Borhab torta

Múlt héten forraltborotzunk férjemmel, de rajtunk maradt úgy az üveg 1/3-a. Már akkor kitaláltam, hogy ebből süti lesz, beraktam hát a hűtőbe. Aztán most Hargitai recepteskönyvében találtam meg hozzá a receptet: borhab lesz belőle. Eredetileg piskótatekercs lenne, de az annyira nem tetszett, viszont eszembe jutott, hogy milyen jó kis tésztája volt a sütőtökös pitének, és van fölösleges tojásfehérjén is (a habkrémhez csak a sárgája kell). Sütés után még szülinapi tortának is kineveztük... ha már születésnapomra nem kaptam.

A forralt bor: 1 üveg vörösbor, cukor, egész fahéj, gyömbérpor, 1-2 ek citromlé és 1-2 dl narancslé, összeforralva. No, ebből maradt a torta alapjának. (o;


3,5 dl hideg forralt bort és 4 tojás sárgáját gőz fölött krémmé kevergetve főztem, majd szintén kevergetve kihűtöttem. 4 dl habtejszínt felvertem, majd hozzákevertem a borkrémet. Végül 20 g zselatint feloldottam 0,5 dl meleg vízben, és ezt is hozzáadtam. (én most tudtam meg, hogy lehet kapni a boltba kapni zselatint... hagyjuk.. szőke...)

Miközben a borkrém sűrűsödött, elkészítettem a tésztát: 4 tojásfehérjét felvertem habbá, hozzáadtam 12 dkg cukrot majd 10 dkg darált diót és 10 dkg darált háztartási kekszet. Sütőpapírral bélelt tortaformában 220 fokon 12 perc alatt megsütöttem. (világos színűnek kell lennie)


Amikor a tészta kihűt, és a hab is elkészült, az utóbbit az előbbire kentem, majd egy éjszakára száműztem a teraszra dermedni.
Másnak kimagozott szőlővel díszítettem. Szerénység ide, szerénység oda: nagyon finom!



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések