A recept Lajos Maritól származik: egy csomag élesztőt felfuttattam 2,5 dl natúr joghurtban. Csaltam kicsit, és a sütőbe tettem be 50 fokra. (annyira nem akart futni így sem, de azért némi buborékozást mutatott)
25 dkg töpörtyűt átválogattam, hogy bőrös rész ne kerüljön bele, majd az aprítógéppel krémesre daráltam, sóztam, borsoztam.
0,5 kg liszthez hozzáadtam 2 tojást, a joghurtos élesztőt, és homogén tésztára dagasztottam. Sót nem tettem bele, mert a töpörtyű elég sós lesz.
Lisztezett deszkán kinyújtottam (igyekeztem négyzetesre), megkentem a töpörtyűkrémmel vékonyan, majd mindkét oldalról a feléig behajtottam. Itt vékonyan zsírral kentem meg, majd alulról-felülről is összehajtottam. Pihentettem 20 percet, majd újra nyújtottam, és ugyanígy hajtogattam. Majd újabb 20 perc után újra, összesen háromszor.
![]() |
a hajtogatás |
Előmelegített sütőben 200 fokon sütöttem aranybarnára őket. Próbáltuk forrón nem felfalni az összeset, és hagyni másnapra is.
Szia! :) A "kenyeres" csopiba láttalak meg és hálás köszönet a receptért! Hétvégén (vagy talán már holnap :D ) meg fogom sütni!
VálaszTörlésSzia, örülök, ha olyat tudok megosztani, ami másnak is "jól jön". ((o:
VálaszTörlésRemélem neked is legalább akkora sikered lesz vele, mint amit én kaptam otthon. (o;