Klasszikus sajttorta

Már évek óta keresem a tökéletes sajttortát, most végre kezd alakulni a recept. ;)
Nem mondom, hogy ez lesz a végleges receptem, de alakul.
update: dőlt betűkkel a recept tökéletesítése ;o)

A tészta alap
Egy csomag (150 grammos) édes teakekszet ledarálunk majd 100 gramm olvasztott vajjal es egy mokkáskanál fahéjjal elkeverjük.
Egy 22 centis tortaformát kibélelünk sütőpapírral majd az aljára nyomkodjuk a a vajas-kekszet.
Ez a tésztamennyiség az aljára elég, ha azt szeretnénk, hogy a peremén is legyen tészta, akkor kétszeres mennyiséggel dolgozzunk.
180 fokos sütőbe tesszük és 10 perc alatt átpirítjuk.


Bakos Juci (@bakosjuci) által megosztott bejegyzés,


A sajtkrém
600 gramm krémsajtot (én a Lidl saját márkás krémsajtjával dolgoztam, és nagyon jól bevált), 180 gramm (legyen inkább az 220 gramm) tejfölt, 160 gramm kristálycukrot, 45 gramm étkezéskeményítőt, 3 egész tojást és további három tojássárgáját homogénen elkeverünk (na itt változtattam: 6 tojássárgáját elkeverünk a tésztávan, majd 4 tojásfehérjét kemény habbá verünk, és beleforgatjuk a tésztába), majd az elősütött tésztalapra öntjük. Itt jegyzem meg, ha szeretne valaki, akkor 120 gramm mirelit áfonyát itt lehet houzáadni: a gyümölcsöt rárakjuk a tésztára, majd így öntjük a krémet nagy lendülettel, hogy felkeverje az áfonyaszemeket. Sütőben 120 fokon 90 perc alatt rezgősre sütjük, de mellette mindenképp legyen a sütőben egy tálkában víz.

Amikor letelt az idő, kivesszük, a tortaformát levesszük körülötte (nálam az alja maradt, nem akartam cibálni, törni); majd kihűtjük, először szobahőmérsékleten majd a hűtőben.
Megjegyzem, ez a legnehezebb része...
Hűtés után már áthelyezhető tányérra törés, repedés nélkül.

Önmagában, vagy gyümölcsöntettel tálaljuk.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések