Hímzett papi stóla

Tavaly év elején úgy alakult, hogy elkeveredtem pár misére a közelünkben lévő templomba. (úgy jó 10 év kihagyás után) A Gondviselős pedig a szárnyai alá vett, és egy olyan papnak a miséjére kerültem, amilyenre mindig is vágytam: tartalmas, töltekezős, néha magambaszállósá-tevő... szóval jó.
Jártam is rendszeresen, telt-múlt az idő, és amikor már kezdtem igazán "otthonosnak" érezni az egészet, akkor derült ki, hogy őt bizony augusztusban el fogják helyezni. 
Ezt én nagyon nehezen viseltem; azt hiszem, lazán végigvettem a gyász minden fázisát a dühtől az elfogadásig. Ez utóbbiban játszott nagy szerepet ez  stóla.


Mert hogy az úgy volt, hogy én egyik nap augusztusban úgy ébredtem, hogy én már pedig egy stólát szeretnék hímezni neki, - leginkább úgy tudom megfogalmazni - köszönetképpen.

No most szeretném mondani, hogy kitalálni, hogy "stólát fogok hímezni", és megvalósítani ugyanazt... hát ég és föld. Ugyanis hiába a legjobb barátunk a Google, azt, hogy egy stólának mi a szimbolikája, hogy kell csinálni, milyen színekkel, mintákkal, stb., hát ezekre semmit nem lehet találni az interneten. Amikor bár több órán át hiába kerestem, világosodtam meg, hogy anyukámnak van ismerőse, aki ilyen körökben működik, kérdezzük meg őt. Hát így jutottam hozzá pár mintához, no és egy két oldalas levélhez, hogy hogy is kellene nekifogni.

a minták, jobbra a befutó látható

A mintáim fekte-fehérek voltak, így a színekhez szabad kezet kaptam. Próbáltam hasonló árnyalatokban és színmélységben maradni, hogy az egésznek egységes képe legyen.

fonalak, fentről lefelé: szőlő, gabona, kereszt, levelek és indák

A hímzés egy igen intenzív élmény volt. Magamba fordulós, elgondolkozós... amolyan ima féle. Összesen kb. 60 órába telt.
A hímzés az osztott szálú hímzőfonal 3-3 szálával (a keresztél 2 fonal, 1 aranyszál) készült végig.
Egy tippet megosztanék azért: ennyi fonalnál én azt csináltam, hogy minden fonalat felgombolyítottam, és minden színhez külön tűt rendszeresítettem, amik amikor épp nem dolgoztam, a gombolyagba voltak betűzve. Ugyanis a a zöld színű fonalak csak gombolyagban tűntek különböző színűnek, de amikor már magukban keveregtek, akkor ember nincs, aki megmondja, hogy az most a világos,- közép,- vagy sötétzöld árnyalat...

A kedvenc fázisfotóimból pár:

az aranyszállal való hímzés embert próbáló feladat





az utolsó fotó, a hímzés befejezve, de még összeállítás előtt

Az összeállítást a veszprémi egyházi varrodában csinálták meg, én nem tudok elég hálás lenni azt a varázslatért, amit ők csinálta vele a végén.

Februárban jutottunk el oda, hogy átadjuk. Abban biztos vagyok, hogy nagyon jó emberhez került, és  úgy tűnt, örül is neki. 

az elkészült stóla kiterítve




Megjegyzések

  1. Üdv. Vállalsz-e stóla hímzést ezüst misés alkalomra, elérhetőséget kérek.
    Köszönöm előre is.
    Üdv. János

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések