2014. május 30., péntek

Kakukkfüves eperlekvár balzsamecettel

A bodzás lekváron felbuzdulva kakukkfüves-balzsamecetes eperlekvár is készült nálunk. Amikor ezt az ötletemet a kollégáimnak mondtam, eléggé furcsa pillantásokat kaptam, de azt kell mondanom, hogy igazán összeillő hármas lett.


Az elkészítés:
1,3 kg tisztított, félbevágott eper, 35 dkg cukor, egy marék kakukkfű és egy nagy evőkanál balzsamecet egy nagy tálba összekeverve, majd ott érlelődik 12 órát. A kakukkfüvet kiszedtem belőle és kinyomkodtam alaposan.
Egy csomag Haas Zselésítő Befőzőszerrel elkeverve felforraltam, 5 percig fáztam, majd üvegekbe szedtem és szárazdunsztban kihűtöttem.



2014. május 29., csütörtök

Aszalt paradicsomos burgonyás kenyér

Párom szabadságot vett ki, hogy többek között a lakásban is pár dolgot elintézzen. A félnapos programból persze főleg délutáni program lett, így amikor hazaértem, jobbnak láttam a biztonságos, és természeti csapásoktól leginkább megkímélt kis konyhámba vonulni. És mi jobbat is készíthetnél ott, mint egy finom, illatos kenyeret? (o;

A recept a "régi", ami most egyedi volt, az az, hogy előző napról volt még pár szem párolt burgonyám, azt letörtem, ezen kívül adtam hozzá 1 ek sikért, aszalt paradicsomot, és 5 tk olajat, amiben a paradicsom érlelődött.
Kidagasztottam, kelesztettem, mivel volt időm, így még egyszer átgyúrtam és formázva újra kelesztettem (addig, amíg a sütő el nem értem a kívánt hőfokot), és most jénai tálban sütöttem, sütőpapírral. Finom ropogós lett tőle.

Vacsorának adtam, házi kolbásszal, sajtokkal, zöldségekkel. És egy üveg szicíliai borral, amit még a tavalyi nyaralásról hoztunk magunkkal haza. Tökéletes vacsora. (o;

2014. május 28., szerda

Bodzás eperlekvár

Az interneten böngészve találtam Ízbolygó bodzás eperlekvárját, és zseniális ötletnek tartottam, így el is készítettem. (o;

1,3 kg epret megmostam, kicsumáztam, majd 35 dkg házi vaníliáscukrot szórtam rá és meglocsoltam 2 ek citromlével. Szerencsére sikerül bodzavirágot is szereznem, így abból is került 10 nagy virág, amiket nem mostam meg, csak nagyon óvatosan kiszedegettem belőle mindent és mindenkit, akit nem szerettem volna a lekvárban látni.
Nekem majd 1,5 napot töltött a bodzavirág a cukros lében, és zseniális illata lett az epernek tőle.
Amikor kivettem, kézzel kicsavartam őket, hogy minden édes kis nektárcsepp az eprekre kerüljön. Az apró virágokból sok maradt a lekvárba, de szerintem jól néz ki, szóval nem is szedegettem ki őket.


A lekvárhoz 1 csomag Haas Zselésítő Befőzőszert adtam, majd felforraltam, majd 5 perc főzés után övegekbe szedtem, és száraz dunsztba tettem.


2014. május 27., kedd

Eperlekvár

Klasszikus eperlekvárra mindig szükség van. Jó joghurtba, sütiben, magában, mindenhogyan. (o;
3 kg epret megmostam, kicsumáztam, majd a botmixer aprító részében kis adagokban enyhén összetörtem. Nem sokat turmixoltam, csak épp hogy apróbb legyen kicsit.
Idén a Haas Zselésítő befőzőszerét használtam, és meg kell mondanom, hogy még jobb, mint a Dr. Oetker dzsemfixe. No, ebből a porból került 2 zacskóval a gyümölcsbe, elkevertem, majd feltettem a tűzhelyre, és amíg fel nem forrt, kevergettem. Amikor elkezdett habzani, hozzáadtam 55 dkg cukrot, majd addig főztem, amíg tányérra cseppentve dermedni nem kezdett. Ez a zselésítőszernek köszönhetően 4-5 perc főzés volt csak.


Elmosogatott üvegekbe töltöttem, lefedtem, majd takarók közé tettem dunsztolódni. 2 napot töltött így, majd a már megszokott módon felcímkéztem. És most még a színe is tökéletes lett. (o;


2014. május 26., hétfő

Eperhabos pohárkrém

Idén az eper feldolgozásakor ez volt az első, ami elkészült. Amilyen egyszerű ez, persze nem is csoda, hogy még azon este elkészítettem ezt.

Volt itthon mogyorós nápolyi pár darab még, azt, és egy jó marék ropogós mogyorós müzlit (Lidl) összedaráltam.  Ez lesz a pohárkrém "tésztája".


200 ml habtejszínt felvertem 5 dkg porcukorral. Egy jó marék eper egyik felét késsel apróra vágtam, a másik részét pedig leturmixoltam 3 ek mézzel. Mindet hozzákevertem a tejszínhabhoz.


A poharak aljába morzsát szórtam. Erre egy ek eperhab került, majd újabb adag morzsa és 2 ek hab. A tetejét még picit megszórtam morzsával, majd egy szép szem eperrel díszítettem.


2014. május 25., vasárnap

Parmezános cukkini

Rendszeresen szoktam Pinteresten szörfözgetni inspiráló képeket keresve. Így bukkantam egy jópofára, igazából a receptet el sem olvastam, csak elkészítettem ami a kép alapján az eszembe jutott.

A kis cukkiniket megmostam és hosszában felnégyeltem. Olívaolajjal lekentem minden oldalát, majd nejlonzacskóba dobtam, amiben az alábbi keverék várta: házi kenyérmorzsa, parmezán sajt és só. Ebben összeráztam (panírozás lusta módra), majd sütőpapírral bélelt tepsibe tettem. Kb. 150 fokra melegített sütőben, minden oldalán átforgatva aranybarnára sütöttem.
Mivel nem akartam, hogy bepálljon a meleg gőztől, ezért az elkészülte után gyorsan tálra szedtem, mégpedig úgy, hogy a tálon előtte 3 hurkapálcát fektettem le, és ezekre mentek keresztben a sült cukkinik.
Igazán finom és könnyű ebéd lett belőle.

2014. május 22., csütörtök

Farmer házicipő - páromnak

Amennyiben arra vagy kíváncsi, hogy hogy is kell készíteni egy ilyen cipőt otthon könnyen és egyszerűen, akkor Prudent Baby oldalát ajánlom áttanulmányozásra. Én viszont meg tudom mutatni, hogy az én ügyködésem nyomán hogy alakult a cipő.
Mivel a sajátomnak nagy sikere volt, párom igényt jelentett e saját példányra is. Kihívás volt benne, mert szerintem még nem készült a világon olyan cipő, ami számlára megfelelő lenne.

Azért persze próbálkozni lehet: a szabásmintát két irányba módosítottam: egyfelől megnöveltem a hosszát jó két centivel, másfelől az oldalmagasságot levettem, mert azt az előző cipőnél is korrigálnom kellett.
A külső oldalának maradék farmeranyagokat vettem: mivel most már csak előre levágott négyzeteim voltak (majd egyszer elmagyarázom miért), így azokból varrtam össze 3-3 darabot oldalanként. Tehát összesen 12 négyzetet. Próbáltam úgy-ahogy különböző anyagokat venni.
A belsejének pedig kordbársonyt választottam (maradék méterárúként vettem valamikor még régen), mert ez puha és meleg... pont kompatibilis párom kényes és fázós lábával. (o;
Talpnak vastagabb (de még  varrógép által varrható) bőrt választottam.
Az összeillesztés jó móka, mert most már tudom, hogy mi mihez passzol.
És tanultam az előzőnél, a gumit most nem az Achilles-ínnál húztam be, hanem elölről, így a csomó sem fogja nyomni a lábát. (nem úgy, mint nálam...)
A talpba a bőr és a kord közé most is a Deichman mezítlábas talpbetétje került.

A cipő végül jól sikerült, bár hosszas könyörgéssel sikerült csak rávennem páromat, hogy vegye fel, viselje kicsit, mert a varrások, a talpbetét az által fognak rendeződni, és úgy lesz kényelmes. Most már fel szokta olykor-olykor venni. Tőle pedig ez már elismerés. (o;

2014. május 21., szerda

Spárgával rakott pulykamell

A hűtőben már felháborítóan régóta várakozott egy csomag spárga, ideje volt elkészíteni.

A pulykamellet felcsíkoztam, és zacskóba dobtam, amiben az alábbi keverék várta már: liszt, , bors, csirke-fűszerkeverék. Összeráztam, így kész is a panírozás.
A sütőformámba olívaolajat öntöttem (illetve még volt a a bazsalikomos burgonya után benne). Ebbe raktam a pulyahús felét. Erre kerül a baconbe tekert spárga, egy karikára szelt parenyica sajt, a hús másik fele, végül a baconös spárga másik fele is. A tetejére öntöttem egy doboz főzőtejszínt, amit megsózta, borsoztam kicsit.
Sütőben addig sütöttem, amíg a spárga puha, a hús pedig átsült lett.
Krumplipürével tálaltam, és ilyen máskor is lesz otthon. (o;

2014. május 18., vasárnap

Mogyoróvajas keksz

Kekszet szeretnék már nagyon rég óta sütni, csak valahogy soha nem alakult úgy a dolog. Eddig. (o;

Az egész úgy kezdődött, hogy a Lidlben szoktuk mindig vásárolni, ott pedig a mogyoróvaj csak néha-néha kapható. Én pedig nagyon szeretem a mogyoróvajas csirkét, így amikor a polcon megláttam egy üveget, amin földimogyoró volt, gondolkozás nélkül beraktam a kosárba. Otthon derült ki, hogy oké, hogy földimogyoró, de kakaós... Na puff... itt az ideje kekszet sütni. (o;
Az interneten körbeszörföztem receptek ügyében, míg megalkottam a saját verziómat:
25 dkg lisztet, 12 dkg kókuszzsírt, 2 egész tojást, 1 kk sót, 5 dkg barna nádcukrot, 1/2 tk szódabikarbónát és 20 dkg már említett kakaós földimogyorókrémet kézzel homogénre gyúrunk.
No most ez először nem akar összeállni, utána a kókuszzsírral kell megküzdeni, hogy a kis csomók eltűnjenek (én szitán passzíroztam át miatta), végül meg az egész egy folyós massza lesz. (ahogy melegszik a kezünktől a kókuszzsír ugye). De az íze isteni már most is. (o;
A végén egy marék étcsoki pasztillát adtam még hozzá, biztos nem rontja el alapon. (igazam lett)
Folpackba csomagolva ment a hűtőszekrénybe egy éjszakára.
Másnap hűtőből ki, sütő bemelegít 170 fokra, közben a kőkemény rudat felvagdostam és raffaello méretű golyókat gömbölygetem belőle. (pillanatok alatt lágyul kézben)
A golyókat egymástól nagy távolságra sütőpapírral kibélelt tepsibe tettem, majd kézzel kicsit szétlapítottam.
A tetejére mintát üvegpohár aljával és villával produkáltam. (mindkettőt lisztezni kell kicsit)
És már rágom párom fülét, hogy faragjon nekem fából kekszmintázó pecséteket. (o;
A sütőben addig sütöttem, amíg aranybarna nem lett az oldala-alja. Kinek milyen a sütője, nekem most kivételesen felső (!) sütés állásba kellett kapcsolnom, mert túlságosan pirult az alja.
Miután megsült, a nyújtódeszkára tettem óvatosan, hogy ott hűljenek ki, mert forrón még könnyen törnek.
Fogyasztására már több variáció is született: tejjel magában (enyém), darálva fagyira (páromé).

2014. május 17., szombat

Őzgerincben sült reggeli

Pinteresten böngészve találtam egy jópofa reggeli ötletet. Picit átvariálva én is elkészítettem.
A sütőt előmelegítettem 200 fokra.
A szendvicskenyerek szélét levágtam, és egy kivajazott őzgerincformát kitöltöttem velük. Baconszalonnával béleltem ki, majd beleütöttem négy tojást. A sárgákat elterelgettem, hogy egyenletesen legyenek az edényben. A sütőben addig sütöttem, amíg a tojások is átsültek.
Azon forrón, paradicsommal tálaltam.

2014. május 16., péntek

Teapapíros dobozok

Hajdan volt lánykoromban, amikor még nagyon-nagyon sok időm volt, a tárolódobozaimat különböző csomagolási technikával vontam be. Az egy dolog, hogy elég jól tudtam a végén pár dobozt csomagolni, de az egész ügyködésem csúcsa a teapapíros dobozok voltak:
a filtertartó tasakokat lelkesen gyűjtöttem, az elejüket levagdostam, majd először dekupázs, később tapétaragasztóval segítségével ezzel borítottam be a dobozokat.
Íme pár, amiről készült fotó.
A bal alsó volt az első, ami készült, és a képre került egy ugyanilyen technikával, de MÁV és BKV jegyekkel díszített is.

2014. május 14., szerda

Újburgonya bazsalikommal

Végre lehet kapni újburgonyát már emberi áron is! Azonnal vásároltunk is, mert a nagy kedvencem.
Főleg így elkészítve:
egy tepsit telerakok egyforma méretű, megmosott, héjas újburgonyákkal. Sózom (bőven), megszóróm friss bazsalikomlevéllel és meglocsolom olívaolajjal.
200 fokos sütőben, alufóliával letakarva addig sütöm, amíg meg nem puhul, akkor leveszem a fóliát, és minden oldalát megpirítom.
Finom magában, baconnel sütve, zöldsalátával, natúr hússal, mindennel. (o;
Én azt szoktam csinálni, hogy a krumplikat az olajba tunkolva fogyasztom. Persze nem a legszebb, de közel áll a legfinomabbhoz. (o;

2014. május 13., kedd

Leveles krumplis pogácsa parmezánnal

Hétvégén volt a jegyes suli utolsó alkalma, egy grillezés kíséretében. Erre süteményeket vártak tőlünk, én pedig végre elérkezettnek láttam az időt, hogy készítsek egy leveles pogácsát. (o;
A tészta némiképp intuitív lett, pontos mértékegységeim nincsenek is:
fél kiló lisztbe beleütöttem 3 tojást, hozzáadtam némi t, 2-3 közepes burgonyát, amit héjában megfőztem és aprítógépben összetörtem, némi borsot, 2 evőkanálnyi disznózsírt, és kb. 2 dl vízben, 1 ek cukorral felfuttatott 1 csomag instant élesztőt.
 Hozzáadtam még annyi lisztet, hogy az egészből egy könnyen gyúrható, ruganyos tésztát kell kapjunk, ami nem ragad, nyújtható.

A lényeg a hajtogatás volt. A tésztát ujjnyi vastagra nyújtottam, megkentem zsírral és megszórtam frissen reszelt parmezán sajttal.
És hajtogattam: felülről harmadig; alulról rá; balról harmadig; jobbról rá.

Ezt megfordítottam, a deszkát liszteztem, és kinyújtottam még egyszer, majd a teljes zsírozós-sajtolós-hajtogatós metódust megismételetem. Aztán még egyszer.

Utána újra nyújtottam, de most már csak kétujjnyi vastagra, tojássárgájával megkentem és megszórtam parmezánnal. Ezt apró téglalapokra vágtam, és előmelegített sütőben aranybarnára sütöttem.
sajnos jobb képet nem sikerült készítenem, mert már nagyon késében voltunk, de szerintem jól is néznek ki, és szép leveles lett

2014. május 8., csütörtök

Napraforgók

Pár éve festettem a nagymamámnak, aztán a képek rendezgetésével most előkerült.

2014. május 7., szerda

Csokifagyi házilag

Miután felfedeztem a házi banánfagyi készítés rejtelmeit, próbáltam kísérletezni is vele. Így született a csokoládé fagyi.
A fagyasztott banánt 1 ek instant kakaóval és 2 ek normál kakaóporral krémesítettem fel, majd dobozba tettem, és úgy tároltuk a fagyasztóban felhasználásig.
A csokifagyi fagyasztás után keményebb, mint a natúr banánfagyi, és fagyasztás után sötétebb lesz, mint ha azonnal fogyasztjuk.

És szerintem ez is mennyei. (o;

2014. május 5., hétfő

Pitypangos vágódeszka, szerelemre hangolva

Gyermekkori barátnőm ment férjhez a hétvégén. Bár mostanában már nem sokat találkozunk, de úgy gondoltam, hogy ők pont olyanok, akik este egy pohár jó bor mellett, jóféle sajttal, sonkával és foszlós fehér kenyérrel megterített asztalnál ülve igazán tudják értékelni az életet. Hát, ehhez gondoltunk egy kis hozzájárulást tenni: pontosan azzal, amin mindezt tálalni lehet: egy pár vágódeszkával.
Hosszasan gondolkoztam, keresgéltem mintát, végül egy pitypangos-szíves mintát találtam, amiről azt éreztem, hogy tökéleset lesz erre az alkalomra.

Az elkészítés közös munka volt párommal: a mintát szabad kézzel rajzoltam meg, majd indigóval került az falapra. Párom a tömör mintákban ezerszer jobb, mint én, szóval a szíveket ő égette a deszkába. A vonalakban viszont én vagyok picivel jobb, azokat én húztam meg.

A pirogravítozás egy fantasztikus élmény. A fa tiszteletet ébreszt: kemény, de engedékeny, és ahogy hozzáér a forró rézfej, finoman füstölögve vált színt.

És ilyen, amikor készült:
(a képért pedig köszönet a google automatikus szuperségeinek)

Orsi, Tomi nektek pedig nagyon sok boldogságot! (o:



2014. május 4., vasárnap

Virágjelentés

Virágzik az erkély.
Az első képeken kaktusz, dohánylevél virág és két névtelen pozsgás van. Nemrég érkeztek, de ami a jó hír, hogy úgy tűnik, jól is érzik magukat.
A negyedik a kakukkfű, aminek külön örülök, hogy jól érzi magát nálunk, mert nekem ennek az illata olyan, mint az otthoni mezők.
Az alsó sorban eper és paradicsom, mindkettő ígéretes. (o:
Hát így állunk most, fent a kilencediken, a hat négyzetméternyi édenünkben.

2014. május 2., péntek

Virágos piskótatekecs

Múltkor már próbálkoztam, most újabb kísérletet tettem a mintázott piskótatekercs készítésére.
Ez most virágmintás lett, a töltelék pedig epres-fehércsokoládés trüffelkrém.

A krémhez a fehér csokoládét a tejszínnel már előző este elkészítettem gőz fölött, majd eperlekvárral elkevertem.

A sütőpapírt kivajaztam, majd egy kis adag tésztához sárga ételfestéket kevertem és pöttyüket raktam a papírra. A sütőt 100 fokra kapcsoltam be, és a pöttyökkel fél-egy percre betettem, hogy picit szikkadjon.
A megmaradt sárga tésztához piros festéket tettem, és pár pöttyhöz szirmokat rajzoltam. A festékes tésztához utána egy kis sima tésztát adtam, majd ezzel szirmoztam... aztán egy kis ételfestéket, és újra szirmok... így se túl sok festékes tészta nem lett, se túl egyhangúra nem sikerült, mert minden keverésnél kicsit más árnyalat született.
A virágokkal még egyszer beraktam fél-egy percre a sütőbe az egészet, majd ráöntöttem az összes masszát.
Tűpróbáig sütöttem, majd ég melegen feltekertem, hidegen pedig megtöltöttem az epres-fehér csokis krémmel.
Még van hova fejlődni, de alakul... (o;

2014. május 1., csütörtök

Éva halmai

Az elnevezés tényleg olyan pajzán, mint amire gondol az ember. Ez bizony egy párosával készülő, fél almácskákat magába rejtő édes és egészséges sütemény.
Ezzel a sütivel bioboltban találkoztam először, és nagyon-nagyon szeretem. Ellenben piszok drága, és amikor a túrós-almás pitét készítettem, rájöttem, hogy annak a tésztája valószínűleg ehhez is tökéletesen fog passzolni. Így születtek az én "Éva halmai"-m. (o;
A tészta teljesen megegyezik, de ezt mindig grahamliszttel készítem. És általában az szokott a menet lenni, hogy a tésztát a pite készítésekor gyúrom le, majd a lefagyasztott második adagból lesznek a halmok később.
De azért emlékeztetőnek leírom a receptet is. A tésztához az alapanyagokat egy tálba öntjük és összegyúrjuk: 20 dkg grahamliszt, 5 dkg finomliszt25 dkg túró25 dkg margarin10 dkg cukor és egy tojás.
Picit ragacsos tésztát kapunk. Hűtőben pihentetjük, majd négy részre osztjuk.
Kettő keményebb húsú almát félbevágok, magházát kivágom, héját levágom, és bedörzsölöm fahéjjal. Utána átkenem mézel is, majd fogpiszkálóval megdöfködöm, hogy a mézes fahéj mélyebbre is kerüljön. Így érlelem kicsit.
A tésztát kézzel jó tenyérnyire nyújtom úgy, hogy a közepe mindig kicsit vastagabb legyen. Az almát magházzal fölfelé rárakom, majd a tészta széleit az üregbe gyömöszölve egy cipót képezek belőle. (ezért kell a szélén vékonyabbnak lennie, itt úgy is sok tészta lesz) Sütőpapírral kibélelt tepsibe rakom a magházzal lefelé.
A többivel is ezt művelem, majd az egészet előmelegített sütőbe teszem. Én szoktam rá tenni alufóliát is, de ez sütőtől függ. Amikor az alja kezd pirulgatni, akkor leveszem, hogy a teteje is aranybarna legyen. Igazából akkor szoktam megsültnek nyilvánítani, amikor egyik-másik picit elkezd megrepedni alul, és a mézes almalé elkezd kicsurogni.
A sütőpapíron hűtöm ki, akkor a kifolyt lé finom fényes mázt fog csak a szélére húzni. Melegen könnyen szakad a tészta!
Több napig eláll, isteni reggeli vagy uzsonna lesz belőle. És szerintem még egészséges is. (o;

100 gramm tartalmaz:
365 kcal - 18,2 g zsír - 38,2 g szénhidrát - 12,6 g fehérje
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...