2017. január 27., péntek

Házi Raffaello

Kevés időm volt, de valami finom, látványos és édes süteményt szerettem volna készíteni. Ezen mindegyik kritériumnak megfelel a házi Raffaello. ;o)


Hozzávalók:
0,8 dl víz
10 dkg cukor
20 dkg tejport
13 dkg kókuszreszelék
12 dkg vajízű Rama margarin

A margarint mikróban épp folyékonyra olvasztjuk. A vizet egy nyeles lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, majd kevergetés mellett felolvasztjuk a cukrot és megvárjuk, hogy gyöngyözve forrjon a víz. Hozzáadjuk a tejport, a kókuszreszeléket és és a margarint, majd jól átkeverjük.
Hagyjuk hűlni, de közben néha keverjük át. (már amennyire lehet, mert keményedni fog)
Amikor már jól formázható (kb 10 perc), akkor kisebb diónyi gombócokat formázzunk belőle. Gyorsan kell dolgozni, mert ha kihűl teljesen, már nem lesz formázható.
Lehet a közepébe egész mandulát tenni, de én nem szoktam ezzel bíbelődni. Finom ez "üresen" is.
A kész golyóbisokat még megforgatom kókuszreszelékben, aztán hűtés, és tálalható is!

Bár nem nagy mennyiség, de igazán tömény édesség, nem is kell belőle több egyszerre.

2017. január 24., kedd

Napóleon szelet

Volt egy megsárgult, foltos, téped kockás füze otthon, amibe még nagymamám és anyukám írt recepteket. De micsoda recepteket! Ebben van nagymama utánozhatatlan diós kiflije... meg a zserbó.. meg a mézes-krémes... és mind csupa-csupa emlék.

Ezt a füzetet nemrég megkaptam anyukámtól, amolyan anyáról-lányára szálló ereklyeként, és mivel párom roppant édesszájú, úgy gondoltam, hétvégén ebből választok valamit.
Nos, így került a Napóleon szelet a tányérra.
Erre nem emlékeztem, de anyukám azt mondta, hogy ő írta még réges-rég a füzetbe. Most, hogy elkészítettem, bizton állíthatom, megérdemelte helyét benne. ;)


Hozzávalók:

tészta:
10 dkg cukor
10 dkg zsír
2 tojás sárgája
2 dkg kakaópor
25 dkg liszt
kis löttyintésnyi szódavíz (eredeti receptben nincs, de nem állt volna össze a tészta nekem enélkül, és ártani nem ártott neki)
1/2 csomag sütőpor (ez szintén nem volt a receptben, de azt gondoltam, hogy különben nagyon tömör lesz a tészta... nem bántam meg)

diós krém:
2 tojássárgája
18 dkg cukor (jobb, ha por)
1 csomag vaníliáscukor
10 dkg őrölt dió
4 tojásfehérje
csipet só

A tészta alapanyagait összekeverjük, először a tojást, cukrot, enyhén megolvasztott zsírt és a vizet, majd a porokat is lassan beleadagoljuk. Egy elég kemény, kicsit ragacsos tésztát kapunk, amit én kézzel lapogattam bele a sütőpapírral bélelt kisebb tepsibe.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, majd 15 percig sütjük a tésztát benne. (fel fog picit jönni, meg a teteje olyan "sültebb lesz". Ezalatt elkészül a hab:
A cukrot kikeverjük a tojássárgákkal. Lehetőleg olvadjon el a cukor. A diót összekeverjük a vaníliás cukorral, majd az egészet a tojásos-cukros masszával. A tojásfehérjéket pedig kemény habbá verjük egy csipet sóval. Óvatosan beleforgatjuk a diós krémet, egyenletesen elkeverjük.
A sütőből kivesszük a félig sült tésztát, rákanalazzuk a tojáshabot, majd mehet vissza a sütőbe, amíg aranybarna nem lesz a teteje. Kicsit hűtjük, majd felszeljük. Hűlés közben a tojáshab összébb esik, ez normális.

Az biztos, hogy máskor is fogom csinálni, de a diós habból kétszeres mennyiséggel is ki fogom próbálni egyszer. De pofon egyszerű és nagyon finom! :)

2017. január 20., péntek

Borsós fasírozott

Soha nem jártam még Angliában, de valahogy így képzelek el egy "angol" fasírozottat. Lehet semmi alapja nincs, de amikor ezt csinálom, mindig eszembe jut, hogy ez már olyan angolos. ;)


Fél kiló darát sertéshúst, egy tojást, sót, borsot, egy kis pirospaprikát, 2-3 ek zsemlemorzsát (amit előtte kis vízzel elkeverünk, hogy pépes legyen), 1 tk sülthús fűszerkeveréket és 200 gramm mirelit zöldborsót kézzel homogém masszává gyúrunk össze.
Őzgerincformát kiolajozunk (esetleg baconcsíkokkal kibéleljük), majd a húsos-borsós masszát egyenletesen beletöltjük (ha baconöztük, akkor most a baconok végeit vissza kell hajtani a húsra). 180 fokon addig sütjük, amíg szép aranybarna nem lesz. Mivel a zsír kiolvas a húsból, a fasírtunk kisebb lesz, mint az őzgerinc, viszont jócskán fog lenni körülötte zsír. Ez utóbbit le szoktam önteni egy kis pohárkába (következő főzésnél pont tökéletes lesz a hagyma alá), a húst pedig egy tányérra szoktam fordítani. 


Friss kuszkusszal vagy párolt zöldségekkel (répa, karfiol, brokkoli) tálaljuk.

2017. január 9., hétfő

Tepsis kebab

Tavalyelőtt autós túraversenyen voltunk Kőszegen, és a második nap a várba kirándultunk, ahol találtam egy helyi receptes könyvet. No most az ilyeneket én nagyon szeretem, külföldről is szoktam hazacipelni, hát ezt sem hagyhattam ott. Ebben találtam a tepsis kebab receptjét, amit el is készítettem már több alkalommal, persze némiképp saját számízéhez igazítva.


Fél kiló darált húshoz (disznó-marha vegyesen) hozzáadunk 2 fej apróra vágott vöröshagymát, 4 gerezd préselt fokhagymát, friss petrezselymet, sózom, borsozom és jól összekeverem.
Sütőpapírral bélelt tepsibe nyomkodom, úgy hogy kis peremet is képezzen a szélén. Egy kis doboz (100-125 gramm) sűrített paradicsomot felöntök 1 dl vízzel, sózom, borsozom, majd a húsra öntöm (ehhez kell a perem, hogy ne folyjon le) A tetejére dobok 4-5 kis kockányi vajat, alufóliával lefedem, majd 200 fokra előmelegített sütőbe teszem.


Kb. 40 perc múlva leveszem az alufóliát, majd még 10 percig sütőm. Rengeteg levet enged maga mellé, a hús pedig jócskán összemegy, de normális. :)
Rizzsel igazán finom, a levével meglocsolom kicsit a rizst, majd erre teszem a cikkekre vágott kebabot.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...