2015. január 7., szerda

Almás pite, ahogy nagymamám is csinálta

Azért alkotni alkottam - sőt fotóztam is - november-december tájékán, de a bejegyzések megírása elmaradt. Most pótlom ezt is... kezdjük a jegyessuli találkozóra készült almás pitével. (o;
A recept bár otthoni, de semmi titkos nincs benne, ez is csak recepteskönyvből van. De ettől nekem még ez marad a nagy kedvenc. (o;


1 kg almát meghéjazunk, kimagozunk, lereszelünk, majd  meghintjük 15 dkg cukorral és egy csomag vaníliás cukorral. Állni hagyjuk.
40 dkg lisztet összekeverünk 1,2 csomag sütőporral, 1 csipet sóval, majd ebben elmorzsolunk 25 dkg zsiradékot (nekem ez fele zsír, fele rama margarin volt). Utána hozzáadunk: 12 dkg cukrot, 1 tojás sárgáját, 1 citrom reszelt héját, 1-2 ek tejfölt és 1 csomag vaníliás cukrot. Kellemesen ruganyos tésztát kell kapnunk.

A tésztát két felé osztjuk, hogy egy leheletnyivel az egyik nagyobb legyen. Ez utóbbit kinyújtjuk, és kizsírozott tepsibe fektetjük úgy, hogy az oldalaira is jusson.
Ezt megszórjuk 2-3 ek morzsával és 10 dkg durvára vágott dióval.
Erre kerül az alaposan kinyomkodott alma, majd a tészta másik fele is kinyújtva. A széleit nyomkodjuk össze, a tetejét pedig kenjük meg tojássárgájával és szurkáljuk meg villával.
Köepes lángon aranybarnára sütjük, majd kicsit hűlni hagyjuk, és utána szeleteljük.
Porcukorral meghintve olyan, mintha a nagyi csinálta volna. (o;


***


2015. január 3., szombat

Mini almás piték

Iszonyú rég jelentkeztem, sajnos az év vége - még mindig - nem olyan, amilyennek szeretném... )o:
Viszont a "nagy visszatérés" azért egy némiképp már ismert süteménnyel fog történni, csak most új kinézetet kapott, köszönhetően a Vasedényben tett rövid látogatásomnak, ahol is sikerült beszereznem egy olyan műanyag izét, amivel mini pitéket (is) lehet készíteni.
Íme a túrós almáspiték mini változatai.

A recept dióhéjban:
25 dkg liszt (most épp 3:2 arányban volt fehér,- illetve grahamliszt), 25 dkg túró25 dkg margarin10 dkg cukor és egy tojás
Összegyúrjuk, majd hűtőben pihentetjük. (most én kétszeres tésztát gyúrtam, felét fagyasztottam későbbre, másik feléből lett a minipite)

Az almákat meghéjaztam, kimagoztam, vékony szeletekre vágtam (köszi Keverke (o; ), majd cukorral és fahéjjal megszórtam. Kis idő után kinyomkodtam, de nem túl erősen. A levét megittam (nyámiii), az almákhoz meg 2-3 ek kukoricakeményítőt adtam. Azt szerettem volna, hogy nem csak a "száraz" alma legyen a piében, hanem krémes-leves legyen. Bejött. (o;
A tésztából nagyobb diónyi darabokat vettem, nagyon lisztes deszkán kézzel ellapogattam (sodrófával esélytelen ezt a tésztát...), majd a műanyag formába tettem. Erre jött egy kisebb diónyi alma, és az egészet szépen összenyomtam. A kinyitásnál érdemes figyelni, hogy a műanyag ne csípje ki a batyunkat.

Sütőpapírral bélelt tepsibe raktam, villával a tetejét megszurkáltam, hogy a gőz ne repessze meg, majd 220 fokosra melegített sütőbe toltam. Kb. 20 perc sütés után levettem a hőfokot 180 fokra, és aranybarnára sütöttem őket.
Melegen tálra szedtem (vigyázz, forrón puha és szakadós!), és porcukorral meghintve tálaltam.

100 gramm tartalmaz:
365 kcal - 18,2 g zsír - 38,2 g szénhidrát - 12,6 g fehérje
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...