2016. április 28., csütörtök

Csokis banános zabkeksz

A csokoládé és a banán gyógyír mindenre. :)
Ez pedig a legegyszerűbb keksz, amit el tudsz képzelni. De a legfinomabb is.
2 érett banánt villával pépesre törünk,  hozzáadunk egy jó marék zabpelyhet és 15 gramm jó minőségű étcsokiforgács. Összegyúrjuk, kis gombócokat formázunk, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, kicsit kilapítjuk, 160 fokon világos aranybarnára sütjük.
És kész! :)
Melegen nagyon finom, hidegen nem tudom, addigra elfogyott. ;o)

2016. április 17., vasárnap

Farmer edzőtáska

Január óta járok edzeni, eddig egy kiszuperált vászontáskában cipeltem a kis cumómat, de most már úgy voltam vele, hogy ideje lenne valami dedikált táska után nézni. Boltban a legolcsóbb edzőtáska 5-6000 ft körül kezdődött, én meg úgy voltam vele, hogy nehogy már a táskám többe kerüljön, mint a cipőm, amit bele teszek. Szóval bojkottot indítottam a bolti táskásra.
Aztán hazafelé gondolkoztam, és arra jutottam, hogy fogok tudni én is varrni táskát. ;o)



Még egy régebbi (soha be nem fejezett ) projektből van nagyon sok 14x14 centin négyzetekre vagdosott farmeranyagok. Mind régi, kiszuperált farmernadrágból. Ezekkel kezdtem el készíteni a táskát, úgy voltam vele, hogy ezzel se szabnom nem kell, se méregetnem. (egyik sem az erősségem varrás terén)


Ha már a négyzeteket használom, akkor férjem ötlete alapján egy-két hímzettet is tettem bele, hogy feldobja. A barna kord (szintén egy leselejtezett nadrágból) élet szintén az ő ötletei voltak.


Lépésről-lépésre leírást vagy fázisfotókat sajnos igazán nem tudok adni, mert az egész folyamatában alakult, és fotózni sokszor el is felejtettem. Nagy vonalakban: először a külső táskát varrtam meg, úgy, hogy a felső oldalát csak a hosszabbik oldalát varrtam hozzá; majd megvarrtam a bélést is (barna kord), szintén így, azzal a különbséggel, hogy ennél az egyik lenti rövidebb oldat is nyitva hagytam. Először a cipzárral illesztettem össze őket, majd a rövidebb oldalakat is levarrtam belülről (eddig kifordítva volt az egész táska), majd visszafordítottam, és az egyetlen látható varrás a bélés belső rövidebb oldalán ejtettem meg. Ja, majd elfelejtem: az aljába egy használt jógamatracból vágtam merevítést. ;o)
Hát, ha valaki ezt így megértette, le a kalappal.

Az egyetlen dolog, amit venni kellett hozzá, az egy 60 cm hosszú cipzár volt.

Egy hétvégém ment rá, amiben persze jócskán növelte a munkaidőt, hogy életemben nem csináltam még táskát, leírásom sem volt, szóval magamnak kellett kitalálnom, hogy hogy is lehet összeállítani az egészet. Ehhez képest büszke vagyok magamra, egyszer nem kellett visszabontanom. :)


A hímzésekről kicsit:
a sahsiko japán hímzésestechnika, sötét színű anyagokon általában fehérrel történő fércöltés, amely eredetileg a régi szakad anyagok egymáshoz rögzítéséra alkalmazták. Különböző minták léteznek, az öltéseknek pedig vannak bizonyos szabályai: egyenletes méretek, és hogy nem keresztezhetik egymást.
No, ezzel a technikával készültek a táska mintái.



2016. április 5., kedd

Farmerszoknya virágokkal

Megint felhalmozódtak a kopott-szakadt nadrágok, így ahogy lett egy kis időm, nekiestem újra szoknyát fabrikálni. ;o)

Most farmernadrágból készült a szoknya, a technika ugyanaz volt, mint tavaly a fehér szoknyánál: a nadrágszárakat úgy vágtam le, hogy mind előre, mind hátra azt tudjam beszabni.

A szoknya alját sárga cérnával körbeszegtem, a gombját egy igazi retró sárga gombra cseréltem, és a jobb lábamnál pedig három virág formájú gombot varrtam fel, néhány farmer anyagból vágott levéllel kísérve. Csak hogy egy kicsit feldobjam. ;o)


2016. április 3., vasárnap

Káposztás leveles pogácsa

A leveles pogácsa mániám töretlen, most épp a káposztás volt soron. ;o)


Egy kisebb fej káposztát lereszeltem, tekintélyes mennyiségű sóval és borssal megszórtam, majd 3-4 ek olajon egy tapadásmentes edényben, kis lángon, lefedve, néha át-át kevergetve aranybarnára pároltam. 1-2 alkalommal adtam hozzá egy pici pici vizet, hogy ne kapjon le.


A tészta a megszokott alapokra épült: 2,5 dl natúr joghurtba lekeverünk egy tk cukrot és egy csomag élesztőt, majd ezt meleg sütőben (kb. 50 fok) felfuttatjuk. Fél kiló lisztet, kettő tojást, egy csipetnyi sót és a joghurtos-élesztős keveréket homogén, könnyen nyújtható, puha, de nem ragacsos tésztává dolgozzuk össze.

A tésztát kinyújtjuk, egyenletesen eloszlatjuk rajta a káposzta negyedét, majd összehajtjuk, és pihentetjük 15-20 percet. Újra nyújtjuk, káposztázzuk, hajtogatjuk, pihentetjük. Összesen négy alkalommal. Képet csak a nyújtásról és a hajtott állapotról sikerült készítenem, sorry. ;o)


Az utolsó pihentetés után a tésztát kb 2 cm vastagra nyújtjuk, először a széleit, vágjuk körbe, majd négyzetesen felszeljük. Óvatosan, mert a rétegek hajlamosak elcsúszni. ;o)
Forró sütőben aranybarnára sütjük.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...