznye csicseriborsó csiga csipke csirke csokoládé csokoládémousse csomagolás csomózás darálthús dekorgumi dekortapasz dekupázs démon denevér Depeche Mode dió dísztök divat DIY DM dobókocka dobos doboz drót dugóhúzó ebéd ecet édes édesség egér éjjeliszekrény ékszer emlék eper eperlekvár erkély erotikus esküvő étcsokoládé ételfesték évforduló evőeszköz Excel fa fagyasztó fagyi fagyigép fagylalt fagylaltgép fagylatkészítő gép fahéj fairy garden falfesték farkas farmer fasírt fatál fehér csokoládé fehérbor fekete kömény feketeribizli felhő felújítás fémdoboz fény fénykép fenyőfa festés Figaro filc film fizika flow fokhagyma fonal fonál fotó francia manikür frankfurti frotír fuga függőfotel fülbevaló fürdőkád fürdőszoba fürjtojás füstölt sajt fűszeres fűszernövény gabonagolyó geometrikus gépház gnocchi gobelin gólya gomb gomba gombóc gorgonzola grafit grahamliszt grappa gyapjú gyertya gyertyaöntés gyertyatartó gyors gyöngy gyöngyállat gyöngyfűzés gyöngyszövés gyurma gyümölcs gyümölcscentrifuga gyűrű gyűrűpárna habcsók háború hagyma háj hájas hajó hal halak halloween hangulat hasznos házi házi tészta házi vegeta házicipő háztartási keksz hímzés hímzésminta hímzőfonal hókifli hold honda hópihe horgolás hungarocell húskrém húsmentes húsvét Ikea indák indigó ing irodalom izzó japán jégkrém jegy jelölő jing-jang jobb agyfélteke jog joghurt kakaó kaktusz kakukkfű kalász kanál káposzta karácsony karácsonyfa karamell katolikus kecskesajt kefír kefírgomba keksz kelbimbó kelt tészta kelta kém kenyér képkeret keresztszemes kert kertes ház kés készülődés kevert tészta kéz királyfi királylány klasszikus sütemény kókusz kókusztej kókuszzsír kolbász konfitálás konzervdoboz konyha konyharuha koponya koriander koszorú kotta kovász köd kökény kökénylikőr könyv könyvtámasz köret köröm körömlakk körte köszönőajándék kötél kötött kötszer krémes krémleves krémlikőr kréta krizantém krumpli kuglóf kulcs kulcsosszekrény kuszkusz láda laminált lámpa lámpás lampion lecsó lekvár lencse lepény lepke lestyán levegőn száradó gyurma leveles tészta levendula leves lézernyomtató liba libamáj likőr lila káposzta liliom linóleum linzer lista lisztmentes maci macska madár mag mágnes magyar magyar konyha mák mákos guba makramé mandala mandula mandulalikőr manga mártás márványsajt mascarpone másolás matricafesték medál meditáció medve medvehagyma meghívó megrendelésre meggy méh méhkas menyasszony méz mézeskalács mikróban mikulás mogyorókrém mogyoróvaj moha morzsa mousse Mozart muffin murva mustár mustármag műanyag lencse nádcukor nadrág nap naplemente napraforgó naptár narancs nászajándék natúr zsineg nemez népművészet névnap novella nők lapja konyha növénytermesztés nyaklánc nyúl olaj olajban olajfesték olasz konyha olívaolaj óra organza orgona oroszlán osztrák konyha öntapadós fólia öntapadós tapéta öntet öröknaptár ősz őszi bakancslista őszibarack pác padlizsán palacsinta pálinka panelház papír papírkivágás papírmasé papírvirág paprika paprikakrém paradicsom parafa parafadugó parketta parmezán párna pasztellkréta patchwork pecsétviasz perec petrezselyem pezsgő pillecukor pipacs pirogravírozás piskóta piskótatekercs pite pitypang pogácsa pohár pohárkrém pók póréhagyma pörkölt Praktika puding pulyka puncs raffaelo rafia ragasztó rajz raklap recept recycling répa répatorta repesztőlakk repülőgép rétes réz ribizli rizs rizsliszt római tál rozmaring rózsa ruhamoly rukkola rum sajt sajtchips Sajttorta sál saláta salzburgi konyha sárkány sashiko savanyú káposzta savanyúság scrapbook serpenyő sertés sikér sminklemosó korong sonka sós sör sörösdoboz spárga spenót sport steampunk stóla Studio Ghibli suzuki sütemény sütés nélkül sütőben sütőtök sváb konyha swarovski szalag szalvéta szalvétatechnika szanszkrit szappan szardella szárítás szarvas szaténszalag szék szelet szellem széncinege szendvics szendvicskrém szerecsendió szezámmag szikla szilikonforma sziluett szilva szív szivárvány szójaszósz szoknya szósz szőlő szörp születésnap szűzpecsenye táblafesték tahini tál tálca tárkony tárolás tartósítás táska tavasz távirányító tea teadoboz teamécses teapapír tej tejberizs tejcsokoládé tejföl tejkrém tejpor tejszín tejszínhab teknős tempera templom tenger tengerimalac tepertő terhesség térkép termés testvér tészta textil textilszalvéta tibet Tihany tisztálkodás tócsi tojás toll tonhal torony torta Totoro tök töklámpás tökmag tökmagolaj töltött tészta töpörtyű törlőkendő török konyha törölköző transzferálás transzfertechnika trüffel tulipán túró tükör tündér tűnemezelés türkiz tűz tyúk Udvarhely újság ültetés üveg üvegfesték üzenet vágódeszka vaj vajkrém vanília vár varrás vásárlás vászon váza vegetáriánus Velence vendégkönyv vendégváró vessző viasz vidék villa vintage virág virágcserép virágcsokor virágláda virsli vitorlás víz vízfesték víziló vonat vonatjegy vőlegény zabpehely zacskó zebra zene zero waste zöldborsó zöldparadicsom zöldség zsák zsálya zserbó zsír zsiráf
További lehetőségek