2016. január 26., kedd

Vega pecsenyezsír

Legalábbis mi így hívjuk otthon ezt. A receptet apukám feleségétől tanultam, egyszerű, gyors, és utána napokig finom hazai van reggelire az asztalon.

Kell hozzá fokhagyma (nekem most épp egy rozmaringos-fokhagymás sajtból marad, de a friss is tökéletes), olívaolaj, pirospaprika, , házi vegeta (sómentes) és 250 gramm vaj.


Először is a fokhagymát (ízlés szerint, van amikor majd egy fejet beleteszek) összeaprítjuk, majd olívaolajon épp csak addig pirítjuk, hogy illatozzon.
Akkor hozzáadjuk a házi vegetát (2-4 ek is lehet, ettől lesz tartalmas) és a pirospaprikát. Pár pillanat múlva pedig már a felkockázott (hogy jobban olvadjon) vajat és ízlés szerint a sót.
A vajat felolvasztjuk. Egy paprikás olajos masszát kell kapnunk, az alján egy jó vastag sűrűjével. Ezt bögrébe öntjük, kihűtjük egy éjszaka alatt. Utána a hűtőben tárolva hetekig eláll.


Már sokszor csináltam, különböző állagú lett, mind normális: volt ez egész darabos, volt, hogy alul egy sűrű sötétbarnás krém áll meg, fölötte néha paprikaszín, néha világosnarancs, kásásabb vaj került. Függ a vajtól, az alapanyagoktól, a hőmérséklettől... de egy biztos: az esztétikum ha változik is, a beltartalom mindig finom marad. ;o)

2016. január 24., vasárnap

Macskás párna

Még gimnáziumi években varrtam ezt a két párnát. Az egyik az enyém lett, a másik pedig az akkori páromé. Jó néha nosztalgiázni is.
A minta a Praktika magazinból volt, a macska és a párna színét pedig a lakásban fellelhető anyagok határozták meg.

2016. január 19., kedd

Baconbe tekert camembert

Gyors, laktató és nagyon-nagyon finom. És még egészséges is. ;o)
Nálam bevált vacsoratipp éhes és rövid estékre.


3-5 baconszeletet egymásra fektetünk csillagszerűen. A kicsomagolt camembert sajtot a közepére tesszük, majd ráhajtjuk a baconök végét.
Vagy grillkészülékben, van kis serpenyőben sütőben 180 fokon addig sütjük, amíg a sajt szépen felfúvódik, a bacon pedig aranybarna nem lesz. (egyébként szerintem sütőben finomabb)
Amikor már majdnem kész van, fél marék diót szoktam szórni mellé, hogy finoman ropogósra pörkölődjön a zsírban; de fontos, hogy ne égjen meg, mert akkor keserű lesz.


Tényárra vegyes zöldsalátát halmozok, meglocsolom egy kis citromlével, a kisült zsiradékkal és a pirított dióval, majd mellé rakom a baconos sajtot. Esetleg a salátára reszelek még egy kis parmezánt, és pirítok mellé toastkenyeret is.

2016. január 17., vasárnap

Színes habcsókkarikák a karácsonyfára

Tavaly, illetve hát már tavalyelőtt arra jutottunk karácsonykor, hogy ideje lenne elkezdeni gyűjteni a szép, kézzel készült üvegdíszeket, mert mindkettőnknek nagyon tetszenek (nincs is annál viccesebb, mint amikor valami olyan dolgot akasztasz a fára, aminek nincs semmi köze a karácsonyhoz, pl. uborka), viszont olyan drágák, hogy aligha fogunk egyszerre egy fára valót összeszedni. Így hoztunk medvéket nyáron Neuswanstein kastélyától, uborkát, éticsigát és BMW Isettát Bécsből.

Szóval az idei, illetve tudom, tavalyi, fánkra már üvegdíszek kerültek, amik önmagukban is már olyan vintage stílus lett, de még igencsak üreske volt. Így jutott eszembe, hogy régen a nagyszüleimnél mindig volt habkarika. Az aztán a retro, csináljunk habcsókot a fára!



Igen ám, de életemben nem készítettem még, nagymamám pedig csak annyit mondott még gyerekkoromban, hogy azt aztán nehéz. Gondoltam bátor leszek, és nekiállok keresgélni, míg rá nem bukkantam Lajos Mari leírására. Csak ajánlani tudom, nagyon jó!
És a "hideg" módszert alkalmaztam, 4 tojásfehérjét kemény habbá vertem majd hozzáadagoltam a cukrot és keményítőt is végül. Igazán tökéletes állagú lett.

Az első pár karikát fehéren nyomtam ki, majd rájöttem, hogy ételfestékkel milyen jópofán lehetne színezni. Így kivettem egy jó nagy kanálnyit egy tálkába, adtam hozzá pár csepp piros ételfestéket, és úgy karikáztam tovább. Amikor ez kifogyott, újabb kanállal vettem, amihez sárga festéket adtam. És ekkor ért a meglepetés! A habnyomóban marat még egy kicsi piros, és a homogén sárga helyett valami csodaszép ombre karikákat kaptam. Utána így léptem tovább a zöld, majd a kék festékre is, így lettek a szivárvány minden színében pompázó habcsókjaim, amik minden elképzelésemet felülmúlták.



4 órát száradtak a sütőben, a külsejük már teljesen száraz lett, amikor kivettem őket, viszont estére kicsit ragacsossá váltak, és csak 3-4 nap múlva száradtak ki rendesen. Szóval még kicsit többet kelett volna várni, mint 4 óra. Majd jövőre. ;)



2016. január 12., kedd

A "kötelező" újévi gyertya

Valahogy mindig ilyenkorra gyűlik össze annyi viaszmaradékom, hogy gyertya legyen belőle.
Tavaly ilyenek lettek, tavalyelőtt pedig ilyenek. Idén pedig...


A pontos lépések az előző években leírtam, idén semmi változás nem történt, szóval tessék kattintatni! ;o)

2016. január 7., csütörtök

A sütemények hedonista királya, a Zserbó

Ex-kolléganőm hozott először ebből a zseniális süteményből, és én ott megfogadtam, hogy megszerzem a receptjét, és megsütöm. Mert ettem én már finom zserbót, de kedvenc ezzel a recepttel lett.

A receptet Apróséf oldalán találjátok. Ezen semmi módosítást nem ajánlok, hacsak nem, hogy rögtön dupla adagból készítsétek, mert el fog fogyni. És nyugi, brutális mennyiségnek tűnik a lekvár és a dió, de ez pont így lesz édesen-karamellesen tökéletes. ;o)

Az enyém ilyen lett, és a családban mindenki odavolt érte.

És még egy kép a készülésről, mert egyszerűen öröm volt nézni ezt a hedonista sütit, ahogy összeállt.

ui.: nekem most hivatalosan számolnom kellene a szénhidrátokat... hát ez volt a recept, aminél jobbnak láttam inkább bele sem gondolni. ;o)

2016. január 3., vasárnap

Karácsonyi egyencsomag - 2015

Szeretem karácsonykor, ha egyforma ajándékok vannak a fa alatt, az úgy olyan összeszedett. Idén az alapötlet innen, a megvalósításhoz a sablon pedig innen származott.
Az eredmény pedig ilyen lett:


Az ajándékokat natúr papírba (Ikea csomagolópapír, és háztartási csomagoló) rejtettem, majd natúr rafia, arany vagy ezüst fonállal többször áttekertem, végül masnival zártam.
A toll mintát keményebb natúr papírra nyomtattam, kivágtam, majd pasztellkrétával színeztem meg, végül pedig aranyporral hintettem. Minden csomagra került egy-egy toll.

Nagyítás:





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...