2013. március 30., szombat

Tojásfestés hagymával - lépésről-lépésre

tavalyi piros tojásokkal kapcsolatban már kifejtettem, hogy miért is ragaszkodom a hagymahéjjal való festéshez. Idén sikerült fázisfotókat is készítenem, szóval ha kedvet kapott, íme lépésről lépésre!

Húsvét előtt pár héttel már érdemes gyűjteni a hagymahéjat, hogy legyen elég. Ha elfelejti az ember, ott vannak persze a szomszédok, de azért mégis... (o;
Egy nagy fazékba (ahol lehetőleg egy szinten el fog férni az összes tojásunk) berakjuk a hagymahéjat és egy kisebb marék sót.
Erre óvatosan ráhelyezzük a tojásokat, majd poharanként felöntjük hideg vízzel. (hogy véletlenül se koccanjanak össze, törjenek előre meg, azért az utólagos feltöltés)
Végül egy kupaknyi ecetet teszünk bele (ettől még ha meg is reped a tojás, nem fog kifolyni a fehérje).
Mehet kis lángon a tűzhelyre.

Figyeljünk arra, hogy forrjon fel, de ne zubogva, mert akkor összetörhetnek a tojások. Kb. 25-30 percig főzzük (a szín lesz a lényeg), akkor van kész, amikor a színt megfelelőnek ítéljük meg. (Fakanállal óvatosan néha nyugodtan lehet egy picit mozgatni, nézegetni azért.)
Kanállal óvatosan hideg vizes edénybe szedjük. (esetleg lehet is rajta cserélni még egyszer a vizet)
Végül konyharuhára rakjuk leszáradni.
(Egyébként nekem most a törési arány 5 a 13-hoz volt, ami - sajnos - a bolti vékony héjú tojásoknál még jónak is mondható.)

És jöhet a kedvenc részem! Miután megszáradtak, de még melegek, egy darabka szalonnával szépen lefényezem őket. Ezt semmiképp nem érdemes kihagyni, mert gyönyörű lesz tőle, ínycsiklandó illatú és végül szerintem még tartósírja is kicsit a "légmentes zárás".
Mire kihűlnek, beszívják a zsírt (ha esetleg valamelyiken mégis sok marad, azt kézzel átsimogatva leszedhetjük) és egyáltalán nem lesz zsíros tapintásuk meg nyomot sem hagynak.
És tálalhatunk! (o;
(Mutatok egy képet az egyik töröttről amit lehéjaztam: szerintem ez még megenni is gusztusos, a kis piros márványosság nem ront rajta. Az íze pedig... frenetikus!)

Jó tojásfestést és boldog nyuszit!


2013. március 26., kedd

Hungarocell tojások patchwork technikával

Se a technika nem új, se a megvalósítás nem az. Ezer éve egyszer karácsonyfa díszeket csináltam így, de azóta semmit. Bár azt hiszem, ebbe belejátszik az is, hogy nem bírom a hungarocell hangját. (o;
Most időszűkében, újra előkerült a technika, és némi régi póló újrafelhasználással karöltve megszülettek a tojások.


2013. március 22., péntek

"Kerámia" csirke levegőn száradó gyurmából

Az eredeti ötletet a Hobbyművész weblapján láttam. Szerelem volt első látásra.
Mivel a leírás a linken nagyon részletesen megtalálható, ezért ezt most én nem osztanám meg újra. Inkább megmutatom, hogy nekem hogy alakult a különböző fázisokban a pipim. (o;

A hungarocell tojást bevontam a gyurmával (de erről nem készült kép, mert Párom nem volt a közelben, én pedig úgy éreztem, hogy túl kevés kezem van így is hozzá), majd a fejet és a farkincát szépen rásimogattam.

A fej kialakítása nem is olyan könnyű. De végül azt hiszem sikerült egy elég "csirkéset" eltalálni. Már fenn van a taraj is!

A szárnyak "felsimogatása" után találni kellett valamit, ami megfelelően kör alakú és kicsi... a kifogyott ásványvizes üveg pont megfelel erre! A "tollakat" kés hegyével alakítottam ki.

Aztán jöhet a napokig tartó szárítás, majd az apróbb repedések ecsetelése.

Nem sikerült idejében kapcsolnom, szóval a festésnél már akkor jutott eszembe fotózni, amikor félig a piros festékkel is meg voltam. De azért látványos.

És végül, a teljesen elkészült pipi. (ez a kép már lakkozás után készült)




2013. március 18., hétfő

Rusztikus húsvéti ajtódísz

Panel - bocsánat, Párom kedvéért korrigálom: csúsztatott zsalus - házban lakva nem sok lehetőség marad az egyediségre és önmegmutatásra. Gyakorlatilag kettő felület jöhet számításba: az erkély és a bejárati ajtó. Hát ilyen havas időben inkább csak a bejárati ajtó...
Húsvét alkalmából most összeszedtem magam, és még az ünnepek előtt produkáltam a dekorációt is, mégpedig egy rusztikus rafiával tekert, répás, piros tojásos koszorút.

Első körben a hungarocell alapot tekertem be rafiával:

És csak tekertem és tekertem... (két rétegben kellett végigmenni rajta, hogy mindenhol széped fedje... ezt SOHA többet nem fogom, azt már látom)

A koszorúra pár gombostűvel rögzítettem egyet a múlt héten készült répák közül.

Egy kifújt, kimosott tojás egyik végébe betuszkodtam egy szimpatikus piros fonal végét, majd a tojást részenként ragasztózva, körbetekertem vele. (ez főképp a végén izgalmas, amikor már a tojás homorú felületén dolgozunk, ott mindig helyre kell igazgatni, és nem szabad meghúzni, mert akkor eltávolodnak egymástól a rétegek... szóval ott el kell találni az egyensúlyt)

A tojás felragasztása után pedig már mehetett is az egész az ajtóra!

2013. március 17., vasárnap

Húsvéti ajtódísz "fürjtojásokkal"

Ez a koszorú még jó pár évvel ezelőtt készült, csak most a képeket nézegetve bukkantam épp rá. Gondoltam megosztom. (o;
Az alap vesszőkoszorúból és a mohacsíkokból állt, szóval nem volt vele sok dolog.
A papír művirágokat a mohacsíkok alá tuszkodtam be, azokhoz ragasztó sem kellett.
A tojások már kissé kalandosabbak: a papírmasé tojásokat pasztell sárgára és rózsaszínre festettem (nagyon-nagyon világosra). Aztán barna temperát egy kis edényben szinte teljesen folyósra vizeztem fel, és a fürdőkád fölött befröcsköltem őket. (ez a technika akkortájt a Praktika magazinban volt) Végül ragasztópisztollyal rögzítettem az alapra.
Aztán már csak a fürdőszoba takarítása és a koszorút kell kiakasztani az ajtóra. (o;


2013. március 5., kedd

Húsvéti répák a régi pólókból

Húsvéti dekoráció-ötletek keresése közben bukkantam a a cuki varrt répákra.
A lakást feltúrva találtam egy régi narancssárga pólót, és egy kinyúlt zöld pulóvert, ami pont jó alapanyagnap ígérkezett az öko-tudatos, kis költségvetéses dekorációnak.

Első lépés a sablon (8,5" x 2,5" háromszög (+ 0,5 cm varrásráhagyás), és 1,5" x 2,5" alapterületű levelek) elkészítése.

Aztán az anyag levagdosása jön. (Csak az első vágást volt nehéz megtenni a kedves pulóverbe... de már tényleg rémes volt, tudom.)

Aztán a gépi varrás, tömés következett:
A két háromszög hosszanti oldalak mentén géppel összevarrtam, majd egy evőpálcika segítségével kifordítottam. A leveleket szintén összevarrtam és kifordítottam, majd vattával tömtem ki mindkettőt (a levelekbe csak egy pici került).

Először a levelek alját ráncoltam össze, és varrtam össze (immár kézzel), majd a répa szárát visszahajtva öltögettem körbe: így a leveleket középre dugva az egészet szorosra tudtam húzni, majd összevarrni.

És kész is lett!


2013. március 3., vasárnap

A klasszikus piros tojás

Ha húsvét, akkor tojás. Ha tojás, akkor pedig piros tojás! Nagyon nem szeretem a szivárvány minden színében pompázó tojásokat. Egyfelől azért, mert a piros tojásnak hagyománya van, mind néprajzi, mind pedig egyházi vonatkozásban. Másfelől pedig kevés visszataszítóbb látványt tudok elképzelni, mint amikor a főtt tojás fehérje zöldes-kékes színben dereng...

Tehát nálunk legalább 15 éve csak és kizárólag hagymahéjjal festett tojás van, és ezen a hagyományon nem is kívánok változtatni! Egyszerű, tiszta, természetbarát (a lefolyóba kerülő festőlé miatt sem lesz lelkiismeretfurdalásom, se az miatt, hogy mit is eszünk meg), és egy élmény az egész elkészítése!

DSCF2970.JPG

Pár marék vöröshagymahéjat egy nagy fazékba lapátolunk, felöntjük hideg vízzel, és hozzáadunk 1-2 evőkanál sót és egy kupaknyi ecetet (utóbbiak az esetlegesen szétreped tojást hivatottak a héjában tartani). A tojásokat szintén még a hideg vízbe tesszük be óvatosan. Érdemes házi, vastagabb héjú tojást vásárolni ehhez.

Itt jegyezném meg, hogy ha valakinek van kedve és affinitása, akkor még a vízbe helyezés előtt nejlonharisnya-csíkokkal különböző leveleket lehet a tojásokra rögzíteni, amik majd szépen látszani fognak a festés után. De a "sima" piros tojás is nagyon szép.

A vizet lassú tűzön forraljuk fel, hogy ne kocogjanak a tojások. Néha keverjük át, hogy a hagymahéjak ne tapadjanak rá a tojásokra. Kb. 30 percig főzzük (de lehet majd látni, hogy mikorra fogja meg a hagyma a tojásokat). Evőkanállal hideg vízbe szedjük, majd konyharuhán megszárogatjuk őket. Ne aggódjunk, az edényekről, kanálról ne fog jönni a pirosas szín.

Ha esetleg valamelyik tojás nagyon szétnyílt volna, mehet a sonka mellé; garantáltan finom lett a hagymától!

Amikor már kézbe lehet venni őket, de még melegek, jön a kedvenc részem: csemegeszalonnából vágunk egy csíkot (vagy a szalonnabőr is megteszi, ha maradt rajta egy kis zsír), és a tojásokat szépen kipolírozzuk vele. Ettől lesz igazán gyönyörű csillogó a tojás!

update: 2013-ban elkészítettem a leírást lépésről-lépésre, fotókkal is. (o;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...