2015. május 30., szombat

Lecsós szelet

Ez még tavalyi alkotás, csak mostanra jutottam el odáig, hogy feldolgozzam. Megesik az ilyen, és lassan újra aktuális lesz. (o;
Tavaly olyan paradicsomtövet sikerült vennünk, ami kvázi egyszerre érett le. Finomak voltak, de nem olyan szépek, hogy csak úgy magukban asztalra kerülhetek volna. Így lett belőlük lecsós szelet.


400 g szeletelt karajt kifiléztem (én még ezen is tudok mit levagdosni), ztam, borsoztam, majd picit állni hagytam. Utána lisztbe forgatva félujjnyi olajban aranybarnára sütöttem mindkét oldalát. Tányérra szedtem és lefedve félreraktam.
A visszamaradt olajban (nem maradt sok, mert teflonos edényben alapból keveset használok) egy fej hagymát megpirítottam, majd hozzáadtam az előzetesen forró vízzel leöntött, és lehéjazott paradicsomokat is, cikkekre vágva. Aztán ment hozzá a paprika is karikára vágva. Némi víz, , bors, kakukkfű, és fedő alatt addig rotyogtatva, amíg kellemesen át nem fő a paprika is.
A végén a húsokat visszatettem bele, picit átmelegítettem, és főtt rizzsel tálaltam.

2015. május 21., csütörtök

Rózsa mandala

Hát, a kép igencsak magáért beszél, de azért némi kis emlékezést intézek hozzá. (o;
Üvegfestéses időszakom elejéről származik még ez a festés. Itt próbálkoztam először a színek egymásba mosásával: a narancssárga és az átlátszó festékkel kísérleteztem rajta. Még igazán kezdő darab, de legalább már kontúrozni megtanultam. Eddigre.
Egyébként pedig már nagyon rég festettem üveget... talán 3-4 éve. Szerintem a festékeim fele már be is száradt. Néha van egy-egy fellángolásom, akkor rákattanok készül 1-2-3-x kép, aztán valahogy elcsitul. Ez a kép az első korszakból való még, az kb. 2001-2005 közé volt tehető. Kíváncsi leszek, mikor lesz a következő korszakom. (o:

2015. május 17., vasárnap

Brokkolifasírt tonhallal

Egy kis receptszemle következik. A nők lapja konyhájának 2015. május havi számában találkoztam a brokkolis tonhalfasírt receptjével, ami igencsak megtetszett, bár pár helyen a saját számízéhez igazítottam. Igazán egyszerű, laktató, egészséges és még finom is. Kell ennél több? (o;



50 dkg brokkolit rózsáira szedjük, úgy, csak az erősebb, fás szárat dobjuk ki. Robotgép aprító részébe tesszük, és kisebb darabokra daráljuk.
 Utána hozzáadunk egy konzerv tonhalat (én olajosat használtam, és az olaj nagy részét is hozzáöntöttem), t (elég sokat igényel), borsot, fokhagyma granulátumot (ami valószínűleg még jobb, ha friss fokhagyma, de nekem most nem volt otthon) és egy istenes löttyintésnyi citromlevet.
Az egészet megint összeaprítottam, majd a végén még hozzáadtam 10 dkg  zabpelyhet, és ezzel pépessé daráltam.
 
 Nagyobb diónyi golyókra szedtem, kissé ellapogatva sütőpapírral bélelt tepsibe tettem. A tetejükre fél-fél kiskanálnyi olívaolajat öntöttem majd megszórtam parmezánnal.
Előmelegített sütőben 170 fokom 30 perc alatt átsütöttem.
Még melegen, kuszkusszal én némi majonézzel tálaltam.

100 gramm tartalmaz:
94 kcal - 2 g zsír - 9 g szénhidrát - 9 g fehérje
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...