Káposztás kocka, házi tésztával

A garázsfelújítás okán egyik hétvégén férjem kollégája érkezett hozzánk segítkezni. Nekem annyi feladatom volt, hogy valami igazén jó kis házi kosztot készítsek. Így lett káposztás tészta és konfitált pulykacomb a menü. Alapesetben bolti tésztával dolgozom, de van az a bizonyos káposztás tészta, amit csak házival tudok elképzelni.

25 dkg lisztet, egy tojást és némi langyos vizet erős, ruganyos tésztának gyúrok össze.Homogén, selymes tésztát kell kapni, szóval elő a csuklóerősítőkkel! (o;
Utána lisztezett deszkán késhegy vastagságúra nyújtom. Vicces tészta ez: igazán rugalmas, és amíg az ember az egyik felét nyújtja, a másik fele teljes lelki nyugalommal ugrik össze. Szóval türelem. Próbáljuk négyzetesre nyújtani. (a képel látható, hogy nekem mennyire sikerült...

Amikor már kellően vékony, lisztezem felülről is, majd hosszában félbevágtam, és egymásra raktam őket. Utána újra hosszában félbe, és ezt is egymásra. Utána kb. 2 centinként felvagdostam, majd ezeket is 90 fokkal elforgatva, hogy szép kockákat kapjak. A kést óvatosan, de határozottan kell lenyomni, hogy ne ragadjanak össze a kockák.
Aztán kézzel lazán szétdobáltam, hogy a lehető legkisebb eséllyel érintkezzenek a frissen vágott felületek, és szikkadjon kicsit a tészta. 

A fejes káposztát feldarabolta, lereszeltem. (köszi Keverke!) Leztam, és hagytam állni kb. fél órát. Némi olajon 2 ek cukrot karamellizáltam, majd az enyhén kinyomkodott káposztát rádobtam. Kevergetve, fedő alatt aranybarnára pároltam.

Nagy fazékba vizet tettem fel, amikor felforrt, beledobtam a tésztákat (két adagban főztem ki). Picit átkevertem, amikor feljött a víz felszínére, még főztem 1-2 percig (a friss tésztának jóval kevesebb idő kell), majd azon forrón szűrőkanállal a káposzta közé zuttyantottam és összekevertem vele.

Az asztalra cukor és só-bors is került, ki hogy szereti. (bár állásfoglalásom szerint ez sóval-borssal az igazi...)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések