2014. október 27., hétfő

Sütőtök pite

Hivatalos nevén sütőtök torta, és Hargiatai süteményeskönyvében leledzik az eredetije. Eredetileg az úgy volt, hogy rákattantam a Rigójancsira, be is szereztem hozzá mindent, aztán a frissen happolt könyvet nézegetve végül mégiscsak a jancsiból sütőtök lett. (o;
Picit persze alakítottam a recepten, de csak épp hogy, a kamrához és szám ízéhez igazítva.

A tészta:
10 dkg diót, 5 dkg müzlit (Lidls ropogós csokis-mogyorós) és 5 dkg babapiskótát ledaráltam (vagy ez utóbbi helyet emhet 10 dkg háztartási keksz is). 4 tojás fehérjét kemény habbá vertem, hozzáadtam 12 dkg kristálycukrot és a ledarált száraz hozzávalókat.
Sütőpapírral bélelt, majd kivajazott és némi zsemlemorzsával felhintett tortaformába öntöttem, majd 220 fokon 12 percig sütöttem (vigyázz, meg tudja kapni a tetejét a sütő!).

A krém:
Egy közepes sütőtököt (kb 1 kiló, letrumixol meghéjaztam, feldaraboltam, majd sütőben megsütöttem. Miután kihűlt, leturmixoltam és hozzá adtam a fűszereket: 1/2 kk sót, 1/2 kk borsot (igen, bors, amit általában a sült húsra teszünk, tudom, de ebbe kell), 1 kk fahéjat és némi reszelt szerecsendiót. Ezen kívül került még 2 ek tej, 2 felvert tojás, 18 dkg barna cukor és 3 cl pálinka is.
Az egész sütőtökös massza rákerült a diós tésztára, és 170 fokon még 45 percig sütöttem.
Ekkor jön a legnehezebb rész: ki kell venni a sütőből az illatozó pitét, kirakni tálra, majd letakarni és kb. egy napig hozzá nem nyúlni. Ugyanis a szakácskönyv szerint így lesz igazán finom, én pedig nem mertem kockáztatni. (o;
De megérte várni, igazán különleges és finom lett: a pálinka gyümölcsös íze jelent meg benne, sütőtök, és keleti fűszerek. Mennyei. Ja, és frissen felvert tejszínhabbal még tökéletesebb. (o;

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...