Töpörtyűs hajtogatott pogácsa

Már régebb óta tervezgetem a töpörtyűs pogácsa készítését, de valahogy soha nem mertem belevágni. Aztán a leveles krumplis pogácsán felbátorodtam, és kedves ismerősöm még azt is felajánlotta, hogy hoz nekem finom jóféle töpörtyűt... hát nekikezdtem. (o;
A recept Lajos Maritól származik: egy csomag élesztőt felfuttattam 2,5 dl natúr joghurtban. Csaltam kicsit, és a sütőbe tettem be 50 fokra. (annyira nem akart futni így sem, de azért némi buborékozást mutatott)
25 dkg töpörtyűt átválogattam, hogy bőrös rész ne kerüljön bele, majd az aprítógéppel krémesre daráltam, ztam, borsoztam.
0,5 kg liszthez hozzáadtam 2 tojást, a joghurtos élesztőt, és homogén tésztára dagasztottam. Sót nem tettem bele, mert a töpörtyű elég sós lesz.
Lisztezett deszkán kinyújtottam (igyekeztem négyzetesre), megkentem a töpörtyűkrémmel vékonyan, majd mindkét oldalról a feléig behajtottam. Itt vékonyan zsírral kentem meg, majd alulról-felülről is összehajtottam. Pihentettem 20 percet, majd újra nyújtottam, és ugyanígy hajtogattam. Majd újabb 20 perc után újra, összesen háromszor.
a hajtogatás
Az utolsó pihentetés után kinyújtottam, és éles késsel a tetejét bekockáztam, majd az egészet óvatosan felszeleteltem. Azért nem szaggatom, mert úgy egy csomó rész leesik, amit újragyúrni már nem lehet, tehát gyakorlatilag így tudom a legtöbb 100%-kos pogácsát előállítani (így csak a szélen lévők nem lesznek szépek).
Előmelegített sütőben 200 fokon sütöttem aranybarnára őket. Próbáltuk forrón nem felfalni az összeset, és hagyni másnapra is.

Megjegyzések

  1. Szia! :) A "kenyeres" csopiba láttalak meg és hálás köszönet a receptért! Hétvégén (vagy talán már holnap :D ) meg fogom sütni!

    VálaszTörlés
  2. Szia, örülök, ha olyat tudok megosztani, ami másnak is "jól jön". ((o:
    Remélem neked is legalább akkora sikered lesz vele, mint amit én kaptam otthon. (o;

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések