2016. március 31., csütörtök

Répachips

A 2015-ös ősz nagy slágere volt a répa/sütőtök chips. Én is beálltam a sorba - 160 grammos diéta mellett igazán vonzó nasilehetőségnek tűnt - és kipróbáltam a saját számíze szerint. :)
Jelentem, macerás, de finom!


Vastagabb sárgarépán megpucolunk, majd egyenletesen vékony szeletekre vágjuk. Átlósan szoktam, úgy nagyobbak lesznek.
Sütőpapírral bélelt tepsibe sűrűn egymás mellé rakom. Átfedés nem annyira jó, mert akkor nem szárad ki, de egyébként pedig igen összemennek, szóval érintkezni érintkezhetnek. A sütőt bemelegítem légkeveréssel közben.
A répákat erősen megsózom, aztán szórtam még rá curryt vagy épp chilit is, majd olívaolajjal meglocsoltam, és bedugtam a sütőbe.


Figyelni kell rá, hogy ne égjen meg, de finoman ropogós legyen. Általában nem egyszerre készül el, a kisebbeket előbb ki kell venni, a nagyobbakat néha még át is kell forgatni. De megéri a molyolást, mert nagyon finom!

Tipp: akkor szoktam készíteni, ha egyébként is sütök valamit. Először elkészítem azt a valamit, majd amíg az sül, előkészítem a répát, és a már meleg sütőbe tolom be.

2016. március 27., vasárnap

A kék húsvéti tojások

Nem vagyok egy ökofasiszta, de a húsvéti tojás festésénél a természetes anyagokkal való festés a heppem. A piros tojásra évek óta bevált technikám a hagymahéj. Viszont idén ez mellett valami más színt is szerettem volna, internetet keresgéltem is, hogy hogy lehetséges, és így jutottam el a kék színhez, amit nem másból, mint a vörös káposztából lehet kicsiholni. (legalábbis a Sparban így hívták, de én otthonról ennek a növénynek a lila káposzta nevét hozom).


Szóval a tojások egyik fele ment a vöröshagyma levelek közé, ahogy szokott.

Közben beszereztem egy kisebb fej lila káposztát, majd kisebb darabokra szeltem, és egy nagyobb fazékba tettem kicsi sóval és egy kis kanálka ecettel, majd beletettem a tojásokat is, és kis lángon elkezdtem főzni.


Tapasztalat: teljesen fölösleges a tojásokat feltenni a káposztával együtt, mivel csak azt értjük el, hogy túlfőnek. A hagymával ellentétben a káposzta leve nem a forralás hatására fog, hanem akkor, amikor hűl ki.



Ergo: a káposztát addig kell fűzni, amíg a leve szinte fekete nem lesz, és a levelek opálossá nem válnak. Utána le kell szűrni, majd a lébe kell beletenni a kifőtt tojásokat.
De azért az egyben főzéssel sem lett semmi halálos hiba vétve. ;o)


A tojások annál sötétebbek lesznek, minél tovább pihennek a festőlében. Én a maximumra mentem, meg is látszik, szinte feketék lettek. De ennél világosabb kéket is el lehet érni. ;o)





2016. március 18., péntek

Szerecsendiós sajtpuffancs

Múltkor sikerült egy amolyan "nyikorgós" trappistát a bevásárlókosárba zsákolnom, amit valahogy el kellett tüntetni, mert magától nem fogyott. :)
Így lett szerecsendiós sajtpuffancs, ami salátával egy könnyű vacsorává vált.


Kell egy jó adag (20 dkg kb.) sajt, szerecsendió, 2 tojás és 3-5 ek teljes kiőrlésű liszt és némi só. A sajtot lereszeljük, bőven megszórjuk a frissen reszelt szerecsendióval, sózzuk, hozzáadjuk a felvert tojásokat, és a lisztet is. Nedves kézzel gombócokat formázunk, lisztbe forgatjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire pakoljuk és 220 fokon légkeveréssel aranybarnára sütjük.


Friss salátával, majonézzel tálalva gyors és mennyei finom. :)

2016. március 14., hétfő

Vagány fülbevalótartó

A fülbevalók tárolása igen komoly kihívás, azt gondolom, nem csak én küzdök meg vele. Az akasztósak még csak hagyján, de mit csinál az ember azzal a jópár bedugós példánnyal, amire élete folyamán szert tesz?
Aztán puma bolgjában megtaláltam a tökéletes megoldást. :)


Ami kell hozzá, kb mindenkinek van otthon: régi farmernadrág és egy fém doboz. Nekem ez utóbbi egy férfi arcszeszes doboz lett, ami már úgyis évek óta várta megdicsőülését valamely formában. A régi, szakad farmerjaimat pedig egyébként is el szoktam rakni anyagnak, most pont jól jött, hogy volt egy kupacom, ami 10x10 centisre volt vagdosva már. Kell hozzá még olló, tű cérna, és rengeteg bedugós fülbevaló. :)


A farmerkockákat feltekertem, a magasságát a fémdoboz határozta meg. Pár öltéssel rögzítettem őket, hogy ne tekeredjenek ki, majd sűrűn egymás mellé raktam a dobozban.



És kész is, csak a fülbevalókkal kell belakni! :)

2016. március 7., hétfő

Szilvalekváros máktorta

Valami gyors és finom édességet szerettem volna készíteni, amihez a kamraszekrényben kutattam alapanyagok után. Így bukkantam majd fél kiló mákra, amitől már egyenes úgy vezetett a Gabi-féle költözős süti újragondolásához. :)


200 gramm mákot megdaráltam, hozzáadtam 150 gramm fehér lisztet, 1 csomag sütőport, 40 gramm mézet, 150-200 ml görög joghurtot és 150-200 ml tejfölt, 1 tojást, egy csipetnyi sót és egy jó löttyöntésnyi étolajat.
Összekevertem az egészet, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tettem (kb. 20 cm átmérőjű kör alakúba most) és egy jó fél üveg szilvalekvárt halmoztam rá egyenletesen.
200 fokos sütőbe raktam, és tűpróbáig sütöttem. A lekvár a tetején igen kellemesen karamellizálódott. Hagytam kihűlni, majd cikkekre vágva tálaltam.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...