Sajtos-töpörtyűs pogácsa

Túlkínálat lett sajtból, így pogi sütés mellett döntöttem. Mivel a leveles pogit nagyon szeretem, így a jól bevált töpörtyűs pogácsa receptet vettem elő, csak a tepertőkrém mellett a rétegekbe sajtot is csempésztem.


Szóval:
2 dl görög joghurtot összekevertem 0,5 dl tejjel, majd hozzáadtam egy csomag instant élesztőt és 1 tk cukrot. Jól összekevertem, majd a sütőben 40 fokon felfuttattam. Nem habzik fel vadul, de lehet látni hogy mikor lesz kész.
400 gramm teljes kiőrlésű tönkölylisztet és 100 gramm fehér lisztet összekevertem, hozzáadtam 2 egész tojást majd a joghurtos-élesztős keveréket.
Összegyúrtam, egy kellemesen könnyű tésztát kaptam, majd négyzetesre kinyújtottam. Megkentem vékonyan tepertőkrémmel (Lidlben fedeztem fel nemrég, hogy lehet kapni mustáros tepertőkrémet, gondoltam kipróbálom, jelentem működik!), majd megszórtam reszelt sajttal, és összehajtogattam. (erre képeket a töpörtyűs pogi leírásában láthatsz) Pihentettem kicsit, majd újra megismételtem a nyújtás-kenegetést, aztán újra, és még egyszer. Szóval négyszer hajtogattam át. :)


Késsel szeltem fel négyzetesre (így nincs leeső darab, mert ezt újragyúrni nem lehet ugye a rétegzés miatt), tepsibe pakoltam, majd utána megszórtam sajttal (figyelve arra ó, hogy az oldalaira ne kerüljön, mert akkor az olvadt sajt "visszafogja" a pogi felemelkedését), majd 200 fokon légkeveréses sütőben addig sütöttem, amíg a sajt aranybarna lett a tetején.

Azt kell mondanom, hogy a teljes kiőrlésű lisztes, sajtos verzió még finomabb, mint az eredeti, kicsit puhább, lágyabb lett. Szóval gyorsan el kellett raknom, hogy ne együk meg az összeset egyszerre. :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések