Bakonyi csirketokány

Bakonyi létemre ezt a receptet nem otthon tanultam. Exférjem anyukájának volt ez a specialitása, tőle lestem el, és a mai napig az egyik nagy kedvencem. Egyszerű is, és mégis nagyon finom.


Hozzávalók:
25 dkg kockázott bacon
30 dkg gomba
70 dkg csirkemellfilé / sertéskaraj

bors
pirospaprika
4-5 ek liszt
1-2 ek olaj

Elkészítés:
A bacont kis lángon 1-2 ek olajon kisütjük. Nem kell kiszárítani, de azért süljön ki belőle a zsír és szép aranybarna legyen. Közben a csirkét felcsíkozzuk, sózzuk, borsozzuk és beleforgatjuk lisztba. (sertés esetén egyszerűen a karajt klopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, lisztbe forgatjuk).
Amikor a szalonna kisült, szűrökanállal kimerjük és félretesszük. A hátramaradt zsírban a lisztbe forgatott húsokat kistüjük (a csirkét egyben tettem bele, de a sertésnél úgy kell, mint a natúr szeletet, tehát 2-3 darbonként sütjük, kiszedjük, ha szükséges, itt zsiradékot is pótlunk). Közben a gombát megmossuk és feldaraboljuk ízlés szerinti méretekre, de túl apró ne legyen, mert még jocskán összeesni. Amikor a külsejük aranybarnás lesz, ezeket is kiszedjük, lecsöpögtetjük majd félretesszük.
A lisztes zsírban bedobjuk a gombát, picit lepirítjuk, majd némi vízzel, ha szükséges felöntjük, és pároljuk, hogy kissé összeszottyadjon. Közben sózzunk, borsozzuk.
Amikor már kellően átpirult a gomba is, megszórjuk tisztességesen pirospaprikával, majd némi vizzel felengedjük, hogy ne keseredjen meg. Hozzáadjuk az elősütött húst és a bacont is, majd lefedve puhára főzzük. Ha szükséges, adjunk mlég hozzá vizet, és ki mennyire szereti, de én úgy szoktam, hogy annyi vizet adok hozzá, hogy még 1-2 ek liszttel sűríteni tudjam, mert így egy igazán krémes és bőséges szószt kapok.
Azon melegében tálalható főtt tésztával, galuskával vagy épp friss vagy pirított nyerskrumplis gombóccal is. Nálunk most ez utóbbi lett a befutó. :)
Tejföllel gazdagíthatjuk, de én mellé szoktam adni, és nem belekeverni, mert úgy hamarabb romlana meg (nem mintha lenne ideje, de na... :) )
Nagyobb adag is készíthető, fagyasztható, hosszan eláll hűtőben is, és melegíthető is.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések