2017. október 23., hétfő

Mákosguba torta

Pinteresten találtam Mariannakonyháján a mákosguba tortát madártejkrémmel. Mivel párom nagy mákosguba-rajongó, így azonnal elmentettem a sütit, hogy muszáj lesz elkészíteni.
Amikor pedig egyik barátját hívtuk meg egy vasárnap délutánra, úgy gondoltam, hogy itt az ideje elkészíteni. ;o)



Picit hozzányúltam az arányokhoz, íme az én verzióm:

Tészta
hozzávalók:
10 db normál kifli (Auchanban vásárolt)
8 dl tej
3 db tojássárgája
10 dkg Rama margarin
1 cs vanílincukor
10 dkg kristálycukor
20 dkg darált mák
1 db citrom reszelt héja

A kiflit felkarikázzuk, a csücsköket félrerakjuk (párunk úgyis el fogja tüntetni némi kolbász kíséretében, elég csak szabad prédaként hagynunk az asztalon).
A tejet a margarinnal felmelegítjük, a tojást kikeverjük a cukrokkal, majd ezt temperálva hozzáadjuk a tejhez. Felfőzzük, majd kissé besűrítjük.
A mákból 1 evőkanállal félreteszünk, a többihez hozzáreszeljük a citrom héját. Végül a krémhez keverjük ezt is.
Leöntjük a karikázott kiflikre, majd picit átkeverjük, hogy mindenhol átjárja a tejes mák.
Egy 24 centis tortaformát kikentem margarinnal, majd belelapogattam a a tejes-mákos-kifliket. 180 fokon légkeveréssel 20-25 percig sütöttem, amíg aranybarna nem lett a tetején. Utána kihűtöttem.


Vaníliás krém
hozzávalók:
4 dl tej
4 db tojássárgája
1 csomag vaníliás pudingpor
2 csomag vaníliáscukor
8 dkg kristálycukor
15 dkg Rama margarin

A tejet feltesszük melegedni. Közben a tojássárgáját kikeverjük a pudingporral és a cukrokkal. A melegedő tejből beleteszünk 1-2 evőkanállal, majd amikor már forró a tej, egy merőkanálnyit adunk hozzá belőle, kikeverjük, majd beleöntjük az egészet a tejbe.
Folyamatosan kevergetve sűrű krémmé hűtjük, majd tovább kevergetve (esetleg hideg vízbe állítva az edényt) kihűtjük teljesen.
A margarint szobahőmérsékletűre hagyjuk melegedni, majd kikeverjük a kihűlt pudinggal. Egy finoman, vaníliás, krémes és tartással rendelkező krémet kell kapnunk.
Rákenjük a mákos kiflikre, és szépen elegyengetjük. Hűtőben pár órát hűtjük.

Tejszínhab
hozzávalók
250 ml Hulala
2-3 ek porcukor
1 csomag habfixáló

A Hulalát habosra keverjük a cukorral és a habfixálóval. Amikor elég kemény, habzsákba töltjük, és a torta tetejére körbe-körbe habcsúcsokat nyomunk.
A tetejét a félre rakott mákkal szórjuk meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...