Vega pecsenyezsír

Legalábbis mi így hívjuk otthon ezt. A receptet apukám feleségétől tanultam, egyszerű, gyors, és utána napokig finom hazai van reggelire az asztalon.

Kell hozzá fokhagyma (nekem most épp egy rozmaringos-fokhagymás sajtból marad, de a friss is tökéletes), olívaolaj, pirospaprika, , házi vegeta (sómentes) és 250 gramm vaj.


Először is a fokhagymát (ízlés szerint, van amikor majd egy fejet beleteszek) összeaprítjuk, majd olívaolajon épp csak addig pirítjuk, hogy illatozzon.
Akkor hozzáadjuk a házi vegetát (2-4 ek is lehet, ettől lesz tartalmas) és a pirospaprikát. Pár pillanat múlva pedig már a felkockázott (hogy jobban olvadjon) vajat és ízlés szerint a sót.
A vajat felolvasztjuk. Egy paprikás olajos masszát kell kapnunk, az alján egy jó vastag sűrűjével. Ezt bögrébe öntjük, kihűtjük egy éjszaka alatt. Utána a hűtőben tárolva hetekig eláll.


Már sokszor csináltam, különböző állagú lett, mind normális: volt ez egész darabos, volt, hogy alul egy sűrű sötétbarnás krém áll meg, fölötte néha paprikaszín, néha világosnarancs, kásásabb vaj került. Függ a vajtól, az alapanyagoktól, a hőmérséklettől... de egy biztos: az esztétikum ha változik is, a beltartalom mindig finom marad. ;o)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések