A kék húsvéti tojások

Nem vagyok egy ökofasiszta, de a húsvéti tojás festésénél a természetes anyagokkal való festés a heppem. A piros tojásra évek óta bevált technikám a hagymahéj. Viszont idén ez mellett valami más színt is szerettem volna, internetet keresgéltem is, hogy hogy lehetséges, és így jutottam el a kék színhez, amit nem másból, mint a vörös káposztából lehet kicsiholni. (legalábbis a Sparban így hívták, de én otthonról ennek a növénynek a lila káposzta nevét hozom).


Szóval a tojások egyik fele ment a vöröshagyma levelek közé, ahogy szokott.

Közben beszereztem egy kisebb fej lila káposztát, majd kisebb darabokra szeltem, és egy nagyobb fazékba tettem kicsi sóval és egy kis kanálka ecettel, majd beletettem a tojásokat is, és kis lángon elkezdtem főzni.


Tapasztalat: teljesen fölösleges a tojásokat feltenni a káposztával együtt, mivel csak azt értjük el, hogy túlfőnek. A hagymával ellentétben a káposzta leve nem a forralás hatására fog, hanem akkor, amikor hűl ki.



Ergo: a káposztát addig kell fűzni, amíg a leve szinte fekete nem lesz, és a levelek opálossá nem válnak. Utána le kell szűrni, majd a lébe kell beletenni a kifőtt tojásokat.
De azért az egyben főzéssel sem lett semmi halálos hiba vétve. ;o)


A tojások annál sötétebbek lesznek, minél tovább pihennek a festőlében. Én a maximumra mentem, meg is látszik, szinte feketék lettek. De ennél világosabb kéket is el lehet érni. ;o)





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések