2014. június 17., kedd

Joghurtos citromfagyi

Még mindig citromfagyi őrület dúl kis lelkemben, így nem tartott sokáig, hogy újabb adagot ne készítsek. (o;
Ezúttal joghurtos-citromos lett, de ez is legalább olyan finom, mint elődje.

Egy tálkába raktam 1 citrom reszelt héját, 2 citrom húsát és levél és 10 dkg cukrot (utólag mondom, hogy inkább 3 citrom levélt, húsát tettem volna bele). Ez technikai okokból egy napot töltött így a hűtőben, és jól elolvadt, de ez nélkül is rendben lett volna szerintem. (o;
4 tojás sárgáját kikevertem a cukros-citromos cuccal, majd hozzáadtam 3 dl natúr joghurtot is.
2,5 dl habtejszínt felvertem (amennyire tudtam, mert a Spar sajátmárkás mindent csinált, csak fel nem verődött rendesen...), hozzákevertem a joghurtos-citromos krémet.
Végül felvertem a 4 tojásfehérjét is, és ezt is óvatosan elkevertem vele.

A fagyigépbe adagoltam (épp tele lett) és 45 perc alatt krémesen finomra fagyasztottam.
Ez most frissen krémes lett, fagyasztóban tárolva elég kemény, szóval kell neki pár perc tálalás előtt. (o;

ui.: a képek most elég hevenyészettek, bocsánat, esküvő előtt most kicsit kevés időm jut a blogra...

2014. június 14., szombat

Római tálban sült zöldségek

A nyár beköszöntével próbálok kicsit több zöldséget enni. Egyik ilyen - ne is túl rosszul sikerült - próbálkozásom volt a római tálban sült zöldségek voltak.

A római tálat hideg vízbe áztattam.
Az erkélyen fellelhető összes fűszernövényből szedtem egy-két ágacskát (kakukkfű, tárkony és rozmaring), majd a leveleiket lecsipegettem és a botmixer darálójába tettem. Ráöntöttem olívaolajat, kb. 1 dl narancslevet, hozzáadtam 5-6 szem aszalt paradicsomot, ztam, és az egészet összezúztam.
Egy jó adag répát és cukkinit karikára vágtam, majd némi burgonyát is szeltem hozzá.
A római tálba beleöntöttem a zöldségeket, hozzáadtam 25 dkg sertés darálthúst majd leöntöttem a narancsleves fűszerkeverékkel. Jól összekevertem, lefedtem, majd a hideg sütőbe tettem, amit 200 fokra kapcsoltam be.
Addig sütöttem, amíg a zöldségek meg nem puhultak, akkor levettem a tetejét, és kb 10 percig még sütöttem így is, hogy kicsit párologjon el a leve, meg piruljon a teteje.
Finom egytálétel, bár párom szerint hiányzik belőle a köret. (kicsit tésztafüggő (o; )

+ 1 ötlet:
kihűlve, az egészet turmixolva nagyon finom szendvicskrém lesz

2014. június 13., péntek

Csokoládélikőrös fagyi

Most fagyi-szezon van otthon, ami azt jelenti, hogy ha hazaérek, előcibálom a gépet, és már kotyvasztok is. Bár azt hiszem, hogy a lelkesedésemhez jócskán köze van a kánikulának is. (o;

elfelejtettem behűteni a tálkát, így a fagyi széle azonnal megolvadt, de maga a produktum állagra tökéletes volt (o;

Anyósomék Olaszországban voltak nemrég, és kaptunk egy üveg csokoládé (más helyeken nugát) krémes likőrt, aminek az alapja az olasz "pálinka" a grappa. Finom-finom, de egy pohárkához alkalom kellene, többhöz meg úgyse krémlikőrt iszik az ember, szóval áll már egy ideje a hűtőben, és most rájöttem a tutira: ebből lesz a fagyi!
az a bizonyos krémlikőr...
Hazafelé a buszon pedig ki is találtam a receptet:
4 tojást szétválasztottam, a sárgáját (szépen "kifilézve", hogy semmi nem-homogén-tojássárgája ne kerüljön bele) kikevertem 0,5 dl csokoládélikőrrel (nevezzük így) és 5 dkg cukorral és egy csipet sóval. Betettem a hűtőbe... alapesetben úgy dolgozom, hogy amit épp nem csinálok, akkor minden a hűtőben van.
A tojásfehérjéket kemény habbá vertem. 2 dl habtejszínt szintén. Majd a tejszínhez hozzáöntöttem a tojásos-likőrös keveréket, és elkevertem. Ekkor vesztette el hab-mivoltát az egész, és kezdett kicsit folyni, de no para. Utána belekanalaztam a kemény tojáshabot, és lazán összeforgattam (a fagyigép úgyis homogenizálni fogja).
És ezek után ment az egész a gépbe, 40 percig körbe-körbe. Kicsit izgultam, mert alkoholos, az alkohol meg nem épp arról híres, hogy szeretne fagyni, de a végeredményen egy cseppet sem látszott meg szerencsére.
Krémes lett, épp kellemesen édes, és nagyon jól érvényesült a likőr íze is, ellenben tolakodó sem lett. Párom szerint az eddig legjobb, szóval ajánlom mindenkinek!
És szerintem frissen a legfinomabb, mert ha utána még fagyasztóba kerül, akkor túlságosan kemény lesz. De ennek nem volt ideje már erre... (o;

2014. június 12., csütörtök

Citromfagyi

Soha nem szerettem a citromfagyit, túl savanyú és jellegtelen volt nekem. Aztán Csokoládé Kreatívan bejegyzése meghozta a kedvem, hogy próbálkozzak egyszer otthon azért vele. (o;

A csokifagyi után maradt két tojásfehérjém, ezért olyan receptet szerettem volna, amihez ezt is elhasználom.
Egy citrom héját lereszeltem, vigyázva arra, hogy a fehér részt ne sértsem meg. A citromot kifiléztem, a hártyákat a kezemmel jól kifacsartam, a húsát pedig apró darabokra cincáltam az újaimmal. Ezt is a héjhoz adtam. Hozzákevertem 10 dkg cukrot és egy csipet sót. Picit állni hagytam a hűtőben.
Közben 2 tojásfehérjét kemény habbá vertem. Úgyszintén 2 dl habtejszínt is. Ehhez adtam hozzá a citromos-cukros keveréket, majd a tojásfehérje-habot is.
Az egészet a fagyikészítő gépbe kanalaztam, és 35 percig fagyasztottam, majd azonnal tálaltam is.
Az eredmény egy krémes, kellemesen savanyú, gyümölcsös ízű fagylalt lett. Azt hiszem, hogy a citromfagyi felkerült a kedvenceim listájára. (o;

2014. június 11., szerda

Gyümölcsjoghurt otthon

Villámbejegyzés villámötletből: szeretem a gyömölcsjoghurtokat, de a boltiakban baromi sok cukor van, ami eléggé el szokott kedvetleníteni.
Viszont most rájöttünk a tutira. (o;
Natúr joghurtba házi lekvárt keverek, így gyümölcsös lesz, finom, és nem túl édes. Ez most épp epres lett. Ajánlom mindenkinek!

2014. június 10., kedd

Csokifagyi fagylaltgéppel

Már szemeztem egy ideje a fagyigép gondolatával, de mindig letettem róla, mondván elég drága dolog, ahhoz képest, hogy egyáltalán fogom-e használni. Aztán most voltunk a Lidl-ben, ahol egyetlen darab árválkodott a pulton, ellenben olyan áron kellette magát, ami meggyőzött, hogy nekem igenis fagyigép kell. (persze párom fújjogott, hogy ő csak a boltot szereti, és minek is ez, meg ilyenek, de nekem akkor is fagyigépem lesz alapon betettem a kosárba)
Aztán több min egy hét kellett, hogy a fagyasztóban felszabadítsak akkora helyet, ahova befér a tartálya, de most végre eljött ez az idő is!
A leírás szerint minimum 24 órát kell a tartálynak a fagyasztóban lennie... hát jelzem, tényleg. Én kb. 10 órát bírtam ki, így viszont a zseniálisan finom fagyim némiképp folyós maradt, és szükség volt némi utófagyasztásra a fagyasztóban. De így sem bánom, maximum következő alkalommal tényleg kivárom a 24 órát. (o;
A recept - mint sok esetben - most is úgy alakult, hogy interneten utánanéztem recepteknek, és azokból próbáltam egy saját szájíznek megfelelőt alkotni. A legtöbbet Csokoládé Kreatívan fagyireceptjei és Mézes Otthon csokifagyija inspirált.
10 dkg étcsokit gőz fölött megolvasztottam 2 dl tejben. Nem kell forrnia, csak olvadjon fel. 2 tojás sárgáját kikevertem 5 dkg (így is elég édes lett!) cukorral, majd hozzákevertem a a tejes-csokis cuccot is. Dobozba tettem és kihűtöttem.
(ja igen, hűtőbe ne tegyél meleg dolgot... no most miért is? mert lecsapódik benn a pára? no, ezért szoktam én légmentesen táródó dologban a hűtőbe tenni.. igen, persze, kicsit többet kell dolgoznia a masinának, de így semmi probléma nem adódik, és legalább időben lehűlnek a dolgok)
4 dl habtejszínt lazán felvertem, majd összekevertem a cukros-csokis-tojásos-tejes masszával, és egyszerűen beleadagoltam a fagyigépbe. Hozzáadtam még egy marék csokilapocskát és 2 tk kakaóport is majd 40 perc múlva kész is volt az enyhén folyós fagyim. Akkor még dobozba tettem, és 1-2  órát a fagyasztóban hűtöttem (közben egyszer át is kevertem.
Nem bírtuk ki, nem baj, hogy kicsit puhább volt, este még muszáj volt enni belőle. (és megjegyezném, párom 2 adagot evett, és oda volt tőle, hogy milyen finom...)

2014. június 9., hétfő

Hummus

Egyik vásárlás alkalmával sikerült egy üveg csicseriborsóra szert tennem, így amikor a tahini fogytán volt, hirtelen felindulásból hummus lett belőle. (o:

A csicseriborsót átmostam, lecsöpögtettem, majd az aprítógépbe tettem. 3-4 gerezd fokhagymát és 1-2 ek tahinit is adtam hozzá. Öntöttem rá némi olívaolajat, majd egyszerűen krémesre zúztam. A krémes állagát az olaj mennyiségével lehet befolyásolni.
Pirított kenyérrel én nagyon szeretem.

2014. június 6., péntek

A kirepülés

Pénteken délután az erkélyen ebédeltünk, amikor is a második fészekalj egyik kicsinye úgy döntött, hogy megteszi élete legnagyobb ugrását - a szemünk láttára.
Az ugrásról nincs kép, de ez a pár a kirepülés előtti másodpercekben készült.
Arra az elszánt tekintetre külön felhívnám a figyelmet azért.


Húskrémes fonottka

Az interneten böngészve bukkantam Limara Pörköltes kenyerére. Szép is volt, ráadásul a hűtőben pont volt elfekvőben egy befőttesüvegnyi pörköltem anyukámtól... szóval nekiálltam. Én azért nem nevezném pörköltesnek, mert inkább húskrémem lett, és nekem a kenyér szó mást jelent kicsit, így lett inkább húskrémes fonottka. (o;

A pörkölt nagyon sűrű volt, ezért lábasba szedtem, kicsi vizet öntöttem alá, és annyit melegítettem rajta, hogy a szaft leolvadjon a húsokról. Szűrőn lecsepegtettem, és a húsokat az aprítógépbe tettem. Hozzáadtam 1 ek tejfölt, 1 tk paprikakrémet és 10 dkg darált sajtot, és kicsit darabos krémmé zúztam.

Mivel nekem nincs kenyérdagasztó gépem, de több pörköltszaftom lett a víz miatt, így egy picit módosítottam a recepten:
3 dl (vizes) pörköltszaftba belemorzsoltam 2,5 dkg élesztőt, egy tk cukrot és a langymeleg sütőbe tettem felfutni.
A tészta: 0,5 kg liszt (10 dkg ebből rétesliszt lett), 1 ek sikér, 8 dkg tejföl, majd a felfuttatott pörköltszaftos élesztő zutty a tálba, és simára szépen kidagasztottam. 25 percig pihent.

Utána kinyújtottam téglalapba, közepére halmoztam a húskrémet, két oldalt pedig pizzavágóval (ezer hála érte Limara, hogy ezt írtad, mert mindig késsel csináltam, de az csúnyán meghúzta a tésztát) 2 centinként bevágtam, majd szépen behajtogattam a krémre. Áttettem a tepsibe, és a sütőt felkapcsoltam 200 fokra.
A tetejét lefröcsköltem vízzel, és fekete köménnyel megszórtam. *
Amíg a sütő felfűtött, kelt még a tészta, majd betoltam sülni. 200 fokon 20 percig, majd 180-on még további 15-ig. Másnap pedig szeletekre vágva vittük ebédnek a munkahelyre.

* A fekete kömény, más néven (ez most tanultam) nigella mag nagy kedvencem. Jordániában találkoztam vele először, a reggeli hófehér kis cipók voltak vele megszórva, az illata és az íze pedig egyszerűen elvarázsolt. Még a nyaralás alatt a piacon beszereztem belőle egy zacskóval, és mint aranyat, úgy őrzöm. Most Limara fényképei alapján jutott eszembe, hogy ezt szórjam rá, bár ő nigella magot írt. Később néztem csak utána, hogy a kettő egy és ugyanaz. (o;

2014. június 5., csütörtök

Egy koranyári reggel

Inkább csak fotóriport, amolyan helyzetjelentés féle. Reggel korán kelek, az erkélyünk pedig kelet felé néz, és egyszerűen ma ámulatba ejtett a kora napsugarak játéka a virágokon. No meg cinegééik is izgalmasak már. (o;
Totem paradicsomai
A paradicsomok köszönik szépen, jól vannak nagyon. Érdekes, Vilma kicsi maradt, Totem és Manó pedig megnőttek azért nagyobbacskára. De mindhárman szépen kifejlettek, és rogyásig zöld paradicsommal és virággal, szóval panaszra nincs okom.

Az eper még a tavalyi, igazán jól kihúzta a telet, bár persze annyira nagy tél nem is volt. Tavasszal teljesen visszavágtam, mostanra hatalmasabb bokor, mint tavaly volt, és szép számmal hozza epreit is. Terelgetem őket a ládán kívülre, hogy érje a napocska rendesen.

Levendula a nagy kedvencem. Most van 3. éve nálam, minden tavasszal szépen visszanyírom, és nagyon szépen virágzik, illatozik. Készült már a közreműködésével idén lekvár, és még terveim vannak vele fagyi fronton is. (o;

Nos, a képen petrezselyem úr látszik. Szerintem Párom kívánságát lesi, merthogy neki volt a vágya, hogy virágozzon az erkély... no petrezselyemke ne volt rest, nagyon készül már. (o;

Egy kora reggeli kép, napsütéssel és rozmaringgal. (akiből lassan már ritkítani kell, mert akkora bokor lett időközben)

És íme, a második fészekalj. Kicsit bátrabbak vagyunk, amikor a szülők kirepülnek, most meg mertem nézni, hogy mi is van a ládában. Hát jelentem, egy lassan már kirepülő kis család csipog nekünk hajnalok-hajnalán. (én álmomban kukacot gyűjtöttem már nekik!) Nagyon cukik szerintem. (o:

2014. június 4., szerda

Hagymás kenyér aszalt paradicsommal

Süthetnékem volt megint, leginkább persze azért, mert nem nagyon volt már itthon sok ehető dolog. Így született ez a kenyér.
Recept a klasszikus, (lassan ideje lenne merőben újat is kipróbálni), itt most az élesztőt vízben futtattam, a liszthez adtam egy ek sikért, belevágtam egy ek aszalt paradicsomot, és hozzáadtam 4 teáskanál olajat is a paradicsomról.
Két fej vöröshagymát felszeltem és a az aszalt paradicsom olajában (3-4 teáskanálnyiban) és kb 1 dl vízben aranybarnára pároltam, majd ezt is a lisztes keverékhez adtam.
Jól kidagasztottam, 20 percig pihentettem, újra átgyúrtam és még kelesztettem, amíg a sütő fel nem melegedett.
220 fokon 20 percig, majd 180-on még 40-ig sütöttem.


Különös módon ez most nagyon puha kenyér lett. Sülés után a héja kemény volt, ahogy kell, de mire kihűlt, már megpuhult, a bele pedig selymesen lány és foszlós lett (nagyon szép egyenletes buborékokkal). Nem tudok másra gondolni, mint az olaj mennyisége miatt lehetett így.
a puha, selymes belső

2014. június 3., kedd

DVD ajándékba

Jegyesoktatás végére úgy gondoltuk, hogy mi is adunk valamit ajándékba a minket oktatóknak, mégpedig kettő filmet, ami nekünk is sokat jelentett, és a házasságról, felnőttségről szól.
Mindkettó Studio Ghibli anime, az egyik a Yesterday - Vissza a gyerekkorba, a másik pedig a Yamada család. (ezt már említettem egyszer, adtuk mi ezt már nászajándékba) Mindkettő zseniális, csak ajánlani tudom!
3 hónapon keresztül kerestük boltban, de már egyik sem volt kapható, így a másolás mellett maradtunk, mint kényszermegoldás. )o:
De hogy a csomagolás egyedi és ízléses legyen, párom papírból, dekortapasszal hajtogatott tokot nekik, én pedig feliratoztam a DVD-ket és a papírt is.
Ha a sors úgy hozza, még azt is megtudjuk talán, hogy mit szóltak hozzá. (o;

2014. június 2., hétfő

Eper a fagyasztóba

Voltunk kitt Lupa-szigeten epret szedni. Nem volt az igazi, mert a sok eső után csak pár napot tudtak érlelődni a szemek, így sok még a zöldes-rózsaszínes, no meg ami piros, az sem olyan igazán mézédes. De azért szedtünk, a házi eperlekvár azért mégis házi eperlekvár, még ha idén kicsit több cukor is kell bele. (o;

Első körben persze nem lekvárt készítettem, hanem két csomag mirelit epret. Kiválogattam a szebb, érettebb szemek közül egy kilónyit, megmostam, kicsumáztam, lecsepegtettem és két lezárható zacskóba becsomagoltam. Úgy tettem be a fagyasztóba, hogy a szemek külön maradjanak, sőt miután megfagyott, ez esetleg összefagyottakat szét is szedtem.


Egy ideje bevált technika, hogy a konyhában mindig ott van egy alkoholos filctoll, hogy ha bármit berakok a fagyasztóba, akkor azzal írom rá a zacskóra, hogy mi is az, és mikor került be. Eddig bevált, olvasható marad minden. (o;

2014. június 1., vasárnap

Levendulás eperlekvár

A bodzás, majd a kakukkfüves lekvár után ez már igencsak kérette magát. (o;

1,3 kg tisztított, felezett eper, 35 dkg cukor (fele házi vaníliás, másik fele sima), 6 szál friss levendula egy nagy tálba, és 24 órán keresztül érleltem. Ezt most hosszabb ideig, hogy jól átjárja a levendula aromája. Amikor kiszedtem, akkor a virágokat egyesével letépkedtem vissza a lekvárba, a szárakat pedig jól kinyomkodtam.

Haas Zselésítő Befőzőszerrel felforraltam, majd 5 perc után üvegekbe szedtem és szárazdunsztban kihűtöttem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...