2014. november 16., vasárnap

Bécsi kocka

A linzersütés után megkaptam anyukámtól az "ősi családi receptes könyv" fénymásolatát, hogy meglegyen nekem is. Ezt lapozgatva találtam ezt a receptet. (na jó, nem volt nagy lapozgatás, ez a második recept...)
Utólagosan értem a "bécsi" jelzőt, szerintem kávé mellé lehet a legtökéletesebb, de magában sem volt rossz. (ugyanis mi nem kávézunk itthon... meg egyébként sem)

12 dkg darált mandulát, 33 dkg lisztet (eredeti megosztás 15:30 lenne, de nem volt annyi mandulám), 30 dkg rama margarint (némiképp megolvasztottam mikróban), 1 kiskanál fahéjat és 1 ek citromlevet összegyúrunk. Egy igen puha, homogén tésztát fogunk kapni.

20 percre hűtőbe tesszük hűlni. A sütőt közben bekapcsoljuk, kb 170 fokra melegítjük fel. A tésztát a hűtőből kivéve kettőbe osztjuk. Az asztalra sütőpapírt teszünk, erre az egyik adat tésztát, majd kicsit kézzel ellapogatjuk és egy folpackkal a tetején kinyújtjuk. (a folpack lesz az a csoda dolog, aminek köszönhetően nem fog az egész ráragadni a sodrófára) Aztán a fóliát levesszük és a sütőben felügyelet mellett világos színűre sütjük. Tényleg világosra. Utána egyenes asztallapra kitesszük a sütőpapírral együtt. (a sütőből kivéve nagyon puha, de fél perc alatt törékennyé válik!)
A második tésztalappal ugyanígy járunk el.
A kettő között pedig elkészítjük a krémet: 30 dkg diót ledarálunk, hozzáadunk 24 dkg cukrot, 0,5 dl tejet és 6 ek rumot. (ami most nekem nem rum volt, hanem egy Vana Tallinn nevű likőr volt, ami egy igencsak rumízű, csak kicsit lágyabb). Ezeket összefűzzük kis lángon.


Aztán jön a legnehezebb része: az összeállítás. Az egyik lapra elegyengetjük a diós krémet még melegen, majd a másik lapot rátesszük. Ezt csak így leírni egyszerű, a valóságban macerás. Amit én csináltam: a felső lapot lefektettem egy vágódeszkára, az alsó lapra kentem a diót, majd ezt ráfordítottam a sima lapra. Így az első lapon darabokra tört, de a dió össze fogja fogni, és nem látszik. (o; A vágódeszkának köszönhetően pedig könnyen a talpára tudtam állítani.
Még melegen felszeleteljük. Igencsak tömény sütemény, most már kb 2x2-es kockákra vágnám fel.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...