Diós marlenka

Idén karácsonykor marlenkát sütöttem. Nem teljesen önszántamból vállalkoztam erre a konyhai Odüsszeiára, de bevallom, megérte, mert az eredmény valami zseniálisan finom, krémes, kellemesen karamellás és mennyeien diós. Szóval innen küldök most egy pacsit sógornőnek, hogy rávett. :)

Leginkább Gizi receptjét vettem alapul, csak ajánlani tudom.

Bakos Juci (@bakosjuci) által megosztott bejegyzés,
A krém
Az Aldiban lehet kapni 470 ml-es sűrített cukrozatlan tejet. Ebből vettem kettőt, hozzáadtam 25 dkg kristálycukrot és 3 csomag vanillincukrot (jövőre ez egy rúd vanília lesz, kikaparva, és az elején még héjat is fogom főzni vele), majd ezt lassú tűzön, kezdetben kisebb, a végén már igencsak intenzív lelkesedéssel kevergettem... olyan 2-2,5 órán keresztül. (Erre befogható a család hím egyede is, ha választhat a porszívózás és a kevergetés között, nagy eséllyel ezt fogja, és úgy még takarítani is könnyebb, ha egy helyben áll.)
Akkor jó a krém, ha már sűrű, ragacsos, karamellszínű és isteni íze és illata van. Hülés után pedig már vajkeménységűre dermed.
Egyébként ez volt a legmacerásabb része az egésznek.
25 dkg vajat kirakunk a konyhapultra melegedni.
2 dl tejben elkeverünk két csomag pudingport (én esetemben most egy vanília és egy karamell volt, de szerintem kettő vanília vagy épp tejszín ízű puding is tökéletes), majd fél liter tejjel felöntjük és sűrű pudinggá főzzük. Igen, cukor nem kell bele. Hűlni, dermedni hagyjuk.
18 dkg diót serpenyőben lepirítunk, majd aprítógépben ledaráljuk és kihűtjük. (Vagy hűtjük és daráljuk... egál.)
Amikor minden szobahőmérsékletű, a vajat robotgéppel habosra verjük, kanalanként hozzáadjuk a dermedt pudingot, majd a karamellkrémet, végül pedig a darált dióból 15 dkg-ot.


A tészta
Ez készülhet még a krém kevergetése közben nyugodtan... lesz rá időnk.
10 dkg vajat, 3 ek mézet és 2 tojást gőz fölött kicsit besűrítünk. Kicsit hűtjük, majd hozzáadunk 15 dkg cukrot, 1 ek szódabikarbónát és 1 tk ecetet majd kikeverjük az egészet, végül beledolgozunk 45 dkg lisztet. Először fakanállal keverjük, majd kézzel dolgozzuk homogén, kb linzer-állagú tésztára.
6 részre osztjuk, majd sütőpapíron tepsi méretűre nyújtjuk, és egy tepsi hátoldalán 6-8 perc alatt 180 fokon megsütjük. Akkor jó, ha már van színe, de figyeljünk, hogy ne kapja meg.
Egymásra rakva kihűtjük. Elég gyorsan kell dolgozni, mert hamar sül.

Az összeállítás
Egy tálcára (süteményes dobozba/deszkára/stb.) rárakunk egy tésztát, erre a krém 1/6-át elkenjünk, ráhelyezzük a következő tésztát, picit óvatosan elnyomkodjuk, majd újabb krém, tészta, krém... a tetejére szintén krém, majd még a maradék dió.
Hűvös helyen hagyjuk összeérni, majd éles, forró vízbe mártott késsel felvágjuk. Nekem már 3-4 óra múlva is finom volt, de igazán összeérni a 2. napra érett össze. Szóval elkészíthető előre. ;o)



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések