Aranygaluska

Nem tagadom, ez a recept egy az egyben Limarától van. Imádom ezt a csajt, amit a kelt tésztával művel, az zseniális, és a leírásai is tuti pozitív eredményt hoznak.

Bakos Juci (@bakosjuci) által megosztott bejegyzés,

Tényleg csak jegyzetként az Ő receptje alapján:

A tészta
3-4 ek cukor
2,5 dkg élesztő
2,5 dl tej

50 dkg finomliszt
csipet só
3 tojás sárgája
fél citrom reszelt héja
5 dkg olvasztott vaj


A meglangyosított tejben az élesztőt a cukorral elkeverjük, majd hagyjuk felfutni (ami nálam kb azt szokta jelenteni, hogy ezzel kezdem a méricskélést, és amikor minden mást is kimértem, akkor "felfutottnak" titulálom ezt. :D )
A többi hozzávalót kimérjük, egy tálba tesszük (a vajat mikróban szoktam épp hogy megolvasztani 300 W-on), majd hozzáöntjük az élesztős tejet és egy könnyed, puha kalácstésztát dagasztunk belőle. Nekem múltkor még egy kis liszet igényelt, szóval annyit adjunk hozzá, hogy ne ragadjon.
Konyharuhával letakarva a kétszeresére kelesztem. (Ez annyi idő, ami alatt elmosogatok, előszedem a deszkát, a diót ledarálom, és a vajat felolvasztom, majd kikiáltom, hogy "most már tuti megkelt a kétszeresére")

Összeállítás, sütés:
dió
vaj
cukor


Nincs mértékegységem, olyan jó hedonista módon adagolom. Sok, tényleg SOK dió és vaj kell hozzá. :)
a diót aprítógéppel rusztikus darabokra daráltam, elkvertem pár evókanál cukorral, a vajat itt is 300W-on olvasztottam meg.
A tésztát újnyi vastagra nyújotottam, majd kisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatam (úgy ahogy esett alapon, nem kell ennek pontos körnek lennie, maradékunk ne legyen). A pufúk tésztácskák fürdőztek egyet a vajban, majd hemperegtek a dióban, végül a vajjal kikent jénai tálba landoltak - szó szerint úgy véletlenszerűen.
A sütőt 170 fokra melegítettem, majd alufóliával finoman lefedve (az én sütűmben ez kell, hogy ne kapja meg, de nem biztos, hogy mindegyikben szükséges), aranybarnára sütöttem.

A sodó:
1 csomag vaníliás pudingpor
3 ek cukor
6 dl tel

Hát nem lesz egy nagy karrier: a puding leírását követve készítjük el, csak 5 dl tej helyett 6 decit használunk. Így kellemesen folyós lesz.




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések