2014. április 30., szerda

Banánfagylalt karamellöntettel

Rá vagyok kattanva a fagylaltra, illetve arra, hogy hogyan lehetne otthon készíteni fagylaltot. Már többször próbálkoztam az ikeás fagyikészítővel, legutóbb egy meggyes változattal... de nem lett az igazi. Túl kristályos.
Fagyikészítő géppel könnyű lenne. De egy gép 10e fölött van, és ráadásul egy újabb keveset használt készülék lenne. Persze ha beválik a házi fagyi, az oké, de amikor még kísérleti üzemben vagyunk, nem ruháznék be rá.
Szóval kerestem azt a receptet, ami krémes, finom és gép nélkül is készíthető. Ez a banánfagyi lett az Otthonka blogról. És mivel a Tesco Banoffee Pie jégkrém, ezért karamellöntetet is készítettem hozzá Latsia konyhája alapján. Szóval ez egy igazi internetes szerelemgyerek. (o;

A banánfagyi a világ legegyszerűbb dolga:
veszünk két banánt, félcenti vastag karikára vágjuk és egy zacskóban egy rétegben elterítve betesszük a fagyasztóba. Pár óra alatt átfagy. Utána a botmixer aprítójába tesszük, és addig  turmixuljuk, amíg krémesen finom nem lesz. És kész is!

A karamellöntet sem bonyolultabb:
20 dkg kristálycukrot megolvasztunk, majd óvatosan és kis adagokban hozzáöntünk 1,5 dl habtejszínt. Csomómentesre keverjük, majd hagyjuk kihűlni. Hűtőben napokig eláll a maradék.

Tálaláshoz a fagyit tányérra szedtem és a tetejére a karamellöntetből húztam rá csíkokat. (a fagyin dermed jócskán még!) A maradék tejszínből pedig némi porcukorral kemény habot vertem és még azt is mellé tettem.

2014. április 28., hétfő

Kolbászos savanyúkáposztaleves

Anyukámtól karácsonyra savanyító edényeket kaptunk, és minden jóval meg is voltak tömve. Az egyikben finom savanyú káposzta volt, amit viszont most, hogy már tavasz van, igazán el kellene fogyasztani.
Így született ez a leves.
Egy fej vöröshagymát apróra szeltem és egy evőkanál zsíron megpirítottam. Amikor már szép színe volt, hozzáadtam egy jó adag savanyú káposztát. Mivel házi volt, így inkább ízes, mint savanyú, szóval nem is kellett átmosnom sem. Jól átforgattam, picit pirítottam, majd felöntöttem egy liter vízzel.
Házi kolbászt meghéjaztam (nekem a heppem), és 2 cm vastag karikákra szeltem, majd a levesbe tettem ezt is.
Kis lángon, hogy ne forrjon túlságosan, addig főztem, amíg a káposzta puha nem lett és a kolbászok is finom omlósak nem lettek.
Lisztes rántást készítettem hozzá (csak liszt és olaj, a paprikát most a kolbász adja), és belekevertem azt is.
Forrón, pirított kenyérrel és egy kis tejföllel tettem az asztalra.
Nyáron már túl nehéz lesz, de most tavasszal még igazán jóleső egytálétel lett belőle.

2014. április 27., vasárnap

Idén is zöldülünk

Tavasszal minden zöldül, éled, virágzik, csipog. Apropó: csipog. A cinegéink már nőnek, megváltozott a hangjuk, és hallani lehet azt is, hogy a dobozban már próbálgatják a szárnyukat. A szülők nagy erővel etetik őket, de apuka szombaton különleges húzást mutatott be: berepült a nappaliba, majd kétségbeesetten próbálta a kiutat meglelni az ablakon keresztül, végül az egyik szobanövényemen talált pihenőhelyet. Innen is tessékeltük ki végül.
Miután apuka kiszabadult, a mama elég kíváncsian méregetett minket.

Voltunk a Corvinus Kertészeti Kiállításon, bevásároltunk növényekből.
Vettünk balkonparadicsomokat, kaktuszokat, törpe borókafenyőt, valami nagyon szép virágú növényt és két kockányi, szintén nem azonosítható, de cuki fehér és sárga virágú pozsgást.

Még aznap meg is történt a beköltözési show. A tavalyi elszárad, beteges tövek kikerültek, és beültettük az új lakókat. A bentmaradóknál meg átnéztem a töveket, ahol kellett, az elszáradt leveleket levagdostam, a földet fellazítottuk nekik, sőt, a kövirózsákat teljesen újraültettük.
A kaktuszok külön kis cserépbe kerültek, és a lakásban, a napsütéses ablakban találták meg helyüket.

A paradicsomokat most úgy vettük, hogy három különböző fajtájú lett, mindhárom balkonra való, de más-más. Név szerint: Vilma, Manó és Totem. Kíváncsi leszek, hogy milyenek lesznek, és mi lesz a különbség.

A nap végére sikerült még körbefotóznom is az "új" erkélyt, amin még a cinegéék is képviseltetik magukat. (o;

2014. április 24., csütörtök

Fehér rövid szoknya

Régi, combban elkopott, elszakadt nadrágokkal lassan Dunát lehet rekeszteni nálunk, szóval már nagyon ideje volt kezdenem valamit velük. A választás egy fehér vászonnadrágra esett, mert sajnos a nyár végét már nem élhette meg egészben, pedig a tavalyi év egyik nagy kedvence volt. Így idén szoknyaként debütál majd. (o;
Az alaptechnika ugyanaz, mint a farmer-ing kombójú szoknyámnál, csak itt elég volt a nadrág: úgy vágtam le rövidre, hogy a levágott szárat elég hosszú legye ahhoz, hogy elől-hátul bevarrhassam középre. Ez a hossz pedig egy kellemes térdig érő fazont eredményezett.
A varrás után pedig végre megvalósíthattam régen dédelgetett elképzelésem: a fehér alapon fehéren hímzett szoknya. Na jó, azért nem vittem túlzásba, csak egy kis virágocska lett az egyik zsebnél. De ettől szerintem igazán csajos lett. Íme:

2014. április 23., szerda

Meggyes joghurfagyi

Kezd melegedni az idő, ilyenkor az embernek az esze egyre többet jár a fagyin. Már évekkel ezelőtt vettem az IKEÁban fagyikészítő felszerelést, csináltam is párszor, de az elmúlt években feledésbe merült. Most, konyhatakarításkor előkerült. (o;
az elkészült fagyi
A botmixer aprítójába tettem egy jó adag meggybefőttet, egy nagy doboz joghurtot, 2 ek házi vaníliáscukrot és mézet, majd jól összeturmixoltam.
Egy mélyebb edénybe beletettem egy tiszta konyharuhát úgy, hogy az alja ne érjen teljesen le az edényben, majd gumival rögzítettem is. Ebbe kanalaztam a meggyes-joghurtot és betettem a hűtőbe, hogy a fölösleges savó és meggylé kicsöpögjön belőle.
Miután megfelelően sűrű lett, fahéjjal ízesítettem még egy picit, majd a fagyikészítő műanyagokba kanalaztam, majd eldugtam a fagyasztó mélyén.
Másnap pedig finom házi desszert volt ebéd után. És levontam a tapasztalatot: a meggyet bármennyire is turmixolom, a héja megmarad, és a fagyiban kicsit fura textúra lesz. Ellenben finom, kellemesen savanykás.

2014. április 22., kedd

Ez a Divat - rajzban

Gyakorláshoz kerestem fekete-fehér képeket, amikor is felfedeztem az Az a Divat 1979-es kiadását a könyvespolcon. (o;
az első: a kabátos férfi
A tanultakhoz képest még annyi módosítást tettem, hogy egy átlátszó előlapfóliát 2x2 centiméteres négyzetekre osztottam, ezt raktam a képre, és a rajzlapot is vékonyan "felkockáztam" ceruzával. Nekem így könnyebb tartani az arányokat, nem szeretek méregetni...
a második: a kötényruhás nő
Külön élveztem a kockás inget. Vicces nagyon, hogy a radírral húz az ember vonalakat. Az arcon meg még van mit csiszolni. Férfi arc jobban ment...
a harmadik: az elegáns nő
És a végén rájöttem, hogy számomra a legszebb textúrát a papíron még mindig a rotringceruzával színezett részek adják.
együtt a három

2014. április 21., hétfő

Diós gorgonzolakrémmel töltött körte

A konyhaasztalon már régebb óta árválkodott kettő szem körte, és igencsak jelezték már, hogy kellene kezdeni velük valamit. És a recept alapötlete épp akkor került a kezembe...
Úgy látom, a sajt körtével dolog kezd ismétlődni nálunk. (o:
A körtéket félbevágtam és karalábévájóval kivágtam a magházukat.
A gorgonzolát vajjal összetörtem, majd darált dióval habosra kevertem. A körte magházába töltöttem, egy-egy kis ág rozmaringot tettem rá, majd egy-egy szelet baconnel körbetekertem őket.
A sütőbe aranybarnára sütöttem, és még azon melegen tálaltam.
Nálunk krumplipüré és sült hús volt hozzá, de szerintem nagyon sok lehetőség van még benne.

2014. április 20., vasárnap

Húsvét

Beköszöntött a húsvét, nem annyira sikerült készülődni rá, de pár apróbb dolog azért elkészült.
Ez első a fürjtojás volt. Még korábban vettem, szombaton volt időm kifújni. (a 15 tojás több, mint másfél óra volt, de szépek lettek) Nagyon nem sikerült már díszítésre használni, de majd jövőre. (o;

Pinteresten találtam egy jópofa nyulas mintát még tavaly, most idén elkészült.

A húsvéti tojások most is hagymahéjjal készült. Ezt a technikát még mindig nagyon szeretem.

A sonkát kuktában főztem meg. A kuktában főzés nálam elég parás dolog, valamiért nem rajongok érte. De már szokom. Jelenleg úgy néz ki, hogy előkészítésként végigolvasom a teljes használati utasítást, majd utána merem használni. Szóval az az idő, amit a kuktában való főzéssel megspórolok, kb. elvész az olvasással, de hát próbálkozom. (o:
A főzővizet nem öntöttem ki, nagyon finom az főzelékhez vagy tartalmasabb leveshez. Mivel most nagyon sok lett, illetve ritkán szoktam sonkát főzni, arra jutottam, hogy kis porciókban lefagyasztom. A 3 dl-es pohárba tettem a zacskót, azt töltöttem fel a füstölt hús alaplével (így könnyű tölteni, nem folyik mellé), és mindre ráírtam alkoholos filctollal, hogy mi van benne, és mikor tettem be. És irány a fagyasztó!

És végül egy kép a nappaliból. Piros tojással, orgonával és a kerámia csirkével:

Kellemes húsvéti ünnepeket!

2014. április 19., szombat

Horgolt törölközőszegélyek - második garnitúra

Az első garnitúráról már beszámoltam korábban. Most, némi technikai szünet után (nem volt fonalam, és nehéz volt épp ugyanolyat beszerezni) elkészült a második garnitúra is.
A ötlet azonos, de a minta eltérő lett. Természetesen ez is a youtube közreműködésének köszönhetően jött létre. Íme a kiszemelt minta:

A végeredmény pedig íme ez lett:

2014. április 17., csütörtök

Tavasz van az erkélyen is

A téli álomból a növények nagy része sikeresen feléled, a rozmaring, a tárkony, a kakukkfű, a petrezselyem és a babérlevél épp versenytnőnek egymással, bár megsúgom, idén is a tárkony nyert. (o;
a tárkony, még az első tavaszi hetekben
Az eper is számításaim szerint viselkedik, mostanra már jó tenyérnyi levelei vannak, és fehér virágokkal pettyezett mindenfelé. Bár az tavaly kiderült, hogy nem az erkélyen nevelt eperrel fogunk jóllakni, de azért az egy élmény, hogy elmondhatom, hogy nekünk még ilyen is van. (o;
Persze voltak áldozatok is: a csili nem bírta a fagyot, a kis fenyőfa nem bírta az erkélyt, a kövirózsák meg nem tudom, mit nem bírtak, de nagyrészt kipusztultak. Így viszont lettek (és még lesznek is, mert a Corvinus Kertészeti Kiállítás és Vásár még csak a hónap végén lesz) új beköltözők. Eddig egy kecskerágó, mert párom szereti ezeket a cuki, de semmire nem jó növényeket; illetve agy bokor curry. Az életemben nem hallottam még róla, viszont Gödöllőre járok suliba, és az egyik vizsga után bementünk egy kertészeti boltba és ott megláttam és megszerettem. És tényleg az a jellegzetes illata van!
az új beköltözők: curry és a kecskerágó
És ha már új beköltözőről beszélünk: párom még 2 éve karácsonyra kapott egy sarlósfecske odút, ami tavaly ősszel kirakott az erkélyre. És tavasszal meg is érkeztek a lakók: ha nem is sarlósfecskék, de széncinegék már laknak nálunk.
a szülő
Bár igen romantikus a tény, hogy egy kis madárcsalád lakik nálunk, de azért az elég ijesztő, amikor reggeli közben egy velociraptor támad rád, mert azt gondolja, hogy a fészkét szeretnéd kifosztani. Még szokjuk egymást. (o;

Végül egy videó a gondos szülőpárról:


2014. április 16., szerda

Spenótos-sajtos tészta

Késő este jutottam már oda, hogy valami finomat és gyorsat kellene készítenem. Így született ez.
A spenóton hideg vízben átmostam, a levelek ereit pedig kitépdestem. A wokomba tettem mindet, majd a tetejére kétújnyi vajat tettem, és kis lángom megfonnyasztottam az egészet. Némi fokhagymát és sót szórtam ár, és hozzáadtam egy tk sóban eltett medvehagymát is. (de ez nélkül is nagyon finom lesz szerintem)
Különböző sajtokat reszeltem rá (parmezán, ementáli, trappista), és ráolvasztottam. És tettem bele 3 kocka tejszínes ömlesztett sajtot is, hogy krémesebb legyen.
Nagy fazékba vizet forraltam, és kifőztem a tésztát. Mielőtt még teljesen megfőtt volna, átdobtam a spenótba, hogy a sajtos szaftban fejeződjön be a főzése, és magába szívja az ízeket.
Reszelt parmezánnal tálaltam.

2014. április 14., hétfő

Rakott padlizsán

Volt egy kis maradék krumplipürém, amit szerettem volna felhasználni mindenképp. Ez lett belőle.
Tűzálló tálat kiolajoztam, majd a krumplipüré felét az aljára tettem. Erre padlizsánt rétegeztem, amit kakukkfűvel és egy kis paradicsomos fűszerkeverékkel ízesítettem be.
A sertés darált húst kicsit megpirítottam, val, borssal és szintén kakukkfűvel fűszereztem is.
A padlizsánra került a husi, arra újabb fűszeres padlizsán, majd újra krumplipüré.
A sütőben addig sütöttem, amíg ropogós nem lett a teteje.
Azon forrón tálaltam.

2014. április 13., vasárnap

Túrós almáspite

Az eredeti receptet a Praktika magazinban találtam már jó pár évvel ezelőtt, megsütöttem, és azóta nagy kedvenc lett nálunk.
nagy kedvenc a recept nálunk, sokszor sütöttem már
Az alapanyagokat egy tálba öntjük és összegyúrjuk: 25 dkg liszt (sokszor úgy csinálom, hogy 20 dkg graham, 5 dkg finomliszt), 25 dkg túró, 25 dkg margarin, 10 dkg cukor és egy tojás.
Picit ragacsos tésztát kapunk.

A hűtőben pihentetjük legalább egy órát, de szívesen eltölt akár egy napot is ott. (kivéve tökéletes állaga lesz, már nem ragad, szépen formázható)
Én általában több adagot szoktam készíteni, és porciózva lefagyasztani, mert azt is jól bírja.
Ha azonnal csinálom, akkor ameddig pihen, addig készítem elő a tölteléket:
5-7 szem almát megpucolok (héját is), vékonyan felszeletelek majd mézzel és fahéjjal jól összekeverem.
A tészta 2/3-ával kibélelünk egy kivajazott piteformát, majd sütőpapírt teszünk bele és egy jó zacskó száraz babot/lencsét. A kedvencem: a vaksütés.

Amikor kissé megsült, beleteszem a kinyomkodott (a leve finom innivaló) almát, majd a tetejére teszem a maradék tésztát. Ezt van mikor csíkokban, van amikor kiszúróformával készített csillagokkal, szívekkel, stb. csinálom.
a csillagos (még egy korábbi sütéskor készült kép, ez csak finomlisztes)
Alufóliával lefedve (az én sütőmben kell) még kb. 25 percig sütöm, majd még 10 perc fedés nélkül.

Finom melegen (vanília vagy diófagyival), hidegen (tejszínhabbal), vagy bárhogy magában is.

100 gramm tartalmaz:
365 kcal - 18,2 g zsír - 38,2 g szénhidrát - 12,6 g fehérje

2014. április 11., péntek

Zöld kuglóf, avagy a mandulás-csokis változat

Még mindig jegyesoktatás, még mindig sütisütés... Most épp kuglóf, mandulás-csokis ízesítésben.
A recept változatlan, a "sima" részbe kevertem egy ampulla mandulaaromát és pár csepp zöld ételfestéket.
A végeredmény pedig:

2014. április 10., csütörtök

Krumplisláda új ruhája

Hirtelen felindulásból elkövetett dekortapaszolás. (o;

Nem mondom, hogy az évezred ötlete és kivitelezése, de nekem feldobta a napom, és hátha másnak is kedvet hoz.

2014. április 9., szerda

Mécsestartó gyönggyel

Vastagabb rézdrótból hajlítottam meg a vázat. Minden oldalán (és az alján is) középen megerősítettem egy-egy szállal.
A gyöngyözést az alján kezdtem: az egyik sarkához rögzítettem egy vékony hosszú drótot, erre felfűztem annyi gyöngyöt, ami a középső szálig elért, azon egyszer áttekertem, majd újra gyöngy, és a túlsó végén visszafordultam. Oda-vissza főztem - középen mindig megtekerve, majd amikor az aljával végeztem, elkezdtem körben is. (itt nem kellett visszafordulnom, egyszerűen körbe-körbe tekertem)
Nem nehéz, csak türelemjáték.

2014. április 7., hétfő

Aszalt paradicsomos - fehérboros kenyér

Már régen sütöttem kenyeret, hétvégén volt kedvem, időm, és még a holdnaptár szerint is kenyérsütésre alkalmas idő volt. (o;

A receptem változatlan1/2 kg liszt, 2,5 dl víz, élesztő (ez most 1 csomag instant volt), 2 tk cukor, 1 ek liszt.
Most is tettem bele 2 tk sikért, még nem látom az eredménynél feltétlenül, hogy jobb, de rosszat nem csinál. (o;
Az ízesítés pedig: egy kis marék aszalt paradicsom, és 0,5-1 dl fehérbor volt. Olajnak a paradicsomok és a rozmaringos sajt olaját használtam 2-2 tk mennyiségben.
Dagasztottam, kelesztettem, sütöttem, ahogy szoktam, az eredmény pedig:

Nem tudom, hogy a sikér, a holdállás vagy bármi más lett volna a siker titka, de az biztos, hogy egy - szerintem szép - kenyér született, foszlós belsővel, szép kéreggel, és mennyei fehérboros aromával, puha aszalt paradicsom darabkákkal.
Ezen felbuzdulva egyébként felcipeltem a pincéből az asztalt is az erkélyre, és mire párom hazajött, már elő is készítettem a raclettezéshez az összes alapanyagot. (o;

2014. április 4., péntek

Grafitceruzával életre keltett IL10-es

A rajzot még gimnáziumban kezdtem le, aztán kb. a felénél maradt abba, mivel a rá szánt órakeret letelt. Félretettem én, hogy majd befejezem, mert jó is lett, tetszik is... de ezt mindig csak halogattam.
Aztán most, hogy elvégeztem a jobb agyféltelés rajztanfolyamot, úgy döntöttem, hogy itt az ideje: befejezem végre!

2014. április 2., szerda

Sajtos csiga - lusta verzió

Bűn lenne bevallani, hogy néha az egyszerűbb vagy gyorsabb megoldásokat választom a konyhában? Szerintem nem. Munka és háztartás mellett néha jól jönnek az egyszerűsítések. Ilyen ez a csiga is.

Egy csomag konyhakész leveles tésztát nyújtódeszkára raktam, megkentem egy tubus sajtkrémmel és megszórtam jó vastagon reszelt trappista és füstölt sajt keverékével.

Feltekertem, majd becsomagolva kb. 20 percre a fagyasztóba tettem. Így megszilárdult annyira, hogy könnyen lehessen szeletelni. (o;
Kisujjnyi karikákra vágtam, egymás mellé rakosgatva 200 fokos aranybarnára sütöttem.

Nem sok maradt, ami megérte a kihűlést, de finom hidegen-melegen. És gyors is!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...