2013. december 31., kedd

Kókuszos fehércsokoládé-trüffel tejcsokoládéba mártva

Miskolcon voltunk karácson után, és meglátogattuk sógorom felfedezését, a Szerencsi Csokoládé mintaboltját a Béke téri piac főbejárata mellett. Volt itt mindenféle csokoládé: gömbölyű csokoládé, kerek csokoládé, mandulás csokoládé, fűszeres csokoládé... igazi Gombóc Artúr álma ez a hely.
De a lényeg, hogy lehetett kapni ét,- tej,- és fehér csokoládét is kimérve. Mi pedig bevásároltunk. (o;
Én pedig Joanne Harris regénye óta vágyom arra, hogy csokoládéval ügyködjek, most pedig végre lett hozzá alapanyagom is.

Egy doboz tejszínben (200 ml) gőz fölött felolvasztottam kb. 30 dkg fehér csokoládét. (azért kb., mert először 20 dkg-t adtam hozzá, majd még kb. 10-et, mert kihűlés után sem szilárdult eléggé) Még melegen hozzákevertem 4 evőkanál kókuszreszeléket, majd kihűtöttem. (erre tökéletes télen az erkély (o; )

Gőz fölött olvasztottam tejcsokoládét, alufóliára 50 forintos nagyságú köröket rajzoltam vele. Kihűtöttem, majd a kókuszos trüffelkrémből kis halmokat tettem rá és a tetejüket is bevontam csokival.

Nem lett szép, de finom annál inkább. (o;

2013. december 30., hétfő

Karácsonyi kenyér

Anyukámék nagymamámat felhozták hozzánk karácsonykor. Anyukám készített töltött káposztát is, én pedig sütöttem hozzá kenyeret.
A klasszikus fehér kenyerem alapján készült, egyedüli extraként hozzáadtam 1 csapott evőkanál sikért.
Nagyon finom, puha belű, ropogós héjú kenyér készült.
A mintát párom készítette rá. Igazi családi ebéd lett.

2013. december 29., vasárnap

Tejfölös-citromos süti

Expárom anyjának volt az a süti a specialitása, és ezt a receptet én is megtanultam. Hasznos, mert gyors, olcsó és finom. Ráadásul szinte mindig elkészíthető, mert minden alapanyag megtalálható otthon.
Egy nagy doboz tejfölt ízlés szerint beízesítünk cukorral, citrom levével és héjával és vaníliás cukorral. Édes legyen.
A tejfölből egy nagyobb edény aljára terítünk egy ujjnyit, majd erre jöhet a háztartási keksz.Erre újra a tejföl, majd a keksz... és így tovább. A tetejére tejföl kerüljön.
A kész sütit pár órára a hűtőbe tesszük. A keksz felszívja a tejföl nedvességtartamát, így a puha lesz, a tejföl meg sűrű krémes.

2013. december 17., kedd

Gyöngygólya

Gyöngyállatka-készítő korszakom terméke. azért kellett neki némi unszolás, hogy megálljon a saját lábán, de sikerült. (o;

2013. december 14., szombat

Lepkés képkeret

Expárom anyukájának készült az a képkeret karácsonyra. Igazából nekem volt különleges, mert itt tanultam meg vékonyan kontúrozni: egy rotringceruza végét rögzítettem a kontúrtubus végére, és azzal húztam meg a vonalakat. Így légiesen könnyű mintákat tudtam létrehozni.
ui.: és IGEN, tudom, hogy ha a másik irányból jött volna a lepke a sarkokon, akkor jobban nézne ki... tudom.

2013. december 11., szerda

Pénzügyes rétes

Hogy miért pénzügyes? Az elkészítési módjából adódik, és igen speciális eset, több dolognak is együtt kell állnia, a workalcoholic hozzáállástól az azt megfelelő módon ki is használó munkahelyen át egész addig, hogy a naptár decembert mutasson...

Első nap ígérjük meg szívünk választottjának, hogy ő pedig fog almás sütit kapni. Ha törik, ha szakad, ha minden nap 9 után érek haza, akkor is.

Második nap vadásszuk le az almákat, vágjuk cikkekre (Ikea almaszeletelő (o; ), hámozzuk meg, és az aprítógépben "reszeljük le". Mehet egy nagy tálba, 1-2 evőkanál vaníliás cukorral, egy jó nagy adag fahéjjal és némi citromlével meglocsolva. (úgyis bebarnul...)
Vegyük ki a fagyasztóból a túrót. (tegyük be a mosást a mosógépbe időzítve, majd még pucoljuk ki a wc-t is mondjuk)
Éjfél elmúlt, menjünk aludni.

Harmadik nap vegyük elő a hűtőből a bolti réteslapot, szedjük lapjaira, kettőt utána egymásra (köztük olaj), aztán egy kis zsemlemorzsa és jöhet is a töltelék.
Az alma esetében csak nyomkodjuk ki jól (nagyon finom lesz a kifolyó lé), és mehet is a réteslapra, majd zsemlemorzsa, és tekerhető is fel.
A túrós töltelékhez (mert nekem meg ez a kedvencem), a túróhoz hozzáadunk 2-3 ek vaníliás cukrot, 1 ek tejfölt, egy tojás sárgáját,  1 ek búzadarát. Összekeverjük, majd hozzáadjuk a felvert tojásfehérjét is. Ez is mehet a tésztára, erre is egy kis morzsa, és tekerhető is.
Mindez utána alufóliával letakarva (hogy ne pörkölődjön... nekem ilyen a sütőm) mehet a sütőbe, ahol is aranybarnára sütjük. (közben szárító lepakol, mosógép ki, teregetés, holnapi ebéd összeállítása párunknak, és a családi életet is élni kell(ene) még valamikor...)
Azon melegen tálaljuk, amikor is párunk (este 11 elmúlt) közli, hogy ma már nem enne inkább semmit.
 Ekkor minden vissza, kihűtés után egységcsomagokba eltevés, hogy lehessen másnap vinni munkába.
Feküdjünk le aludni.

A bejegyzést meg írjuk meg aközben, miközben az excel tábla épp egy kritikus hiba után próbál újraéledni.

2013. december 10., kedd

Karácsonyi csomagok

Régi képeket nézegetni azért jó, mert előkerülnek néha ősidőkből "alkotások". Ezek a képek is egy ilyen felfedezés eredményei:
az általam adott és csomagolt karácsonyi ajándékok úgy.. hmm.. 2003 környékéről.



A piros csomagban egyébként a festett tűzsárkány tükör lapult. (o;


2013. december 9., hétfő

Angyalkák a folyosón

Pénzügyeshez méltó villámbejegyzés következik.
A tavalyi papírangyalkák idén a folyosóra költöztek ki. Íme:
És úgy nagyjából ebben ki is merült a karácsonyi készülődés otthon. )o:

2013. december 6., péntek

"Mi leszek, ha nagy leszek..." képkeretek

2005-ben érettségiztünk, és abban az évben karácsonyra a barátaimnak egy-egy képkeretet adtam, olyan festéssel, amilyen pályára terveik szerint készültek. Íme:

Állatorvos

Angol-fizika szak

Irodalom

Jog

Pszichológia

Kommunikáció (és sport-közvetítői tervek)

Villamosmérnök

2013. december 4., szerda

Sült tejberizs

Imádom a tejberizst, de 27 évig nem mertem csinálni. Igazából otthon sem csináltunk szerintem soha, szóval valószínűleg innen datálható az, hogy miért is nem csináltam.
Ellenben ha véletlenül a török étteremben ettünk, mindig úgy taktikáztam, hogy desszertnek a sült tejberizs kerüljön.
Ex-kolléganőm viszont rendszeresen csinált, és állítottam, hogy milyen könnyű... szóval mostanra úgy döntöttem, hogy én is megpróbálkozom vele.
A recept Horváth Ilona Szakácskönyvéből való, csak a sütéssel fejlesztetem tovább.
12 dkg rizst (én eddig csak rizottó rizzsel csináltam) 2 dl vízben felteszünk főni. Amikor ezt felszívja, hozzáöntünk 5 dl tejet, majd hozzáadunk 2 dkg vajat, 5 dkg cukrot, amibe belecsepegtettem 3-4 csepp vaníliaaromát.
Amikor felforrt, a gázt elzárjuk, és lefedve, át-átkeverve türelmesen megvárjuk, hogy a rizs felszívja az összes nedvességet.
Utána hőálló tálba kanalazzuk, egy pici tejet öntünk még hozzá (nehogy kiszáradjon), majd a sütőben grill funkcióval addig sütjük, ameddig a teteje szépen nem karamellizálódik.
Szerintem forrón, eperlekvárral frenetikus, párom az instant kakaóra esküszik. És persze hidegen is finom. (o;

2013. december 3., kedd

Cékabefőtt

A céklabefőttet nagyon-nagyon szeretem. A tökéletes menzás ebéd: húsleves, rántott hús rizzsel, céklasaláta. Ehhez képest az életben nem készítettem még. Ezen szépíteni kellett már. (o:
A céklát piacon vettem, egy bácsi árulta, és aranyos volt, mert azt is elmondta, hogy hogy kell készíteni.
A céklák kontyát (ezt a száraként azonosítottam) levágtam, vízben feltettem főni. Addig fűztem, amíg meg nem puhult - ezt villával ellenőriztem.
Amikor elég puhának gondoltam, egyesével hideg víz alá tartottam, és ledörgöltem a hájét. Ez vicces, mert tényleg lejön szépen, ahogy a bácsi mondta.
Utána félbevágtam, majd felszeltem. Befőttes üvegbe tetem, köménymaggal bőven meghintve.
Víz, cukor, és ecet felhasználásával salátaöntetet készítettem, picit felforraltam, egy késhegynyi szalicilt szórtam bele, majd felöntöttem a céklákat vele.
Most érik, aztán majd sütöm a rántott húst hozzá. (o;

2013. december 1., vasárnap

Adventi koszorú a régi időkből

Amikor én fejembe vettem, hogy adventi koszorút fogok készíteni... tizenpár évesen.
Szóval a minőség az pont olyan... de hát tessék értékelni az igyekezetet.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...