Bécsi kocka

A linzersütés után megkaptam anyukámtól az "ősi családi receptes könyv" fénymásolatát, hogy meglegyen nekem is. Ezt lapozgatva találtam ezt a receptet. (na jó, nem volt nagy lapozgatás, ez a második recept...)
Utólagosan értem a "bécsi" jelzőt, szerintem kávé mellé lehet a legtökéletesebb, de magában sem volt rossz. (ugyanis mi nem kávézunk itthon... meg egyébként sem)

12 dkg darált mandulát, 33 dkg lisztet (eredeti megosztás 15:30 lenne, de nem volt annyi mandulám), 30 dkg rama margarint (némiképp megolvasztottam mikróban), 1 kiskanál fahéjat és 1 ek citromlevet összegyúrunk. Egy igen puha, homogén tésztát fogunk kapni.

20 percre hűtőbe tesszük hűlni. A sütőt közben bekapcsoljuk, kb 170 fokra melegítjük fel. A tésztát a hűtőből kivéve kettőbe osztjuk. Az asztalra sütőpapírt teszünk, erre az egyik adat tésztát, majd kicsit kézzel ellapogatjuk és egy folpackkal a tetején kinyújtjuk. (a folpack lesz az a csoda dolog, aminek köszönhetően nem fog az egész ráragadni a sodrófára) Aztán a fóliát levesszük és a sütőben felügyelet mellett világos színűre sütjük. Tényleg világosra. Utána egyenes asztallapra kitesszük a sütőpapírral együtt. (a sütőből kivéve nagyon puha, de fél perc alatt törékennyé válik!)
A második tésztalappal ugyanígy járunk el.
A kettő között pedig elkészítjük a krémet: 30 dkg diót ledarálunk, hozzáadunk 24 dkg cukrot, 0,5 dl tejet és 6 ek rumot. (ami most nekem nem rum volt, hanem egy Vana Tallinn nevű likőr volt, ami egy igencsak rumízű, csak kicsit lágyabb). Ezeket összefűzzük kis lángon.


Aztán jön a legnehezebb része: az összeállítás. Az egyik lapra elegyengetjük a diós krémet még melegen, majd a másik lapot rátesszük. Ezt csak így leírni egyszerű, a valóságban macerás. Amit én csináltam: a felső lapot lefektettem egy vágódeszkára, az alsó lapra kentem a diót, majd ezt ráfordítottam a sima lapra. Így az első lapon darabokra tört, de a dió össze fogja fogni, és nem látszik. (o; A vágódeszkának köszönhetően pedig könnyen a talpára tudtam állítani.
Még melegen felszeleteljük. Igencsak tömény sütemény, most már kb 2x2-es kockákra vágnám fel.



Megjegyzések

  1. A lapokba egyáltalán nem kell porcukor?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Uhh, tök jogos a kérdés. Nem emlékszem, viszont ahogy hazaérek megnézem.

      Törlés
  2. Köszönöm szépen,addig nem állítom össze a tésztát.Megvárom (hány óra tájban lesz? ).Ez tűnik a legeredetibb verziónak, s szombaton egy idős úrnak lesz születésnapi meglepetés aki évtizedek nem járt itthon :) Ez volt a kedvenc sütije és az Erzsi kocka.

    VálaszTörlés
  3. délután 5 felé leszek otthon, azonnal nézem majd
    a sütésnél nagyon figyelj majd, hogy pillanatok vannak a "megsült" és a "kiszáradt" állapot között a tésztánál :/

    VálaszTörlés
  4. Szép estét, sikerült átnézni az eredeti receptet?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ne haragudj, hogy csak most. 10 dkg cukor mehet bele az eredeti recept alapjan, csak en a toltelek cukrossaga miatt hagytam ki.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések