Almás pite, ahogy nagymamám is csinálta

Azért alkotni alkottam - sőt fotóztam is - november-december tájékán, de a bejegyzések megírása elmaradt. Most pótlom ezt is... kezdjük a jegyessuli találkozóra készült almás pitével. (o;
A recept bár otthoni, de semmi titkos nincs benne, ez is csak recepteskönyvből van. De ettől nekem még ez marad a nagy kedvenc. (o;


1 kg almát meghéjazunk, kimagozunk, lereszelünk, majd  meghintjük 15 dkg cukorral és egy csomag vaníliás cukorral. Állni hagyjuk.
40 dkg lisztet összekeverünk 1,2 csomag sütőporral, 1 csipet sóval, majd ebben elmorzsolunk 25 dkg zsiradékot (nekem ez fele zsír, fele rama margarin volt). Utána hozzáadunk: 12 dkg cukrot, 1 tojás sárgáját, 1 citrom reszelt héját, 1-2 ek tejfölt és 1 csomag vaníliás cukrot. Kellemesen ruganyos tésztát kell kapnunk.

A tésztát két felé osztjuk, hogy egy leheletnyivel az egyik nagyobb legyen. Ez utóbbit kinyújtjuk, és kizsírozott tepsibe fektetjük úgy, hogy az oldalaira is jusson.
Ezt megszórjuk 2-3 ek morzsával és 10 dkg durvára vágott dióval.
Erre kerül az alaposan kinyomkodott alma, majd a tészta másik fele is kinyújtva. A széleit nyomkodjuk össze, a tetejét pedig kenjük meg tojássárgájával és szurkáljuk meg villával.
Köepes lángon aranybarnára sütjük, majd kicsit hűlni hagyjuk, és utána szeleteljük.
Porcukorral meghintve olyan, mintha a nagyi csinálta volna. (o;


***


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések