Pácolt csirke vacsorára

Szeretem a csirkehúst, mert gyorsan lehet vele dolgozni, bármivel fűszerezhet, pikk-pakk kész van, és el sem lehet rontani.
Gyakran szoktam azt csinálni, hogy veszünk egy nagyobb tálca csirkemellet, amit kifilézek, felszelek, és 2-3 adagra osztom. Műanyag dobozba különböző pácokat készítek, ebbe berakom a csirkét, lezárom, összerázom, aztán a hűtőben napokig elvan. Este pedig csak a wokban forrósítok egy kis olajat, hagymát fonnyasztok benne, rádobom a pácolt husit, megsütöm, ha szószosabbra szeretném, esetleg adok hozzá egy kis vizet, étkezési keményítőt, aztán már csak köretet kell varázsolni, és 20 perc alatt kész is a tökéletes vacsora kér fő részére.
A pácolás sem ördöngösség: ízlés szerint bármilyen fűszer, folyékony vivőanyagban. Lehet ez triviális étolaj, de ha mustár, joghurt, ecet, stb., akkor ez kifejezetten jó, mert ezek még elő is puhítják a husit.
Íme kettő recept, amit én mostanában csináltam:

1. "Kínai" csirke
a pác alapanyagai: ketchup (bőven), mustár (csak egy kicsi, mert különben túl domináns lesz), currypor, fahéj (csipetnyi), bors, 1 ek halszósz (sós nagyon, nem kell hozzá só emiatt!), 1-2 ek világos szójaszósz, sűrített paradicsom (1-2 tk), sózott darált paprika (1/2 tk)
Ehhez, amikor már a husi kifehéredett, szoktam hozzáadni különböző zöldségeket (mirelit wok keverék a legtökéletesebb, most sajna nem volt otthon más, csak brokkoli), és mindig adok hozzá étkezési keményítőt is. Spagettitésztát szoktam főzni hozzá (ennek a főzőlevéből öntöm a keményítő mellé a vizet), és a végén az egészet a wokban összeforgatom. Nálunk nagy favorit. (és soha nem lehet eleget készíteni, ezért most pl. virslivel szaporítottam még egy picit)


2. Almás-fahéjas csirke
a pác alapanyagai: almaecet, fahéj, barna cukor, , joghurt, csirke fűszersó
Kísérleti próbálkozás volt, de nem is sikerült olyan rosszul. (o;
A joghurt a hő hatására kicsapódott, de ez első pillanatban nézett csak ki rémesen, utána szép homogén lett. Ehhez is adtam most egy kis keményítőt, így krémesebb lett. Krumplipüré volt hozzá a köret.

Szóval pácolásra föl! És ha valakinek lett valami tuti receptje, ossza meg velem is ám! (o;

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések